Motosport

MotoGP: Dvostruka pobjeda Yamahe u Argentini

DM6ACP2PFLVIO54OD5W8

U utrci koju su obilježili padovi, Vinales je došao do nove pobjede ispred timskog kolege Rossija.

Nije to bila osobito uzbudljiva utrka po pitanju borbe za pobjedu, no uzbuđenja ipak nije nedostajalo, i to već od prvog zavoja. Tu je Lorenzo zakačio zadnji kotač Iannoneovog Suzukija i padom završio svoju drugu utrku s Ducatijem i prije nego je krenuo, da bi već u drugom zavoju trećeg kruga pao i Marquez, koji je u tom trenutku bio u vodstvu i to s više od dvije sekunde prednosti.

Tu je vodstvo naslijedio Vinales i nakon toga više ni u jednom trenutku nije bilo upitno da će Španjolac doći i do druge pobjede u isto toliko utrka s Yamahom. Njegov timski kolega Rossi je dugo slijedio Crutchlowa na Hondi, da bi ga konačno napao nekoliko krugova prije kraja i tako prošao ciljem kao drugi, s tri sekunde zaostatka za Vinalesom. Kao i u Kataru, Rossi je ponovo proradio tek u utrci i u konačnici bio zadovoljan drugim mjestom s kojim se popeo na istu poziciju u generalnom poretku.

Iza njihovih leđa se odvijala prava mala drama u smislu da čak osmorica tvorničkih vozača nisu osvojili bodove. Pedrosa je pao u istom zavoju kao i Marquez, u trenutku dok je držao četvrto mjesto, a Aleix Espargaro je s tvorničkom Aprilijom srušio Doviziosa na tvorničkom Ducatiju. Sam Lowes je odustao zbog kvara na Apriliji, dok je ozlijeđeni Rins odustao nakon pada sa Suzukijem, a njegov timski kolega Iannone je bio kažnjen prolaskom kroz boksove zbog prebrzog starta i na kraju je završio kao 16. S druge strane, loš dan tvorničkih vozača Honde, Ducatija, Aprilije i Suzukija omogućio je Polu Espargarou i Bradleyju Smithu probijanje na 14. i 15. mjesto i osvajanje prvih bodova za momčad KTM-a.

Istovremeno, problemi vozača tvorničkih momčadi ne umanjuju uspjeh Bautiste, koji je s prošlogodišnjim Ducatijem došao do vrlo dobrog 4. mjesta, s manje od 7 sekundi zaostatka za pobjednikom. Još jednom su impresionirali i debitanti u momčadi Tech 3 Yamaha, pri čemu je Zarco bio peti, a Folger šesti, dok je solidno sedmo mjesto osvojio Petrucci s Pramac Ducatijem. Njegov timski kolega Redding je pobijedio u borbi za osmo mjesto, ostavivši malo iza sebe Millera na Hondi, iznenađujuće brzog Abrahama na dvije godine starom Ducatiju i Baza na istoj mašineriji.

U Moto2 klasi je do druge pobjede ove sezone došao Morbidelli, koji je vodio praktično od početka do kraja. Istina, u samoj završnici ga je prošao timski kolega Alex Marquez, no Morbidelli se praktično istog trena vratio u vodstvo i prošao ciljem u punom trku nesvjestan da je iza njegovih leđa Marquez bio katapultiran sa svog Kalexa u posljednjem krugu. Njegovo drugo mjesto je naslijedio Oliviera, koji je tako donio prvi podij KTM-u u Moto2 kategoriji, dok je treće mjesto, s više od deset sekundi zaostatka, osvojio veteran Luthi.

I u Moto3 klasi imamo samo jednog pobjednika u prve dvije utrke. Mir je krenuo s tek 16. mjesta, ali se brzo probijao prema naprijed te se u tijesnoj završnici uspješno obranio od napada McPheea. Martin je kompletirao podij za Hondu, dok su unutar sekunde za pobjednikom ciljem prošli Oetl i Migno, obojica na KTM motociklima.

Kompletne rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK (nakon 2 utrke)

MotoGP
1. M. Vinales – Yamaha – 50 bodova
2. V. Rossi – Yamaha – 36
3. A. Dovizioso – Ducati – 20
4. S. Redding – Ducati – 17
5. C. Crutchlow – Honda – 16

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 50 bodova
2. T. Luthi – Kalex – 36
3. M. Oliviera – KTM – 33
4. L. Baldesari – Kalex – 21
5. X. Vierge – Tech 3 – 18

Moto3
1. J. Mir – Honda – 50
2. J. Mc Phee – Honda – 40
3. J. Martin – Honda – 32
4. A. Migno – KTM – 21
5. R. Fenati – Honda – 20

fbmp ytmp imp