Motosport

MotoGP: Zašto je Rossiju „eksplodirao“ agregat u Mugellu?

Rossi Mugello 16

Kao i uvijek, za mehanički kvar optužuju elektroniku. Ali ovaj put bi u tome moglo biti istine.

U MotoGP-u je ustaljena praksa da za svaki kvar koji privuče pažnju javnosti konstruktori optuže elektroniku. Uvijek je tu nekakva „cinšpula“ od 2 dolara ili bilo što drugo što im isporučuje vanjski dobavljač i što neće narušiti mit o tehničkoj savršenosti njihovih pogonskih agregata.

To je slučaj i sa dimnom zavjesom koju je iza sebe ostavio Rossi u utrci u Mugellu, u trenutku dok se borio za vodstvo sa timskim kolegom Lorenzom, a koji je istu havariju imao na jutarnjem zagrijavanju. Dakle, u Yamahi su oba agregata podvrgnuli detaljnoj analizi i zaključili da je za „eksploziju“ kriv – softver.

Iako zvuči kao puštanje dimne zavjese nakon dimne zavjese, njihovo objašnjenje se čini dovoljno logičnim. Dakle, uz to što staza u Mugellu ima dugačku ciljnu ravnicu na kojoj MotoGP motocikli jure 350 km/h i dolaze na sam rub crvenog područja, pri kraju te ravnice je pregib na kojem se motocikl nakratko poleti. U tom trenutku se naglo rastereti stražnji kotač, zbog čega na trenutak dodatno porastu brojevi okretaja.

Uglavnom, u Yamahi su uključivanje blokade postavili na istim brojevima okretaja kao i prošle godine, no tada su još koristili vlastiti softver. Ove godine moraju koristiti propisani generički softver, a koji, prema njihovim riječima, nije bio dovoljno brz u uključivanju te blokade. Zbog tog su kašnjenja brojevi okretaja na trenutak otišli toliko visoko da je agregat ušao u zonu samouništenja, u kojoj je došlo do „sudara“ između ventila i klipa.

Dobra vijest za Yamahu je da ne moraju ništa mijenjati na samom agregatu, a za što bi trebali tražiti suglasnost ostalih proizvođača budući su agregati zapečaćeni kako bi se onemogućio razvoj tijekom sezone. Sve što trebaju učiniti je spustiti blokadu za možda kakvih 100 okr/min. Loša vijest je da su i Lorenzo i Rossi ostali bez jednog od ukupno 7 agregata koje smiju koristiti tijekom ove sezone. No, ako se ne ponovi neka slična havarija, za preostale dvije trećine sezone bi im trebala dostajati 4 svježa agregata, plus dva stara agregata koja su preživjela Mugello, a koji će se zbog predostrožnosti od sad koristiti samo na treninzima.

fbmp ytmp imp