Motosport

MotoGP: Pedrosa konačno prekinuo Marquezov niz

Otvor-Ceska2014

Pedrosa, Lorenzo, Rossi, pa tek onda Marquez. Moralo se i to dogoditi, no ipak iznenađuje da je Marquezu u Brnu pobjeda izmakla za više od 10 sekundi.

 

Bila je to prva utrka ove sezone u kojoj Marquez nije pobijedio, ali i prva utrka u njegovoj MotoGP karijeri koju je uspio završiti, a da potom nije stajao na nekoj od stepenica pobjedničkog postolja. Nakon 10 savršenih vikenda, u Brnu se riješio pritiska da pobijedi na svim utrkama te sada može mirno privesti kraju obranu naslova, pri čemu mu ne bi trebao biti problem oboriti Doohanov rekord od 12 pobjeda u jednoj sezoni.

 

No, blago posrtanje Marqueza nije jedini razlog što je utrka u Brnu bila zanimljiva. Najbolje su krenuli Iannone i Dovizioso, no znalo se da vozači Ducatija imaju samo 5 minuta slave, tako da su oči uglavnom bile uprte u Marqueza. Nakon suzdržanog starta, dvostrukog pretjecanja Rossija i dvostrukog fizičkog kontakta s Iannoneom, Marquez se uspio probiti na treće mjesto, no to je ujedno bio i vrhunac njegova dana. Niti je mogao pratiti Pedrosu i Lorenza, niti je uspijevao pobjeći Rossiju. Štoviše, nakon što ga je Rossi lako obišao sredinom utrke, Marquez je prestao gristi te se pomirio sa osvajanjem 4. mjesta.

 

No, ako je prekinut pobjednički niz Marqueza, nije i onaj Honde. Naime, Pedrosa je odvozio utrku bez greške i nametnuo žestoki ritam koji je uspijevao slijediti samo Lorenzo. Zapravo, s mekom prednjom gumom i dobrano ispražnjenim spremnikom goriva, Lorenzo je u završnim krugovima počeo opasno pritiskati Pedrosu, približivši mu se na manje od pola sekunde i da je utrka potrajala još jedan krug lako je moguće da bi pobjeda pripala vozaču Yamahe.

 

Moto2 utrka nije bila ni izbliza toliko zanimljiva. Rabat je vodio od početka do kraja i slavio s 3 sekunde prednosti ispred Mike Kallia, svog timskog kolege i glavnog konkurenta za naslov. Cortese je u Brnu došao do prvog podija u Moto2 konkurenciji, dok su se Luthi i Aegerter uspjeli odoljeti napadima talentiranog Mevericka Vinalesa, koji je osvajanjem tek 6. mjesta ozbiljno posustao u borbi za naslov.

 

Moto3 utrka je uz uobičajeni napeti triler ovaj put ponudila i elemente akcijske komedije. Glavni komičar bio je Alex Rins koji je samouvjereno prošao kroz cilj, podigao se sjedala i desnom rukom počeo udarati po zraku slaveći pobjedu. Ubrzo je, na vlastito iznenađenje, shvatio da ga nitko od njegovih konkurenata ne shvaća ozbiljno i da jure pored njega skriveni iza oklopa, što i nije bilo nikakvo čudo budući je do kraja utrke ostao još jedan puni krug.

 

Ipak, tu nije bio kraj iznenađenjima. Na ulasku u zadnji S zavoj činilo se kako Alexu Marquezu nedostaje pokoji metar i da je trenutno vodeći Jack Miller na putu do još jedne pobjede. No, onda je odnekud dojurio Alexsis Masbou, projurio kraj Marqueza, izgurao Millera s idealne linije te povukao za sobom još dvojicu vozača. Tako je Masbou (Honda) u svojoj 133 utrci došao do prve pobjede, Bastianini (KTM) je sa slomljenom petom završio kao drugi, dok je Kent doveo Husqvarnu na pobjedničko postolje. U posljednjim metrima Marquez je prošao Millera i domogao se 4. mjesta smanjivši tako svoj zaostatak za istim vozačem na 23 bodova.

 

Nesretni Rins je završio kao 9., a o nevjerojatnoj izjednačenosti u Moto3 klasi najbolje govori da je slabo poznati Juanfran Guevara zaostao manje od 2 sekunde za pobjednikom, a svejedno ostao bez bodova jer je ciljem prošao kao tek 16.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP:
1. M. Marquez – Honda – 263 bodova
2. D. Pedrosa – Honda – 186
3. V. Rossi – Yamaha – 173
4. J. Lorenzo – Yamaha – 137
5. A. Dovizioso – Ducati – 118

 

Moto2:
1. E. Rabat – Kalex – 208 bodova
2. M. Kallio – Kalex – 196
3. M. Vinales – Kalex – 150
4. D. Aegerter – Suter – 123
5. S. Corsi – Kalex – 100

 

Moto3:
1. J. Miller – KTM – 169 bodova
2. A. Marquez – Honda – 146
3. Vazquez – Honda – 145
4. Fenati – KTM – 135
5. Rins – Honda – 125

fbmp ytmp imp