Novosti

Kawasaki GTR 1400

Elektronika u službi njegova veličanstva

 

GTR1400-1MObnovljena Kawasakijeva putna krstarica za 2010. godinu dobiva velik broj novina, s time da se glavnina njih odnosi na udovoljavanje sretnom vlasniku, kako kroz povećanu udobnost i luksuz, tako i...  (VIDEO)


kroz lakšu kontrolu. Ovo potonje GTR-u 1400 osigurava i prvi pravi Kawasakijev "Traction Control".

 

Kawasakijeva se moderna putna krstarica još praktički nije ni stigla pozicionirati na tržištu, a već za 2010. godinu na tržište stiže temeljito dorađena varijanta. Time je hedonizam za upravljačem ovog motocikla podignut na još višu razinu, no glavna je novina da se vozaču uz još bolju udobnost omogućava i lakša kontrola. GTR1400-2M

Naime, 155 KS i 136 Nm mogu uzrokovati nestašnost i kod jednog takvog masivnijeg motocikla, tako da će GTR 1400 GTR ući u povijest kao prvi Kawasakijev motocikl opremljen kontrolom proklizavanja, odnosno "Traction Controlom".

GTR1400-3MPritom GTR-ova kontrola proklizavanja nema ništa zajedničkog s virtualnim «Traction Controlom» koji je ugrađen u ZX-10R, već svoj posao obavlja u cjelini tako da uspoređuje brzinu vrtnje prednjeg i stražnjeg kotača. Kada tu uoči razliku, odnosno prepozna proklizavanje stražnjeg kotača, sustav djeluje na ubrizgavanje goriva, kut paljenja i usis, sve u svrhu trenutnog i privremenog prigušivanja snage agregata. Navodno bi cijeli sustav nazvan KTRC trebao biti nenametljiv u radu, s tim da za prikupljanje informacija koristi senzore ABS-a, što znači da model bez ABS-a nema ni "Traction Control". GTR1400-4M

Treba napomenuti da taj sustav ne može u potpunosti spriječiti bočna proklizavanja motocikla, ali smanjuje rizik od njihova nastanka. Osim toga, on onemogućuje vožnju na stražnjem kotaču, no KTRC se isto tako može i isključiti, tako da i pobornici takve vrste zabave mogu doći na svoje.

GTR za 2010. posjeduje i drugu generaciju K-ACT-a, odnosno sustava integralnog kočenja povezanog s ABS-om. Taj sustav koji prilikom pritiskanja poluge prednje kočnice aktivira i stražnja kliješta, a kod aktiviranja samo stražnje kočnice čeljust prednjeg desnog diska, predstavlja evoluciju K-ACT-a koji je za 2009. godinu doživio premijeru u custom-krstarici VN 1700 Voyager.

Osim što je manji, lakši i napredniji, K-ACT je kod GTR-a sportskije podešen, te nudi dva načina rada, ovisno o tome želite li da primat ima volja vozača ili elektronika.

 

Udobnost i ekonomičnost

 

Uza sve to, GTR 1400 sada na ploči s instrumentima ima indikator koji pomaže vozaču da vozi i ekonomično, a tu je i Fuel Economy Assistance, koji omogućuje nižu potrošnju goriva tako da agregat radi sa siromašnijom smjesom.

GTR1400-5MTa se opcija može uključiti ili isključiti, a aktivna je samo kada se vozi sa manje od 30% gasa, ispod 6.000 okr/min i  brzinom manjom od 160 km/h.

Osim u području kontrole i ekonomičnosti, vozač sada može uživati i u poboljšanoj udobnosti, koja je prije svega posljedica ugradnje drugačijeg vjetrobrana i dalje podesivog električnim putem. Uz to što je za 70 mm viši, vjetrobran je i širi u svom gornjem dijelu, tako da do kacige i ramena sada dolazi još manje turbulencija. Kada je motor ugašen, vjetrobran se spušta u donji položaj, no pamti svoju posljednju poziciju.

Grijači ručki su postali dio standardne opreme, dok je koristan pretinac s automatskim zaključavanjem preseljen s vrha spremnika goriva na lijevu stranu unutarnjih bočnih oplata, kako praktičnost njegove uporabe više ne bi bila talac korištenja ili ne korištenja tank torbe. Ploča s instrumentima sada je opremljena i pokazivačem vanjske temperature, a puno je obilnija i ponuda dodatne opreme. Od velikog broja ostalih novosti spomenimo i to da su donekle promijenjene postavke prednjeg i stražnjeg ovjesa, kao i da su na bočnim oplatama obrisane prve uočene bore.

Više u ovoj kategoriji: « Spektakl: FMX promocija Rally Dakar »
fbmp ytmp imp