Motosport

MotoGP: Zašto se treba veseliti utrci u Austriji?

8d86cb08 65d4 f7f7 661a 215a22b46806

Na Red Bull Ringu nikad nije nedostajalo uzbuđenja, pa neće ni sad, usprkos šikani ubačenoj na dosad najbržem dijelu staze.

Ako su se prije toga i nanizale neke manje uzbudljive utrke, zatvaranje prvog dijela sezone u Assenu i otvaranje drugog dijela sezone u Silverstoneu vraćaju vjeru u MotoGP. Riječ je o utrkama s četvrtim (8,596 sek), odnosno drugim (6,646 sek) najmanjim razmakom između prvih 10, s time da je u Silverstoneu zabilježen i peti najmanji razmak između top 15 vozača u povijesti (16,359 sek). No to su samo brojke, a dojam je bio još i bolji. Bile su to borbene utrke s puno pretjecanja, nakon kojih je Bagnaia, s dvije pobjede, skoro pa prepolovio zaostatak za Quartaroom u ukupnom poretku i tako se odjednom vratio u borbu za naslov prvaka. S time da je Francuzu i dalje najbliže Aleix Espragaro, koji se u Assenu probio s 15. do 4. mjesta, a u Silverstoneu junački izgubio samo jedan bod u odnosu na Quartararoa, iako je vozio s netom slomljenom petom.

longlap Silverstone

Gužva u vrhu poretka trebala bi dodatno začiniti cijelu situaciji u Austriji, ali na Red Bull Ring ionako nikad nije bilo dosadno. Štoviše, riječ je o jednoj od najuzbudljivijih staza u prvenstvu. Sjetimo se samo onih borbi u posljednjem zavoju Marca Marqueza s Doviziosom i Lorenzom, koje je sve odreda tijesno izgubio. Prisjetimo se i prošlogodišnje pobjede Brada Bindera na slick gumama po pljusku u zadnjih nekoliko krugova. Ili trenutka kad je Vinales ostao bez kočnica pri 300 km/h i bacio se s motocikla na ulasku u prvi zavoj. A tu je i ona nevjerojatna nesreća iz 2020. godine, kad je Zarco zakačio Morbidellija pri 320 km/h, pa su onda njihovi razbijeni motocikl doslovno proletjeli kraj uha Vinalesu i Rossiju u zavoju broj 3.

VN Austrija 2020

Zbog te zastrašujuće situacije je tijekom ove zime u priču ubačena šikana između zavoja broj 1 i 2, kako bi ulazak u zavoj broj 3 bio sigurniji. Nismo baš sigurni da je ta šikana najspretnije i najsigurnije izvedena, ali ne treba je ni kuditi prije nego se pokaže kako stvari funkcioniraju u praksi. Isto tako, iako će sad staza biti manje uzbudljiva, jer se više neće početi kočiti u zavoju broj 2 pri 320 km/h, ta šikana neće bitno promijeniti stop&go karakter ove staze. Štoviše, još će ga dodatno potencirati. I tako vjerojatno dodatno otežati posao Quartararou.

sikana Austrija

Istina, šikana će smanjiti njegov deficit po pitanju maksimalne brzine, ali to znači da imamo još jedno kočenje i jedno ubrzavanje više nego dosad, a tu je Ducati u prednosti. Osim toga, sama šikana, a posebno ona koja je ovako oštra i spora, uvijek više odgovora motociklima s V4 agregatom, koji imaju više težište i prirodno su manje stabilni, te kao takvi brže i lakše mijenjaju smjer od motocikla s rednim četverocilindričnim agregatima koji imaju nisko težište. S time da su i dosad, odnosno otkad se ta staza 2016. vratila u kalendar, tu dominirali V4 motocikli, sa čak šest pobjeda vozača Ducatija i dvije pobjede vozača KTM-a.

Imajući sve to u vidu, bilo bi se ludo kladiti protiv vozača Ducatija, pri čemu najveće šanse dajemo Bagnaiji, ne samo zato jer je u sjajnoj formi, nego i zato što može računati da će mu drugi vozači Ducatija, a posebno Miller, barem malo čuvati leđa. Čak i Bastianini i Martin moraju biti oprezni da mu slučajno ne naude, iako je i jednom i drugom to zadnja prilika da se dokažu dobrim rezultatom prije nego u Ducatiju konačno odluče tko će od njih dvojice voziti za tvorničku momčad, a tko za Pramac Ducati.

A1X4149 UC415928 High

No ne treba zaboraviti na tvorničke vozače KTM-a, koji su na domaćoj utrci nerijetko posebno inspirirani, a još i manje na vozače Aprilije. Vinales je u Assenu bio treći, pa drugi u Silverstoneu, a Aleix Espargaro tvrdi da mu slomljena peta neće predstavljati i Ahilovu petu u nastavku pohoda na naslov prvaka. Uostalom, i RS-GP se može pohvaliti V4 agregatom, no dosad jer Aprilia uvijek imala problema s onim početnim ubrzavanjem iz sporih zavoja i zato je na Red Bull Ringu njihov najbolji rezultat tek 10. mjesto Aleixa Espargaroa iz prošle godine. Ipak, ovogodišnji motocikl je primjetno bolji i ne bi nas čudilo da se vozači Aprilije ovaj put bore za podij.

03 5

U prilog uzbudljivom razvoju događaja ide i trenutna vremenska prognoza. Tako bi u petak trebala padati kiša, pa će u subotu vozači vjerojatno pomalo naslijepo ići u kvalifikacije, koje bi se mogle voziti po suhom. Suho bi trebalo biti i u nedjelju, ali proricanje vremena za visoko smješteni Red Bull Ring je ionako nezahvalno, to više što bi i u nedjelju trebalo biti oblačno.

Tijekom vikenda bi trebalo biti i službeno potvrđenu da će Pol Espargaro iduće godine voziti Tech3 KTM, što onda ostavlja prostora da Repsol Honda objavi kako na njegovo mjesto dolazi Joan Mir. A biti će tamo i Marc Marquez, ne da bi vozio, nego da bi sudjelovao na važnom sastanku Honde.

TRENUTNI POREDAK:
(uoči utrke u Austriji)

1. F. Quartararo – Yamaha – 180 bodova
2. A. Espargaro – Aprilia – 158
3. F. Bagnaia – Ducati – 131
4. E. Bastianini – Ducati – 118
5. J. Zarco – Ducati - 114

 

82124f7e 2a51 4991 91dc 75f5f10c3bdf

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp