Motosport

MotoGP: I treći put Lorenzo

LorenzoMugello2015

Pad Marqueza i mukotrpno probijanje Rossija do podija začinili su utrku u Mugellu, koja je, kao i prethodna dvije, prošla u dominaciji Lorenza.

 

Lorenzo je u nevjerojatnoj formi. Nakon Jereza i Le Mansa, u Mugellu je odvezao još jednu utrku u kojoj je bio klasa za sebe. Iako je nakon starta zapeo iza Ducatijevog dvojca, do kraja prvog kruga je već bio u vodstvu te se s nekoliko brzih krugova uspio lagano odvojiti. A to je situacija koju Lorenzo zna iskoristiti, pa je tako ubilježio i treću glatku pobjedu u nizu, ovaj put s 5 sekundi prednosti.

 

Srećom, iza njegovih leđa je bilo dovoljno uzbudljivo da utrku svejedno proglasimo zanimljivom. Iako je krenuo s tek trinaeste startne pozicije, Marquez je već u drugom krugu uhvatio zavjetrinu Doviziosa i Iannonea i s njima započeo dugotrajnu borbu za drugo mjesto. Istovremeno, Rossi je imao loš start, a onda nekoliko krugova zapeo na devetoj poziciji i činilo se da nema potreban ritam. No, jednom kad je prestigao Crutchlowa, počeo je sustizati tvorničke vozače Honde i Ducatija zaokupljene međusobnom borbom za drugo mjesto.

 

Rossi je prvo sustigao i odmah prestigao Doviziosoa, koji je ubrzo morao odustati zbog uništenog stražnjeg zupčanika. No, on se barem mirno dovezao do boksa za razliku od Marqueza koji je odustao u pijesku nakon što mu je popustila prednja guma u trenutku dok je držao drugu poziciju. Ista stvar se dogodila i Crutchlowu, kojeg je dijelilo samo nekoliko krugova od osvajanja bodova za peto mjesto, a na kraju je zaradio samo iščašeni gležanj i temeljito uništio LCR Hondu.

 

Nakon odustajanja Marqueza, Rossija je od podija na domaćoj utrci dijelio još samo zaliječeni Pedrosa, kojeg je ubrzo i prošao i bacio se u potjeru za ozlijeđenim, ali cijelu utrku iznimno brzim Iannoneom, koji je dan ranije pobijedio na kvalifikacijama. Iako se činilo da će ga sustići, Rossi nije imao nijednu priliku za napad, tako da se morao zadovoljiti s trećim mjestom, što znači da mu se sada Lorenzo primakao na samo 6 bodova zaostatka. Istovremeno, Marquez je potonuo na peto mjesto, iza Iannonea, dok je Dovizioso unatoč odustajanju zadržao treću poziciju, ali sada s 35 bodova zaostatka.

 

Klasa Moto2 rezultirala je prvom pobjedom aktualnog prvaka Rabata još od Misana prošle godine. U utrku je najbolje krenuo švicarski dvojac, no Luthi je ubrzo pao dok je bio u vodstvu, a Aegerter se nije uspio obraniti od Rabata. Nakon toga je Aegerter malo zadržao trenutno vodećeg Zarca, što je bilo taman dovoljno da se Rabat malo odvojio u vodstvu. No, Zarco se u završnici utrke ipak uspio približiti Rabatu i tako stvari učiniti malo zanimljivijima, iako ga, zapravo, nije ni uspio napasti. Isto tako, i Sam Lowes je samo sustigao, ne i napao Aegertera u borbi za podij, no i 4. mjesto je dobar rezultat nakon kontakta s Corsijem i gubljenja pozicija u ranijoj fazi utrke. Ovogodišnji dvostruki pobjednik Folger je ponovo odustao, dok je Alex Rins bio tek 11., što je obojicu udaljilo od borbe za eventualni naslov.

 

Mugello je sa svojom dugačkom startnom ravninom idealan za igranje s hvatanjem zavjetrine s Moto3 motociklom, što znači da je teško bilo kome pobjeći od progonitelja. Isto tako, zbog tog hvatanja zavjetrine u pravilu nije pametno biti u vodstvu na ulasku u posljednji zavoj zadnjeg kruga, no Oliviera je ovaj put dokazao suprotno i s prednošću od samo 7 stotinki sekunde postao prvi portugalski pobjednik u povijesti Grand Prix utrka. Treptaj oka iza njegova KTM-a prošla je Honda u rukama Danny Kenta, koji je tako još malo povećao ionako veliko bodovno vodstvo u odnosu na Bastianinija, koji je ovaj put završio kao tek 5., iako je za pobjednikom zaostao samo 2 desetinke sekunde. Između njih dvojice je do najniže stepenice podija došao Fenati, čiji je KTM ovaj put bio u bojama talijanske zastave i kao takav prošao ciljem samo 3 tisućinke sekunde ispred sunarodnjaka Bagnaiae na Mahindri.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 118 bodova
2. J. Lorenzo – Yamaha – 112
3. A. Dovizioso – Ducati – 83
4. A. Iannone – Ducati – 81
5. M. Marquez – Honda – 69

 

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 109 bodova
2. E. Rabat – Kalex - 78
3. T. Luthi – Kalex – 68
4. S. Lowes – Speed Up - 67
5. J. Folger – Kalex – 57

 

Moto3
1. D. Kent – Honda – 124 boda
2. E. Bastianini - Honda – 78
3. R. Fenati – KTM – 67
4. M. Oliveira – KTM - 66
5. E. Vazquez – Honda – 60

fbmp ytmp imp