Motosport

MotoGP: Sjajno otvaranje MotoGP sezone

30402RFWWGY4HCTRUVFQ

Nakon napete borbe s vozačima Ducatija, Rossi je pobjedom otvorio novu sezonu. Marquez je pogriješio već u prvom zavoju, Lorenzo je imao problema s kacigom, a Pedrosa s bolovima u ruci

 

Bila je to doista zanimljiva noćna utrka u Kataru. Štoviše, euforičan Rossi ju je okarakterizirao kao jednu od boljih utrka svojoj karijeri, utoliko više što je cijeli vikend proveo nisko u poretku. U utrku je tako krenuo tek s 8. startnog mjesta, da bi se nakon slabog starta jedva zadržao među prvom desetoricom. No, onda se krenuo probijati kroz poredak i u jednom trenutku izašao na čistinu, vidjevši ispred sebe samo vodeći trojac kojeg su činili njegov timski kolega Lorenzo na Yamahi, te Divizioso i Iannone na potpuno novom Ducatiju GP15.

 

I dok se Lorenzo grčevito borio s Ducatijevim dvojcem, koji su imali i više nego očitu prednost po pitanju maksimalne brzine, Rossi im se polako prikradao i u samoj završnici krenuo u napad. Pomoglo mu je i to što se Lorenzu odlomio komad spužve u kacigi i djelomično blokirao vidno polje, zbog čega je Španjolac na kraju završio kao četvrti, pola sekunde iza uspuhanog Iannonea. Tako se pitanje pobjednika imalo riješiti u posljednja tri kruga, tijekom kojih su Rossi i Dovizioso odradili popriličan broj tijesnih pretjecanja, da bi se na kraju deveterostruki svjetski prvak ipak pokazao boljim taktičarom i tako po prvi put od 2010. godine otvorio sezonu pobjedom.

 

Dok je Yamaha odnijela pobjedu, a Ducati dvostrukim podijem pokazao da je ponovo sila s kojom treba itekako računati, Honda je imala vikend za zaborav. Marquez je pogriješio u gužvi u prvom zavoju i produžio u izletnu zonu zbog čega je pao na posljednju poziciju. Trebala su mu samo 3 kruga da se progura među prvu desetoricu, a sredinom utrke je već bio peti, no do kraja nije uspio uhvatiti priključak s vodećom četvorkom tako da je utrku završio kao 5. Iza njega je ciljem prošao Pedrosa, koji je nakon utrke u dosta dramatičnom tonu izjavio kako nije uspio riješiti problem s bolovima u podlaktici, što ga je mučilo i cijelu prošlu sezonu, te je dao naslutiti da će se, usprkos suprotnom mišljenju liječnika, vrlo vjerojatno podvrgnuti novoj operaciji zbog čega je upitan nastup na slijedećoj utrci.

 

Crutchlow je u svom prvom nastupu sa satelitskom Hondom dohvatio solidno 7. mjesto i to nakon tijesnog dvoboja s Tech 3 Yamaha u rukama Smitha i Pola Espargaroa, dok je na prošlogodišnjem Ducatiju poredak prve desetorice zaključio Hernandez, kojem je to najbolji rezultat MotoGP karijere. Suzuki nije briljirao u svom povratničkom nastupu, no Aleix Espargaro je ipak osvojio šaku bodova za 11. mjesto, s ohrabrujućih manje od 20 sekundi zaostatka za pobjednikom, dok je Maverick Vinales u svom prvom MotoGP nastupu završio kao 14. Povratak Aprilije nije okrunjen osvojenim bodovima budući je Bautista odustao već u prvom krugu, dok je Melandri s velikim zaostatkom završio utrku kao pretposljednji.

 

Iako nije ponudila napetu borbu za podij, Moto2 utrka je bila poprilično dramatična. Utrku su poveli Zarco i Lowes, no nakon samo nekoliko krugova Lowes pogreškom ubacuje u neutral, odlazi preduboku na ulasku u zavoj i pada. Samo 20 sekundi kasnije aktualni svjetski prvak Rabat pokušava priječi Corsija, no ovaj mu agresivno presijeca putanju i obojica padaju, da bi u istom krugu istu stvar odradili Pons i Salom.

 

Nakon toga je Zarco suvereno jurio prema pobjedi dok mu se samo nekoliko krugova prije kraja nije slomila poluga mjenjača. Po izlasku na ciljnu ravninu je pokušao rukom promijeniti u brzinu više te je, ne gledajući kuda ide, došao na samo milimetar do toga da udari u zid koji dijeli pistu od boksova, nakon čega je ostatak utrke odradio zaglavljen u jednom stupnju prijenosa te završio kao 8. Tako je prva Moto2 pobjeda praktično pala u ruke Folgeru, drugo mjesto je pripalo Simeonu, dok se Luthi do posljednjeg metra branio od nasrtljivog Rinsa, koji je u svojoj premijernoj Moto2 utrci završio kao četvrti.

 

Moto3 utrka je ponudila uobičajeni kaos, u kojem je vodeća grupa znala brojati i 17 vozača. Sve se, dakako, imalo riješiti tek u samoj završnici posljednjeg kruga gdje francuski vozač Masbou odnio tijesnu pobjedu ispred Bastianinia i Kenta, dok je velika francuska nada Quartararo vodio već u svojoj prvoj Moto3 utrci da bi na kraju završio kao 7. Totalnu dominaciju Honde donekle je razbio Isaac Vinales osvojivši 6. mjesto s Husqvarnom, dok je Bagnaia s Mahindrom zaostao samo 9 desetinki sekunde za pobjednikom, no to je ovaj put bilo dostatno da prođe ciljem tek kao 9., ispred Bindera na KTM-u.

fbmp ytmp imp