Motosport

Moto2: Poginuo je Luis Salom

Luis Salom

Bivši Moto3 viceprvak Luis Salom podlegao je ozljedama zadobivenim na drugom Moto2 treningu za VN Katalonije.

U petak je, sredinom drugog Moto2 treninga za VN Katalonije u okolici Barcelone, došlo do teškog pada španjolskog vozača Luisa Saloma. Tragična nesreća se zbila u brzom zavoju broj 12, a iako je hitno prevezen do bolnice u Barceloni, gdje je podvrgnut operaciji, Luis Salom je, nažalost, podlegao ozljedama.

Pridružujemo se izrazima sućuti obitelji Salom, koja je u svojoj boli ipak dala pristanak da se VN Katalonije nastavi kao što je bilo planirano. Ipak, odlučeno je da se daljnji treninzi i utrke odrade na konfiguraciji staze kakva se koristi na utrkama Formule 1, kako bi se usporio taj završni dio kruga.

Luis Salom je rođen 1991. godine, u obitelji zaraženoj motociklizmom, gdje je stasao uz brata Davida, poznatog iz Superbike prvenstva. Luis se do svjetskog Grand Prix prvenstva probio kroz nastup u Red Bull Rookies Cupu, gdje je umalo osvojio naslov 2008. godine. Od iduće godine je nastupao u klasi 125, no u prvi plan je uskočio 2012. kada je u tada novoj Moto3 klasi postao viceprvak s Kalex KTM-om. Iduće godine je prešao u tvorničku momčad KTM-a te ubilježio čak 7 pobjeda, no imao je peh u samoj završnici sezone tako da je završio kao treći u ukupnom poretku.

2014. je promoviran u klasu Moto2 i odmah ubilježio dva stajanja na pobjedničkom podiju, nakon čega je slijedila nešto sušnija 2015. sezona, da bi na prvoj ovogodišnjoj utrci u Kataru osvojio 2. mjesto. U svojoj prekratkoj karijeri je ubilježio 9 pobjeda u Moto3 kategorijama i ukupno 25 podija u svim klasama.

Posljednji put se takva tragedija dogodila 2011. godine, kada je na MotoGP utrci za VN Malezije smrtno stradao Marco Simoncelli, a 2010. godine je u Moto2 utrci u Misanu stradao Shoyja Tomizawa.

fbmp ytmp imp