Motosport

Yamaha se povlači s relija Dakar! Zašto?

 2020 yam xtz700sp eu syb sta 004 03 77142

Jedini su od samog početka bez prekida imali svoju momčad na reliju Dakar. Pa zašto se sada koriste Ténéré 700 kao izgovor za povlačenje?

Cyril Neveu je 1979. pobijedio na prvom reliju Dakar uopće, s Yamahom XT 500, a ukupno su slavili devet puta, od čega je 6 pobjeda skupio Stephane Petherhansel s natjecateljskom izvedbom Super Ténéréa. Nakon toga su na početku novog tisućljeća jedini pokušali parirati KTM-u s inovativnim modelom WR 450F 2-Trac, koji je imao uključivi pogon na prednji kotač, da bi se u posljednje vrijeme natjecali s modelom WR 450 Rally, s oko vertikalne osi zakrenutim i unazad nagnutim agregatom.

branch6 21

Uglavnom, dok su drugi, poput primjerice Honde ili BMW-a, dolazi i odlazili, Yamaha je jedina bila službeno prisutna na sva 44 dosad održana relija Dakar. U kontekstu toga, njihova objava da se povlače s relija Dakar svakako predstavlja iznenađenje, iako se posljednjih godina osjetilo da više nisu punim srcem u tom sportu.

Uostalom, posljednji put su pobijedili pradavne 1998. godine s Peterhanselom, a na podiju nisu bili od 2014. kad je Olivier Pain bio treći. Doduše, 2018. je Adrian van Beveren bio samo nekoliko kilometara daleko od pobjede, da bi nadomak cilju pogodio skriveni kamen te se teško ozlijedio. A isti je vozač i ove godine vodio u ukupnom poretku, ali su malo pogriješili u taktici, pa je na kraju završio kao četvrti. Što je ipak puno bolji rezultat od onog iz 2021. godine, kad su sva četvorica tvorničkih vozača odustala zbog tehničkog kvara.

adrien van beveren Dakar Rally 2022 prologue 0405 preview

Pa, iako su ove godine pokazali da imaju i materijal i vozača s kojima bi možda mogli pobijediti, vjerojatno bi u cijeli projekt trebali uložiti još više novca, a ni onda ne bi bilo garancije da će u tome uspjeti. Jer Honda je već godinama na visokoj razini, a KTM nema jednu, nego tri jake tvorničke momčadi zahvaljujući filijalama GasGasa i Husqvarne.

Nezahvalnu ulogu da objavi vijest o povlačenju imao je Eric de Saynes, prvi čovjek Yamahe u Europi, te veliki zaljubljenik u reli Dakar, na kojem je i dva puta nastupio. „Naši off-road kupci sad imaju drugačija očekivanja i traže drugačije proizvode, a mi ih u tome moramo slijediti“, izjavio je De Seynes, referirajući se tu na daljnji razvoj modela Ténéré 700, koji ne udovoljava pravilima relija Dakar, ali zato omogućuje kupcima „da ponovo otkriju onu avanturističku stranu relija“.

2020 yam xtz700sp eu syb sta 005 03 77141

No, ne radi se o tome da je Ténéré, čije ime je poniklo baš na reliju Dakar, sad glavni razlog što se Yamaha povukla iz tog relija. Taj popularni avanturistički motocikl više dođe kao dobra izlika da se uštede golema sredstva koja su se svake godine ulagala u reli Dakar. S time da se Yamaha ne povlači u potpunosti, nego će i dalje imati momčad u SSV kategoriji na četiri kotača, s modelom YXZ1000R. Stvar je u tome što SSV vozila predstavljaju jedan od najbrže rastućih segmenata po pitanju prodaje, dok japanski hard-enduro motocikli klase 450 tu već godinama ne spadaju. Svejedno, nadamo se da je Yamaha rekla samo „doviđenja“ reliju Dakar, ne i „zauvijek zbogom“.

ross branch Dakar Rally 2022 Stage5 1166 preview

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp