Motosport

MotoGP: Sezona smrznutih krastavaca

AW3Q1171-lowres

Stoner je potpisao ugovor s Hondom, a Kawasaki se vraća? Prvo je točno, ali nije spektakularno, a drugo je obična špekulacija.

 

Zbog izostanka bilo kakvih aktivnosti na stazi, hladni siječanj predstavlja sezonu kiselih krastavaca za MotoGP, no uvijek se barem nešto događa u pozadini. Tako je HRC je potpisao novi ugovor s Casey Stonerom, što, nažalost, ne znači da se mladi australski penzioner vraća utrkama. Naime, Stoner je potpisao ugovor kao testni vozač, što je posao kojeg je povremeno obavljao i u protekle dvije sezone. Prema planu, prvo dvodnevno testiranje će odraditi krajem siječnja u Maleziji, prije nego se na istoj lokaciji odradi i službeno MotoGP testiranje, a onda će još barem jednu rundu druženja s Hondom RC213V odraditi negdje krajem sezone.

 

I dok je nastavak suradnje Honde i Stonera zapisan u kamenu, šuškanja o mogućem povratku Kawasakija su čista špekulacija. Sve je zakuhao indiskretni Moto2 vozač Dominique Aegerter kad je izjavio kako je pozvan na testiranje nekog Kawasakijevog prototipa na Michelinovim gumama. Iako, navodno, nije riječ o MotoGP gumama koje Michelin razvija za 2016., i to je dovoljno da potakne na razmišljanje o tome da Kawasaki, nakon što je apsolvirao Superbike prvenstvo, možda razmišlja o povratku u kraljevsku klasu.

 

Uostalom, u MotoGP se već iduće godine vraćaju Suzuki i Aprilia, a prototip za kasnu 2016., ranu 2017. razvija i KTM. Kad smo već kod toga, spomenimo da je KTM u svoje redove doveo Mikea Leitnera, austrijskog tehničara koji je 9 godina bio šef Pedrosine strane garaže. Osim toga, konačno su malo detaljnije specificirana pravila o korištenju unificiranog elektronskog paketa, pa tako Honda, Yamaha i Ducati moraju zaustaviti razvoj vlastitog softvera do 1. srpnja 2015., da bi onda od početka 2016. svi motocikli bili opremljeni istim softverom i hardverom, uz mogućnost dodavanja jednog dodatnog senzora.

 

Predigra za novu MotoGP sezonu započinje početkom veljače testiranjima na stazi Sepang, pri čemu je već sada poznato kako se Ducati tamo neće pojaviti s motociklom za 2015., nego još jednom evolucijom svog prošlogodišnjeg motocikla, sada s oznakom GP14.3. Prema najavama, bitno drugačiji GP15 bi trebao doživjeti premijeru krajem veljače, na drugoj rundi testiranja u Maleziji. Ta testiranja u Sepangu ove godine imaju i dodatnu važnost jer će MotoGP vozači imati prilike isprobati rani prototip guma s kojima će Michelin zamijeniti Bridgestone od 2016.

fbmp ytmp imp