Motosport

MotoGP: Marquez se vraća?

MGSachs103230

Možda smo ga prerano otpisali. Pobjedom u Sachsenringu Marquez je podsjetio na prošlogodišnjeg sebe.

 

U posljednjih 5 godina, kroz sve tri klase, Marquez je bio nepobjediv u Sachsenringu. U tom smislu ne bi trebalo biti iznenađenje što je, nakon dominacije na svim treninzima, odnio i 6. njemačku pobjedu u nizu. No, u kontekstu problema koje je imao u dosadašnjem dijelu sezone, uspjeh u Sachsenringu nije samo stvar statistike, nego i naznaka možebitnog vraćanja Marqueza u borbu za naslov. Istina, trenutno zaostaje 64 bodova za Rossijem, no nakon predstojeće ljetne stanke u kalendaru je još 9 utrka. Dakle, polovica sezone.

 

Nakon što je u Assenu prešao na prošlogodišnji okvir i tek nakon sudara s Rossijem u zadnjem zavoju ostao bez pobjede, Marquez je Sachsenringu pokazao da je taj korak natrag značio dva koraka naprijed. Nakon odličnog starta, Lorenzo ga je prestigao u drugom zavoju, ali ovaj put nije uspio pobjeći u svom stilu. Štoviše, Lorenzo je ubrzo svjedočio kako ga obilazi ne samo Marquez, nego ubrzo i Rossi i Pedrosa, nakon čega se pomirio osvajanjem 4. mjesta i prošao ciljem s gotovo 10 sekundi zaostatka za pobjednikom.

 

Jednom kad se dohvatio vodstva, Marquez je bez ikakvim spomena vrijednih problema odjurio do pobjede, dok je kod njegovog timskog kolege Pedrose sve sjelo na svoje mjesto kada je napola ispraznio spremnik goriva. Tako se na polovici utrke probio ispred Rossija, ali mu nije uspio pobjeći sve do pred sam kraj utrke, kada je odradio dva iznimno brza kruga i tako osvojio 2. mjesto s 2 sekunde zaostatka za Marquezom i 3 sekunde prednosti u odnosu na Rossija. Iza Lorenza, poredak prve petorice zaokružio je Iannone s Ducatijem.

 

U klasi Moto2 je svoju prvu pobjedu odnosio belgijski vozač Xavier Simeon, koji je 4 kruga prije kraja prestigao Zarcoa i onda držao dovoljno žestoki ritam da pobjedi s mizernih 8 stotinki prednosti. Još već drama se odvijala neposredno iza njegovih leđa. U predzadnjem zavoju se Rabat progurao pored Morbidellija, ali je otišao preširoko te je završavajući zavoj udario u Talijana i izgurao ga s idealne linije. Svejedno, Morbidelli je bio s unutarnje strane na ulasku u zadnji zavoj i odlučio se na pretjecanje, no prednja guma je popustila tako da je na kraju srušio i sebe i Rabata, te omogućio Rinsu da preuzme treće mjesto. To bi se moglo pokazati i jednim od ključnih trenutaka sezone budući Rabat sada zaostaje 65 bodova za Zarcom, koji je u odličnoj formi.

 

Danny Kent se uvjerljivom pobjedom primakao još korak bliže osvajanju naslova. Nakon što je prvih nekoliko krugova čekao da prorade gume, vozač Honde je odjurio naprijed i slavio sa skoro 8 sekundi prednosti u odnosu na timskog kolegu Vazqueza. Zato je do posljednjeg centimetra bila neizvjesna borba za treće mjesto, koje je na kraju osvojio Bastianini (Honda), da bi treptaj oka iza njega prošli Fenati (KTM), Antonelli (Honda), Navarro (Honda) i Binder (KTM). Sva petorica su bili unutar nešto više od 2 desetinke sekunde, dok su Masbou i Locatelli (obojica Honda) prošli ciljem pola sekunde kasnije.

 

Dolje niže možete vidjeti rezultate sve tri utrke, a nakon okršaja u Njemačkoj, slijedi mjesec dana godišnjeg odmora do utrke u Indianapolisu.

 

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 9 utrka)

 

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 179
2. J. Lorenzo – Yamaha – 166
3. A. Iannone – Ducati – 118
4. M. Marquez – Honda – 114
5. A. Dovizioso – Ducati – 87
6. B. Smith – Yamaha – 87
7. D. Pedrosa – Honda – 67
8. C. Crutchlow – Honda – 66
9. P. Espargaro – Yamaha – 64
10. M. Vinales – Suzuki – 57

 

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 179
2. T. Rabat – Kalex – 114
3. S. Lowes – Speed Up – 107
4. A. Rins – Kalex – 103
5. T. Luthi – Kalex – 99

 

Moto3
1. D. Kent – Honda – 190
2. E. Bastianini - Honda – 124
3. M. Oliveira – KTM – 102
4. R. Fenati – KTM - 99
5. E. Vazquez – Honda – 96

 

 

fbmp ytmp imp