Novosti

Novitet: Johammer J1

johammer-uvodna

Austrijski „puž" svakako spada u red najbizarnijih motocikala što ih je svijet vidio. Utoliko manje iznenađuje da ga pokreće elektromotor.

 

KTM nas nerijetko zna zbuniti dizajnom svojih motocikala. No, zaboravite na SM 690 i slične pokušaje, najčudniji motocikl što je ikada rođen u Austriji (a i šire) je Johammer J1. Zašto bi netko dizajnirao motocikl koji podsjeća na puža? Jedino što nam pada na pamet je originalnost. Zašto bi se netko zamarao s tako složenom izvedbom prednjeg ovjesa na motociklu koji je elektronski ograničen na 120 km/h? I opet, jedino što nam pada na pamet je pokušaj da se bude originalan.

 

Kad smo već kod originalnosti, treba spomenuti i to da J1 nema ploču s instrumentima, već se osnovne informacije prikazuju na visoko pozicioniranim retrovizorima. Osim toga, J1 ima i zanimljivo riješen okvir, koji najkraćim putem povezuje prednju i stražnju vilicu, a istovremeno unutar sebe skriva vodoravno položene amortizere dok se na njegov gornji dio nadovezuje kućište baterija.

 

Zračno hlađeni elektromotor razvija 11 kW (15 KS) i smješten je u stražnjem kotaču, a elektronski paket uključuje i regenerativno kočenje. Zanimljivo je da Johammer J1 ima dvostruke oslonce za noge, pa tako vozač može zauzeti klasični ili ispruženi položaj za upravljačem, pri čemu nisko težište, osovinski razmak od 1.455 i težina od 159 kg daju naslutiti uzornu okretnost.

 

Cijene su nebulozne čak i za pomaknute standarde električnih motocikala. Osnovni model J1.150, koji ima baterije kapaciteta 8,3 kWh, nudi se za 23 tisuće eura, dok je J1.200 s baterijama od 12,7 kWh još 2 tisuće eura skuplji. Kod ovog potonjeg obećana autonomija s jednim punjenjem raste sa 150 na 200 km, no raste i težina koja iznosi još uvijek suzdržanih 178 kg.

fbmp ytmp imp