Novosti

Top 7 koncepata iz 2019: #1 Kawasaki EV Project

hi 2019 CAPS 8700 135

Niste znali da Kawasaki već 20 godina razvija električni motocikl? Nismo ni mi. No, hoće li ima trebati još toliko da predstave i serijski model?

Još od početka ovog tisućljeća Kawasaki paralelno razvija dvije dijametralno suprotne pogonske grupe. Prva se odnosi na benzinske motore s mehaničkim kompresorom, i taj pristup taj već svoje plodove, pa tako „supercharged“ modeli iz godine u godinu zauzimaju sve veći udio u paleti ovog proizvođača. Drugi rukavac se odnosi na razvoj električnog motocikla, koji bi trebao ponuditi uzbuđenje kakvo se očekuje i od Kawasakijevih benzinskih motocikala.

No, o svemu tome nismo znali apsolutno ništa dok na EICMA sajmu u Milanu nisu izložili kostur EV Project prototipa, kojeg intenzivno testiraju na Kawasakijevoj testnoj stazi Autopolis. Kasnije smo doznali da se tu radi o konceptu relativno ekonomičnog elektrocikla, koji koristi ciklistiku Kawasakijevih serijskih modela srednje zapremine i posebni reštkasti okvir, u kojeg su uglavljene baterije ispod kojih je smještena pogonska grupa.

Kompletiran s oplatama u stilu Ninje 650, EV Project teži razumnih 219 kg, nudi autonomiju od cca. 100 km i, ako smo dobro shvatili, ima vršnih 20 kW, odnosno 27 KS. Nisu to brojke od kojih bi pali sa stolca, no veseli da je, za razliku velike većine postojećih elektrocikala koji imaju samo jednu brzinu, ovdje elektromotor uparen s klasičnom spojkom i mjenjačem sa 4 brzine. Osim toga, ako se ne varamo, ovo je prvi put da je neki japanski proizvođač pokazao funkcionalni prototip nekog velikog električnog motocikla, a ne samo neku statičku viziju.

Na istom tom sajmu u Milanu, Harley-Davidson je europskim kupcima predstavio konačnu verziju modela LiveWire, koji je već krenuo u proizvodnju, a jedna od najvećih zvijezda sajma bio je Kymco RevoNEX, koji bi se trebao početi prodavati 2021. godine. Je li onda jesen 2019. svojevrsna prekretnica kad je u pitanju konačan ulazak velikih proizvođača u svijet električnih motocikala? Ne, jer su i LiveWire i RevoNEX „halo“ motocikli, koji trebaju prvenstveno privući pozornost javnosti, dok će broj prodanih primjeraka biti tek simboličan.

A Kawasakijev ekonomični sportski elektrocikl? Vjerovali ili ne, čak i nakon skoro 20 godina razvoja tog koncepta, u Kawaskiju tvrde da u nekoj bliskoj budućnosti uopće nemaju u planu proširiti paletu nekim elektrociklom. A nedavno je još pesimističnija izjava stigla iz redova BMW-a, iako i oni imaju itekako funkcionalan prototip elektrocikla u tijelu nakeda S 1000 R. Ta dva primjera zorno pokazuju da će i u godinama koje dolaze električni motocikli biti i ostati poprilična egzotika. U to smo u potpunosti sigurni, nismo samo sasvim na čisto je li to dobra ili loša vijest?

 hi 2019 CAPS 8700 68

 

 

Motorcycle rental:
rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp