Novosti

Noviteti: Yamaha YZF-R3 i YZF-R125

2019 yam yzf r125 eu dpbmc stu 001 03 62332 1

Uvodni sportaši Yamahe su redizajnirani po uzoru na YZF-R1M, a uz to i tehnički dorađeni. YZF-R125 ima čak i varijabilno upravljanje ventilima.

YZF-R125 je i dosad važio za najekstremniji motocikl u svojoj klasi, a odsad bi to moglo vrijediti još i više, kako u vizualnom tako i tehničkom smislu. Naime, ova 125-ica je dobila novi agregat koji je opremljen i sustavom za varijabilno upravljanje ventilima. Zakonski maksimum od 15 KS je ostao isti, dok je 11,5 Nm pri 8.000 o/min čak i mrvicu manje nego na dosadašnjem modelu, no iz Yamahe poručuju da se dodatna doza elastičnosti ionako osjeti na nižim i srednjim režimima vrtnje.

Uz to, YZF-R 125 ima revidiran okvir, s promijenjenim kotama, a s time je usklađena i nova aluminijska stražnja vilica, koja je i kraća nego dosad. Novost na stražnjem kraju je i za broj šira stražnja guma, dimenzija 140/70-17, a dorađena je i klizna spojka. Novi spremnik goriva i otvoreniji upravljač donose promjene na ergonomiji, s time da se ispred vozača nalazi i nova LCD ploča s instrumentima.

Jasno, prvo upada u oči potpuno novi i još agresivniji dizajn ove 125-ice (gornja fotografija), s atraktivnim LED prednjim svjetlima. Kao inspiracija je poslužio superbike model YZF-R1M, što je vidljivo i na dizajnu „prozračnijeg“ stražnjeg kraja.

U istom stilu su redizajnirane prednje oplate modela YZF-R3 (donja fotografija). Tu su LED prednja svjetla nešto manje zašiljenog dizajna, no važnije od toga je da je R3 sada aerodinamičniji za 7%. To rezultira porastom brzine za 8 km/h bez obzira na to što bi dvocilindrični agregat od 321 ccm trebao ostati na 42 KS.

Najvažnija tehnička promjena je implementacija upside-down umjesto klasične prednje vilice. Osim toga, promijenjen je i oblik poklopca spremnika goriva, dok je upravljač spušten, što bi trebalo rezultirati naglašenije sportskim položajem za upravljačem. U skladu s time je izvedena i nova LCD ploča s instrumentima.

Više o ovim atraktivnim novitetima iz Yamahe doznajte u idućem broju Moto Pulsa.

R3 2019

fbmp ytmp imp