Motosport

SBK: Rea na korak do savršenstva

Portimao Rea GB49998

Portimao nije donio ništa novo. Rea je s dvije nove pobjede oplemenio svoju ionako gotovo savršenu statistiku.

 

Nakon što je u Doningtonu malo „popustio" i osvojio dva druga mjesta iza timskog kolege Sykesa, Rea je u Portugalu došao do svoje 9. i 10. pobjede ove sezone. I to nakon pada na kvalifikacijama, zbog čega je krenuo tek iz trećeg reda.

 

U prvim krugovima prve utrke činilo se da bi Sykes s drugim Kawasakijem mogao sasvim pobjeći, no Rea je nakon odličnog starta relativno brzo obišao i dva nemirna tvornička Ducatija te se dao u potjeru. Nakon toga su, sve do 6 krugova prije kraja vozači Kawasakija vodili mrtvu trku, da bi onda stvari začinio pljusak koji je namočio dobar dio staze.

 

Uslijedili su odlasci u boks na promjenu guma, a iako je Sykes jedini riskirao i odvezao još jedan krug na slick gumama, po povratku na stazu je svejedno bio odmah do Reae te se ubrzo probio u vodstvo. No, u pretposljednjem krugu se zbunila elektronika na Sykesovom motociklom, što je omogućilo Reai da lako preuzme vodstvo i odnese pobjedu.

 

Koji trenutak kasnije je Sykesu ponovo proradila elektronika tako da je mogao nastaviti punom snagom i osvojiti bodove za drugo mjesto ispred Daviesa na Ducatiju. Sa skoro pola minute zaostatka Giugliano je s drugim Ducatijem tijesno pobijedio Guintolija na Hondi u borbi za četvrto mjesto.

 

Sykes je poveo i drugu utrku, koja je ponovo vožena po suhom asfaltu, no Rea ga je uhvatio i prestigao, ostavivši ga da se sa Giuglianom bori za drugo mjesto. I dok je Rea odjurio do nove pobjede (10. ove sezone) , Sykes je zbog oštećenog naplatka gubio pritisak u stražnjoj gumi i na kraju završio kao 8. Guigliano je s Ducatijem ciljem prošao kao drugi, dok je Haslam s Aprilijom završio kao treći, no to mu nije pomoglo da se vrati na drugo mjesto u ukupnom poretku kojeg mu je na prethodnoj utrci preoteo Sykes. Davies je bio 4., dok je u borbi vozača Honde za peto mjesto VD Mark prošao ciljem desetinku sekunde ispred svjetskog prvaka Guintolija.

 

U klasi Supersport je došlo do još jednog klasičnog obračuna između dvojice vozača koji predstavljaju svijet za sebe. Nakon nešto slabijeg starta, Sofuoglu je s Kawasakijem sustigao odbjeglog Cluzela na MV Agusti, a onda i poveo utrku, no dotad je potrošio gume i nije se uspio odlijepiti. Cluzel je čekao posljednji krug za napad i nakon dvostrukog izmjenjivanja u vodstvu ipak tijesno prošao ciljem kao prvi ispred Sofuoglua, dok je skoro 8 sekundi kasnije P.J. Jacobsen osvojio treće mjesto ispred Gina Reae. Takvim razvoj događaja Cluzel je 5 utrka prije kraja prvenstva malo smanjio svoj zaostatak za Sofuoglom na 40 bodova.

 

U galeriji (dolje) možete pogledati službene rezultate spomenutih utrka.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

Superbike (nakon 14 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 330
2. T. Sykes – Kawasaki - 206
3. L. Haslam – Aprilia – 199
4. C. Davies – Ducati - 184
5. J. Torres – Aprilia – 131

 

Supersport (nakon 7 utrka)
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 150
2. J. Cluzel – MV Agusta – 110
3. P. J. Jacobsen – Kawasaki – 95
4. L. Zanetti – MV Agusta – 81
5. G. Rea – Honda – 67

fbmp ytmp imp