Motosport

SBK: Objavljena nova pravila za 2014.



slikaXX

FIM je službeno objavio restriktivnija Superbike pravila za 2014., uključujući i ona za EVO klasu

Sukladno nedavnim najavama, FIM je objavio nova Superbike pravila za 2014., koja idu za dodatnim smanjenjem troškova, ali i povećanjem broja vozača, čemu bi trebala pridonijeti i nova EVO podklasa. Većih iznenađenja nema, pa se tako Superbike motocikli očekivano približavaju Supersotck klasi, posebno po pitanju pogonskih agregata.

Jedna od najvažnijih promjena je uvođenje ograničenja na broj korištenih agregata. Tako će svaki prijavljeni motocikl tijekom sezone moći iskoristiti 8 agregata tijekom sezone, za korištenje svakog slijedećeg agregata kazna je start sa zadnje pozicije na sljedeće dvije utrke. Isto tako, novost je da se tijekom sezone mogu koristiti samo dva različita paketa prijenosnih omjera u mjenjaču, plus serijski i jedan dodatni omjer primarnog prijenosa. Druga mogućnost je da se prijave tri različita paketa prijenosnih omjera, ali se onda oni mogu kombinirati samo sa serijskim omjerom primarnog prijenosa.

Dozvoljene modifikacije na agregatima nisu pretjerano mijenjane, ali od 2014. zračna kutija mora ostati serijska, zajedno s (eventualno) pripadajući gornjim brizgaljkama, a isto vrijedi i za varijabilni usis, ako on postoji na serijskom modelu. Prednji i stražnji ovjes se mogu u potpunosti promijeniti, ali je važna novost da se smiju koristiti samo od strane FIM-a odobrene komponente različitih proizvođača, koje su dostupne svima i unutar dogovorene maksimalne cijene, a isto vrijedi i za kočnice. Ostala pravila ostaju identičnima onima od ove sezone.

Istovremeno su objavljena i pravila za pristupačnije motocikle EVO klasu, koji će se natjecati zajedno sa Superbike motociklima te najavljuju budući razvoj (zapravo, nazadovanje) ove grane motosporta. Evo motocikli će tijekom sezone moći koristiti 6 agregata, na kojima nisu dozvoljene praktično nikakve mehaničke izmjene u odnosu na one koji se nalaze u serijskim modelima. Može se homologirati samo jedan paket prijenosnih omjera u mjenjaču, a motocikli moraju biti opremljeni elektrostarterom.

Dopuštena je ugradnje zamjenske centralne upravljačke jedinice , ali samo ako je do 50% skuplja od serijske, a ne smije se dodavati nikakav elektronski hardver, osim sustava za bilježenje podataka kojeg je odobrio FIM. Kad su u pitanju ovjes, okvir, kotači i kočnice, za EVO klasu su propisana ista pravila kao i za Superbike. Pretpostavlja se da bi u rukama pravog vozača EVO motocikl mogao biti za otprilike sekundu sporiji po krugu od Superbikea.



fbmp ytmp imp