Motosport

SBK: Kiša i Guintoli režirali dramu

Portimao14

Moglo je biti i drugačije, no sudar vozača Aprilije olakšao je pobjedu Reai i doveo Sykesa još bliže obrani naslova.

 

Prva utrka na portugalskoj stazi Portimao nije donijela iznenađenje. Sykes je nakon tri kruga preuzeo stvari u svoje ruke i stvorio zdravu zalihu od tri sekunde do trenutka kad je polovicom utrke počela lagana kišica. Takvi su otežani uvjeti omogućili Guintoliju da se probije na drugo mjesto i počne sustizati Sykesa, no ubrzo je ponovo zasjalo sunce i vozač Kawasakija je bez većih problema odnio treću pobjedu u nizu. S 2,5 sekunde zaostatka Guintoli je završio kao drugi, a iza njega su ciljem prošli Baz na drugom Kawasakiju i Melandri na drugoj Apriliji.

 

Ako je tu igrala samo sporednu ulogu, kiša je značajno promijenila odnos snaga u drugoj utrci. Na sasvim natopljenoj stazi, Rea je s Hondom ubrzo pobjegao Sykesu, koji je nakon samo nekoliko krugova počeo ozbiljno tonuti u poretku. Istovremeno, Aprilijin dvojac je postojao sve brži i činilo se da bi Guintoli možda mogao dohvatiti pobjedu i tako ostatak sezone učini sasvim neizvjesnim.

 

Nažalost, taman kad su sustigli vodeću Hondu, Guintoli je u sporom zavoju agresivno napao Melandrija, pogodio neravninu i srušio obojicu, nakon čega je Rea rutinski odnio 4. pobjedu sezone, s velikom prednošću ispred Ducatijeva dvojca Giugliano – Davies, koje je opasno pritiskao Lowes na Suzukiju. Posrnuli Guintoli je uspio nastaviti te je čak sustigao Sykesa i pomaknuo ga na 8. mjesto, no otevši mu samo jedan bod propustio je veliku priliku da se sasvim vrati u borbu u za naslov.

 

No, dok u Superbike klasi još ništa nije do kraja riješeno, u Supersportu je Michael Vd Mark odnio možda i odlučuju pobjedu. Nakon napetih početnih krugova, Vd Mark se uspio malo izdvojiti u vodstvu taman kad je započela kiša, zbog čega je ubrzo prekinuta utrka. Iako je u trenutku izbacivanja crvene zastave Sofuoglu bio na drugom mjestu, kao konačni su uzeti rezultati od dva kruga ranije, pa je tako vozač Kawasakija dobio bodove za treće mjesto, dok je druga stepenica pobjedničkog postolja pripala borbenom Kennedyju, kojem je to prvi podij u karijeri. Budući Cluzel zbog tehničkog kvara na MV Agusti nije završio utrku, Vd Mark se četvrtom pobjedom ove sezone ozbiljno izdvojio na prvoj poziciji i samo čudo može spriječiti vozača Honde da ne osvoji titulu svjetskog prvaka.

 

Već idućeg vikenda Superbike prvenstvo seli u Laguna Seci, gdje se neće voziti Supersport utrka, a nastavak sezone je tek početkom rujna.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

Superbike (nakon 16 utrka)
1. Sykes – Kawasaki – 276
2. Guintoli – Aprilia – 232
3. Baz – Kawasaki – 226
4. Rea – Honda – 210
5. Melandri – Aprilia – 192

 

Supersport (nakon 8 utrka)
1. Vd Mark – Honda – 160
2. Cluzel – MV Agusta – 107
3. Marino – Kawasaki - 93
4. Sofuoglu – Kawasaki – 83
5. Zanetti – Honda – 80

fbmp ytmp imp