Novosti

Top 5 elektro noviteta za 2020/21: #1 Kymco RevoNEX

 

kymco revonex 10

Ako doista stigne na tržište 2021. godine, Kymco RevoNEX bi mogao postati najsmisleniji elektrocikl kojeg smo dotad upoznali.

Harley-Davidson će s modelom LiveWire ostat upisan kao prvi etablirani proizvođač benzinskih motocikala koji je krenuo u prodaju sa svojim elektrociklom. No, Kymco bi mogao postati prvi od „mainstream“ proizvođača koji je ponudio elektrocikl dostupan nešto širim masama. Pod uvjetom da 2021. godine RevoNEX uopće krene u proizvodnju.

To što će zasigurno biti manje skup od LiveWirea (i ostalih modela u ovoj Top 5 listi) ne znači da će biti i jeftin, ali RevoNEX u džepu ipak ima nekoliko aduta. Za početak, dizajnerima i inženjerima Kymca je uspjelo da RevoNEX uopće ne izgleda kao elektrocikl, nego kao motocikl. I to lijep i moderan motocikl, posebno u prvom dijelu gdje se ističu zašiljena LED svjetla.

Osim toga, a za razliku od velike većine elektrocikala, RevoNEX ima i mjenjač, i to sa 6 stupnjeva prijenosa. To bi svakako trebalo pospješiti i užitak u vožnji i krajnje performanse, s time da su iz Kymca obećali da će do maksimalnih 205 km/h doći za samo 11,8 sek. No, u gradskoj vožnji možete cijelo vrijeme biti u 3. brzini, u kojoj ide od 0 do 115 km/h.

Nažalost, u Kymcu još nisu osnažili cijelu priču deklariranjem maksimalne snage ili kapaciteta baterija. A baš će ovom potonjem itekako ovisiti i težina i autonomija i cijena. Nadamo se da će pronaći dobar kompromis.

kymco revonex 14

 

#2 E-Racer Edge

 edge 3 4 front

Talijanska tvrtka E-Racer bljesnula je prije nekoliko godina kada su na tehnici elektrocikla Tacita T-Race osmislili za 9.000 eura skuplji maloserijski Aero, dokazavši tako da i motocikli na struju mogu vrhunski izgledati. A za 2020. su to potvrdili i s elektrociklom Edge.

Kao tehnička baza je praktično u cjelini preuzet Zero SR/F, pa tako Edge raspolaže s kontinuiranih 54 i vršnih 110 KS. To bi trebalo dostajati za maksimum od 200 km/h, dok bi autonomija ovog 220 kg teškog motocikla mogla biti i veća od 200 km u gradskoj vožnji. No, privlačnost proizlazi iz dizajna. Pritom minimalistička LED svjetla i ostali vizualni elementi koje oni dodaju, a izrađeni su od kevlara, karbona, prirodne kože, Alcantare i 3D printane plastike, ne traže nikakve mehaničke intervencije na samom motociklu.

U odnosu na Zero SR/F, ovako oblikovani Edge je za 6.000 eura skuplji, što znači da bi se cijena mogla kretati oko 27.500 eura. Za one mrvicu plićeg džepa, E-Racer nudi i supermoto Rugged, koji je nastao na bazi Zera FSX i trebao bi koštati ispod 20.000 eura.

 

 #3 BST HyperTEK

BST HyperTEK 1

Pierre Terblanche, kojeg ste možda zavoljeli zbog Ducatija MHe 900e, a vjerojatno zamrzili zbog Ducatija 999, je u ovom slučaju odlično odradio svoj posao. Stvorio je elektrocikl koji izgleda kao da je na nuklearni pogon.

Inače, BST je tvrtka iz Južnoafričke Republike planetarno poznata po proizvodnji karbonskih naplataka, koji se, dakako, nalaze i na njihovom prvom elektrociklu HyperTEK. Od karbona je izrađen i okvir, ali i štapovi prednje vilice, kao i trokuti integrirani u jednu cjelinu. To je, navodno, rezultiralo itekako prihvatljivom težinom od 205 kg, što znači da bi tekućinom hlađeni elektromotor sa 109 KS i 120 Nm trebao pružiti žestoka ubrzanja.

No ta suzdržana težina vjerojatno ima veze s time što je HyperTEK opremljen baterijom od samo 4,5 kWh. S tako skromnom zalihom kemijske energije ćete obećanu autonomiju od 300 km postići samo ako kakvih 250 km otpada na guranje. Potpuni izostanak instrumenata je rezultat toga što u paketu dobijete kacigu s „heads up“ prikazom, a HyperTEK je opremljen i generatorom zvuka. Možda se može odabrati i zvuk nuklearnog pogona, jer taj bi mu pristajao.

 

#4 Damon Hypersport

Damon Hypersport

Damon je nova kanadska tvrtka koja je nedavno predstavila sportski motocikl nimalo
sramežljiva naziva Hypersport. Opremljen je tehnologijom koja prati sve što se događa oko motocikla te na različite načine upozorava vozača, koji jednostavnim pritiskanjem tipke može mijenjati poziciju upravljača, sjedala, oslonaca za noge i vjetrobrana.

No, stvari postaju zanimljive kad dođemo do obećanih brojki o dosegu od 320 km i maksimumu od 320 km/h. S time da je takva maksimalna teoretski još i moguća ako elektromotor doista razvija 218 KS, no autonomija veća od 320 km nam djeluje neostvariva u realnoj vožnji, bez obzira na to što Damon ima, za jedan elektrocikl, baterije pozamašnom kapaciteta od 21,1 kWh. Što nas opet dovodi do toga da nam je teško povjerovati da s takvim paketom baterija ovaj elektrocikl može težiti manje od 200 kg.

No, očito ne nedostaje onih koji im vjeruju na riječ. Za prvu seriju od samo 25 komada traženo je 39.995 američkih dolara i navodno su svi razgrabljeni već u pretprodaji. U planu im je stvoriti i jeftiniju varijantu, te proizvoditi 1.500 elektrocikala godišnje.

 

#5 Zero SR/S

Zero SR F 2020 3

Kao najnoviji model američke tvrtke Zero, FXS ujedno predstavlja i vrhunac ponude.
Elektromotor s maksimalnih 110 KS pri 5.000 o/min te baterije kapaciteta 14,4 kWh su komponente poznate s prošle godine predstavljenog nakeda SR/F, ali je ovdje sve to zapakirano u napete oplate.

S tim oplatama SR/S broji 229 kg, što znači da je za 9 kg teži od nakeda SRF, ali je i nešto aerodinamičniji, pa bi teoretski domet trebao biti veći. Ali nije! Naime, za SR/S i SR/F se tvornički deklarira ista autonomija od 260 km u gradu, odnosno upola od toga ako se autocestom vozite konstantnom brzinom od 113 km/h.

Kratkotrajno se može dohvatiti i 200 km/h, dok je održiva maksimalna brzina 177 km/h. No, ni ona nije baš dugotrajno održiva jer ćete pri toj brzini baterije isprazniti do nule brže nego svoj bankovni račun. Zero SR/S u Njemačkoj košta 21.540 eura.

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

 

fbmp ytmp imp