Novosti

Honda VFR 1200

Honda nad Hondama

 

Honda-VFR-1MProšle su godine od prvih "šuškanja" na temu velikog VFR-a, a posljednjih mjeseci su od Honde u pravilnim razmacima dolazile informacije koje su... (VIDEO1) (VIDEO2)

govorile o novom modelu koji bi trebo zasjeniti sve dosadašnje modele ovog vrhunskog proizvođača

 

Pred nama je konačno osvanula Honda VFR 1200, a ako imate imalo sklonosti prema ovoj tvrtki, a još bitnije njezinim V4 proizvodima, vjerujemo da ste ovaj trenutak isčekivali nestrpljivo kao i mi. Mjeseci medijske kampanje koja nas je na različite načine držala u napetosti sad su kulminirali službenim predstavljanjem na Interentu. Honda-VFR-2M

Honda-VFR-3MInteres za ovaj motocikl očito je prerastao očekivanja Hondinih stručnjaka jer točno u podne, očito zbog zasićenosti resursa nismo mogli pristupiti rečenim stranicama. Evo što smo saznali nakon još ponešto (ne)strpljivog čekanja.

 

Naravno, izgled nas nije posebno iznenadio već su tehnički podaci ono čemu smo se veselili. Kako i priliči, novi VFR koristi V4 agregat hlađen tekućinom s tim da kut između cilindara iznosi 76 stupnjeva. Svaki cilindar ima 4 ventila, a u glavama se koristi UNICAM tehnologija. Provrt svakog cilindra iznosi 81mm, a hod je 60 mm što ukupno daje radnu zapreminu od 1.237 kubičnih centimetara uz kompresijski omjer od 12:1. Lagano razočaranje dolazi u vidu snage koja iznosi 172 konjske snage pri 10.000 okr/min uz zakretni moment od 129Nm pri 8.750 okr/min.

Govorilo se o brojkama u rangu 200 "konja" što bi svakako VFR 1200 učinilo zaista iznimnim, ali vjerujemo da niti ovako neće nedostajati snage. Naravno da radom agregata upravlja elektronika te je tu i PGM-FI sustav ubrizgavanja goriva kog ovaj motocikl u spremniku može ponjeti 18,5 litara.Honda-VFR-4M

Prijenos je, opet na žalost, klasičan i koristi višestruku spojku u uljnoj kupci te uobičajenu mjenjačku kutiju sa šest stupnjeva prijenosa. Novost za VFR je kardanski prijenos koji je smješten u jednoruku stražnju vilicu. Za sada još ništa od automatskog mjenjača s dvostrukom spojkom, ali možda se isti pojavi kasnije, kao dodatna oprema.

Okosnica ovog motocikla je aluminijski okvir, a međuosovinski razmak iznosi 1.545 mm uz ukupnu duljinu od 2.250 mm. Već naizgled udobno sjedalo je smješteno na 815 mm od podloge, a Honda deklarira 267 kilograma mase motocikla spremnog za vožnju.Honda-VFR-5M

Pednja vilica je teleskopska promjera 43 mm i omogućava 120 mm hoda kotača dok je straga Pro-Link sustav s jednim amortizerom koji upravlja pokretima spomenute jednoruke vilice uz 130 mm hoda ovjesa. Prednja petokraka vilica na sebi nosi gumu dimenzija 120/70-17, a na stražnjoj, sedmokrakoj vilici se nalazi guma dimenzija 190/55-17.

Honda-VFR-6MKočnice na ovom novitetu su prilično kapacitetne jer su sprijeda dva diska promjera 320 mm sa šesteroklipnim kočionim kliještima. Straga je jedan ugrađen jedan disk promjera 276 mm s dvoklipnim kliještima, a sve je povezano C-CBS/ABS sustavom.

Početak proizvodnje ovog motocikla je predviđe za Listopad, a prvi modeli bi mogli naći put do svojih novih vlasnika u prvom mjesecu 2010. godine. Na koncu moramo primjetiti da smo, barem na papiru od VFR 1200 očekivali više jer u oko bode nedostatak najavljivanog automatskog mjenjača s dvije spojke te, primjerice, sustava protiv proklizavanja. Vjerujemo da su Hondini stručnjaci svejedno obavili dobar posao i nadamo se skoroj prilici da novi V4 iskušamo i sami.

fbmp ytmp imp