Novosti

Koncept: Honda Riding Assist-e sam drži ravnotežu

c170929 014H

Honda će predstaviti još jedan koncept motocikla koji sam održava ravnotežu, ovaj put pokretan elektromotorom.

Početkom ove godine Honda je nemalo iznenadila svijet predstavljanjem koncepta Riding Assist koji sam održava ravnotežu pri malim brzinama. Sve to uz pomoć napredne tehnologije i servo motora, koji ritmično zakreću prednji kotač lijevo-desno i još k tome mijenjaju osovinski razmak kroz mijenjanje kuta prednje vilice. Uz to što pri stajanju na mjestu vozač ne mora spustiti noge na podlogu, taj funkcionalan koncept se može kretati i sam, slijedeći vozača koji hoda ispod njega. Ako ste sve to već zaboravili, ili tek prvi put čujete, sve će vam biti puno jasnije kad pogledate ovaj kratak VIDEO na tu temu.

Tom prilikom nam se činilo sasvim nelogičnim što je koncept bio baziran na benzinskom modelu NC 750, umjesto da je pokretan elektromotorom, to više što je predstavljen na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu. No, na nadolazećem sajmu motocikala u Tokiju, koji se ima održati krajem listopada, Honda će ispraviti tu nelogičnost i predstaviti električnu verziju sličnog imena Riding Assist-e koja kompletnom tehnikom i dizajnom doista podsjeća na vozilo budućnosti.

Nažalost, ove fotografije su popraćene samo šturim informacijama koje spominju jedinstvenu tehnologiju automatskog balansiranja na dva kotača, koja je razvijena kroz istraživanja vezana uz humanoidne robote. Pritom ne spominju da li je ta tehnika ista onoj na prethodnom konceptu ili odlazi i korak dalje, pa možda koristi i žiroskopski efekt. Pritom je okvir ostao sličan, a vidljivo je da su teške baterije smještene sasvim nisko, čime je spušteno težište te je tako olakšan cijeli posao održavanja ravnoteže.

Honda Riding Assist-e bi od najveće pomoći trebao biti onima koji tek ulaze u svijet vožnje na dva kotača, no tu se, kao i uvijek kad su u pitanju nove tehnologije koje bi život trebale učiniti lakšim, postavlja pitanje da li nas sve to samo čini glupljim i nesposobnijim. Sigurno je da bi na ovaj način mogli lakše naučili voziti, no što ako jednog dana sjednete na motocikl koji nema takav sustav? Hoćete li znati plesati stopalima? Uostalom, ako vam je problem održavati ravnotežu pri malim brzinama, onda motociklizam možda ionako nije sport za vas.

Svejedno, Hondin koncept je vrijedan divljenja i pokazuje da živimo u vremenima u kojima je doista sve moguće, sviđalo se to nekome ili ne. Uostalom, na istom događanju će Yamaha predstaviti i novu verziju Motobota, odnosno robota koji sam upravlja motociklom na natjecateljskom stazi.

Dodatne fotografije ovog Hondina vozila iz (čini se bliske) budućnosti pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp