Motosport

MotoGP: Rossi i pobjednički ples na kiši

KPJRODFMXQUO61F4FP2N

Marquez je pao u potjeri, a Lorenzo završio 4., tako da se Rossi morao braniti od nasrtaja Petruccija i Diviziosa na Ducatijima

 

Uoči okupljanja u njemu mrskom Silverstoneu, Rossi se mogao nadati samo minimaliziranju štete. Nakon subotnjih kvalifikacija, sve je ukazivalo na to da je Marquez nedodirljiv, Lorenzo predodređen za drugo mjesto, a Rossi eventualno dostojan stajanja na najnižoj stepenici. Osim ako se ne ostvari prognoza o tipičnom britanskom vremenu.

 

Dotad slaba kiša je baš uoči starta počela jačati, što je sve MotoGP vozače navelo da na kraju kruga za zagrijavanje skrenu u boks i presjednu na motocikle pripremljene za kišu. To bi značilo opasno grupno startanje iz boksova, pa je tako u posljednji tren odlučeno da se utrka odgodi za pola sata i skrati na 20 krugova.

 

Kad je utrka konačno krenula najbolje je startao Lorenzo, no Rossi i Marquez su ga prošli već u drugom krugu i nakon toga se polako odvajali od ostalih, stvorivši prednost od 7 sekundi. Pritom je Marquez na kišom natopljenoj stazi strpljivo slijedio i proučavao Rossija, računajući na to da će se lako obračunati u završnici, no očito je to bio previsoki tempo i za njega, pa je tako pao 8 krugova prije kraja utrke.

 

Nakon toga se Rossi malo opustio, dopustivši u samoj završnici utrke da mu se dvojac na Ducatijima približi na samo 1,5 sekunde, prije nego je ponovo podigao i ritam i pobijedio sa 3 sekunde prednosti. No, junak dana je ipak bio simpatični Danilo Petrucci, koji je s prošlogodišnjim Ducatijem startao s tek 18. mjesta, da bi se u zahtjevnim uvjetima na stazi probio sasvim naprijed te se u završnim krugovima junački obračunao s tvorničkim vozačem Ducatija, ne bi li kao drugi prošao ciljem i ostvario svoj daleko najbolji MotoGP rezultat, s kojim se probio i na 8. mjesto u ukupnom poretku.

 

Dovizioso je sekundu kasnije završio kao treći (Talijan) u utrci, dok se s četvrtim mjestom morao pomiriti Lorenzo, koji je, između ostalog, imao problema s magljenjem vizira. Tako sada ponovo zaostaje 12 bodova za vodećim Rossijem, dok je Marquez s novom nulom nakupio 77 bodova zaostatka i ostao na samo teoretskim šansama za obranu naslova.

 

Svi Moto2 vozači su se odlučili za kišne gume, no baš uoči starta je kiša prestala. Dok je staza još bila mokra vodila se borba između Zarca, Rabata i Rinsa, no kako se linija počela sušiti tako je Zarco sve više odmicao, a istovremeno nekako uspijevao sačuvati gume od degradacije, pobijedivši s više od 3 sekunde prednosti. U samoj završnici mu se počeo približavati Rins, ali ovaj put nije mogao bolje od 2. mjesta, dok se Rabat dobro namučio da osvoji treće mjesto nakon završne borbe s timskim kolegom Alexom Marquezom. Time je Zarco odmakao velikih i gotovo nedostižnih 85 bodova u odnosu na novajliju Rinsa, koji je ponovo prestigao Rabata u ukupnom poretku.

 

U Moto3 utrci je po pravom britanskom vremenu pobijedio novi britanski junak Danny Kent. Strpljivo je čekao da padne Isac Vinales, nakon čega je stvorio prednost od desetak sekundi i došao do 6. ovogodišnje pobjede. Po jakoj kiši je do drugog mjesta doplivao češki vozač Jakub Kornfeil, dok je sa sretnih 13 sekundi zaostatka treći bio Niccolo Antonelli. Svi ostali su bili druga liga, pa je tako četvrti Quartararo zaostao čak 50 sekundi, dok je Bastianini pao u pretposljednjem krugu dok je držao peto mjesto, čime se razmak između njega i vodećeg Kenta rastegnuo na 70 bodova.
Iduće utrke voze se 13. rujna u nama ne predalekom Misanu, a kompletne rezultate s utrka u Silverstoneu možete pronaći dolje niže u galeriji.

 

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 12 utrka)

 

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 236 bodova
2. J. Lorenzo – Yamaha – 224
3. M. Marquez – Honda – 159
4. A. Iannone – Ducati – 150
5. A. Dovizioso – Ducati – 120

 

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 249
2. A. Rins – Kalex – 164
3. T. Rabat – Kalex – 161
4. S. Lowes – Speed Up – 128
5. T. Luthi – Kalex – 125

 

Moto3
1. D. Kent – Honda – 224
2. E. Bastianini - Honda – 154
3. R. Fenati – KTM - 126
4. E. Vazquez – Honda – 116
5. M. Oliveira – KTM – 114

fbmp ytmp imp