Motosport

MotoGP: Marquez pobijedio, a Rossi pobjegao

55f591975c25f1.27693064

Suho, kiša, suho, dva ulaska u boks, pad Lorenza, Rossi vodio, a završio kao 5., dva „privatnika" na podiju. Kaos pred više od 90.000 gledatelja u Misanu.

 

Utrka u Misanu je bila do te mjere nakrcana akcijom da ni samim vozačima uglavnom nije bilo jasno što se događa. Sve je krenulo po planu, na suhoj stazi i sa Lorenzom, Marquezom i Rossijem u borbi za pobjedu. No, tamno plavi oblaci, koji su se skupljali cijelo jutro, proplakali su nakon samo nekoliko krugova i tu je uslijedio kaos. Nakon što su skoro svi vozači otišli u boks i presjeli na motocikle s kišnim gumama, Marquez je preuzeo vodstvo, no ubrzo je otišao preširoko i ispred sebe prepustio Lorenza, a sve je to pozorno promatrao Rossi.

 

Lagani pljusak je bio vrlo brzo gotov, a u takvim je uvjetima, na stazi koja se postupno sušila, najbrži bio Rossi te se na ogromno zadovoljstvo fanatične domaće publike probio u vodstvu. Marquez je istovremeno počeo vidno zaostajati, te je na sugestiju momčadi među prvima otišao u boks i vratio se na motocikl s gumama za suho. Taj mu je potez osigurao pobjedu budući je odmah bio vidno brži od vozača Yamahe, koji su još nekoliko krugova ostali na kišnim gumama.

 

A onda je uslijedio trenutak koji bi se možda mogao pokazati i presudnim za rasplet sezone. Lorenzo je ušao u boks jedan krug prije Rossija i odmah jurnuo na hladnim slick gumama. Taman negdje kad je Rossi u boksu ponovo presjedao na motocikl za suho, Lorenzo je na ulasku u pretposljednji zavoj izgubio kontrolu i spektakularno pao. Rossi je nakon povratka na stazu bio tek 5. i tu je poziciju zadržao do kraja, održavajući mali razmak u odnosu na ponovo odličnog Petruccija na Pramac Ducatiju. Iako je prvi put ove sezone ostao bez podija, Rossi je s novih 11 bodova rastegnuo svoje vodstvo na solidna 23 boda u odnosu na Lorenza, dok je Marquez donekle smanjio svoj zaostatak na 63 boda.

 

Da je bila riječ o kaotičnoj utrci svjedoči i što su se na podiju našla dva britanska „privatnika". Smith je dobro predvidio da će kiša ubrzo prestati te je odradio cijelu utrku bez i jednog ulaska u boks. Sa slick gumama je na kiši potonuo skroz do 21. mjesta, da bi se nakon toga s Tech3 Yamahom postupno probija sve do drugog mjesta, sa 7 sekundi zaostatka za Marquezom. Možda je još impresivnije 3. mjesto Scotta Reddinga, koji je u 6. krugu, kad je počela kiša, pao sa svojom Hondom, ali je nakon toga oba puta među prvima ulazio u boks, te se drugi put vratio na stazu kao 4. Nakon toga je sustigao i prestigao Baza, koji je s Forward Yamahom također pravovremeno ulazio u boks i tako došao do 4. mjesta, daleko najboljeg rezultata u svojoj premijernoj sezoni.

 

U raspletu utrke u klasi Moto2 važnu je ulogu imao odabir tvrdoće stražnje gume, ali i to što je Rins srušio i sebe Aegertera u trenutku kad se pokušao probiti u vodstvo. Nakon toga je Zarco rutinski odradio ostatak utrke te s novom pobjedom došao nadomak osvajanja naslova. Rabat je loše krenuo, ali se postupno probio do drugog mjesta, dok je treće mjesto prigrabio Nakagami ispred Corsija.

 

U klasi Moto3 je Bastianini s Hondom u posljednjem krugu obišao Portugalca Olivieru na poboljšanom KTM-u i tako sa samo 37 tisućinki prednosti, na radost talijanske publike, došao do svoje prve Grand Prix pobjede, istovremeno se približivši na još uvijek pozamašnih 55 bodova zaostatka za vodećim Kentom, koji je nakon kazne završio kao 6. Antonelli je bio drugi Talijan na podiju, dok je njegov sunarodnjak Fenati prošao ciljem kao 4., netom prije Bindera, svi unutar 7 desetinki zaostatka za pobjednikom. Spomenimo još samo da je Martin Vugrinec na utrci Red Bull Rookies Cupa zbog kvara s mjenjačem završio utrku s 2 kruga zaostatka.

 

U galeriji, dolje niže, možete vidjeti kompletne rezultate sa sve tri utrke.

 

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 13 utrka)

 

MotoGP
1. V. Rossi – Yamaha – 247 bodova
2. J. Lorenzo – Yamaha – 224
3. M. Marquez – Honda – 184
4. A. Iannone – Ducati – 159
5. B. Smith – Yamaha – 128

 

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 274
2. T. Rabat – Kalex – 181
3. A. Rins – Kalex – 164
4. T. Luthi – Kalex – 131
5. S. Lowes – Speed Up – 128

 

Moto3
1. D. Kent – Honda – 234
2. E. Bastianini - Honda – 179
3. R. Fenati – KTM - 139
4. M. Oliveira – KTM – 134
5. N. Antonelli – Honda – 126

fbmp ytmp imp