Motosport

SBK: Rea dohvatio dvije tijesne pobjede u Assenu

1 AP1 5994

U subotu se borio s Daviesom dok ovaj nije odustao, u nedjelju je pobijedio Sykesa za 0,025 sekunde.

Ako ustvrdimo da je Rea pobijedio na sedam od dosadašnjih osam utrka, mogao bi se steći dojam da je Superbike prvenstvo dosadno, no okupljanje u Assenu pokazuje da same utrke mogu biti itekako zanimljive čak i ako se čini da je titula prvaka već obećana.

Tako je u subotu daleko najveći dio utrke vodio Davies s Ducatijem, no Rea mu je uvijek bio na repu. U samoj završnici su započeli oštru borbu, a onda je, baš kad je trebalo postati najbolje, na kraju pretposljednjeg kruga Daviesa izdala mehanika.

Rea je tako došao do još jedne pobjede s Kawasakijem, njegov kolega Sykes je bio drugi s 4,5 sekundi zaostatka, dok je treće mjesto pripalo Melandriju bez obzira na to što je vozač Ducatija skupio velikih 18 sekundi zaostatka. Četvrti Fores (Ducati), peti Savadori (Aprilia) i šesti Bradl (Honda) su ostvarili svoje najbolje ovogodišnje rezultate, Ramos je s Kawasakijem u izravnom troboju pobijedio Lavertyja i Mercada na Aprilijama, a Camier je s MV Agustom zaokružio poredak prve desetorice.

Kao subotnji pobjednik, Rea je u nedjeljnu utrku krenuo s 9. mjesta no već je u trećem krugu uspio preoteti vodstvo Lavertyju na Apriliju. Nakon toga se činilo da je Rea na putu do još jedne ležerne pobjede, no sredinom utrke je umalo pao i odlučio malo spustiti tempo što je omogućilo Sykesu da mu se sasvim približi. Kawasakijev dvojac je ostao nerazdvojan do kraja utrke i sve se imalo riješiti u posljednjoj šikani iz koje je Rea izašao prvi i pobijedio s prednošću od samo 25 tisućinki sekunde.

Time se Rea dodatno učvrstio na vrhu ukupnog poretka sa 64 bodova prednosti u odnosu na Sykesa i sada već velikih 84 bodova viška u odnosu na Daviesa, koji je utrku završio kao treći s 5 sekundi zaostatka. Četvrto i peto mjesto su u nedjeljnoj utrci osvojili VD Mark i Lowes na Yamahama, a šesti je bio Camier na MV Agusti ispred Torresa na BMW-u, Lavertyja na Apriliji te Haydena i Bradla na Hondama.

Nakon što je prve tri utrke propustio zbog ozlijede, a onda u Aragonu pao, aktualni prvak Sofuoglu je tek u Assenu skupio prve ovogodišnje bodove. I to njih 25, vodeći utrku od početka do samog kraja. Zapravo, praktično ni u jednom trenutku nije bilo upitno da će vozač Kawasakija odnijeti pobjedu, no zato je bilo itekako neizvjesno u borbi za drugo mjesto, koja je na kraju završila u korist Mahiasa s Yamahom, koji je prošao ciljem samo 5 tisućinki sekunde ispred Honde u rukama Cluzela. U borbi za 4. mjesto, Jacobsen je s MV Agustom bio bolji od Moraisa i Caricasula na Yamahama.

Odličan vikend za Kawasaki potvrdili su i Razgatlioglu i Derou pobjedama u klasama STK 1000 i SSP 300. Rezultate Superbike i Supersport utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:

Superbike
1. J. Rea – Kawasaki – 195 bodova
2. T. Sykes – Kawasaki – 131
3. C. Davies – Ducati – 111
4. M. Melandri – Ducati – 97
5. A. Lowes – Yamaha – 76

Supersport
1. L. Mahias – Yamaha – 65 bodova
2. S. Morais – Yamaha – 45
3. R. Rolfo – MV Agusta – 41
4. P.J. Jacobsen – MV Agusta – 39
5. K. Ryde - Kawasaki - 36

fbmp ytmp imp