Motosport

MotoGP: Tech 3 prekida suradnju s Yamahom od 2019.

BCJQD5B7KIADFD94HE1S

Znači li to da Tech 3 prelazi na KTM? I da Rossi osniva satelitsku momčad Yamahe? Prerano je za takve špekulacije, ali nisu one bez temelja.

Iako je Herve Poncharal već nekoliko puta dao naslutiti tu mogućnost, vijest o prekidu suradnje njegove momčadi Tech 3 s Yamahom ipak djeluje šokantno. Ipak su u naizgled sretnom braku skoro 20 godina, tijekom kojih su zajedno osvojili naslov u klasi 250, ali ostvarivali vrlo dobre rezultate u MotoGP-u.

Međutim, Poncharal je već godinama nezadovoljan time što ne uživa izravniju podršku Yamahe. Za razliku od satelitskih momčadi Pramac Ducati i LCR Honde, u kojima prvi vozač u rukama ima otprilike isti materijal kao i njegovi kolege u tvorničkim timovima, vozači Tech 3 Yamahe voze prošlogodišnje motocikle. U tom kontekstu treba promatrati i Poncharalovu izjavu da mu je za 2019. neki drugi proizvođač „dao ponudu, koja uključuje ono što čeka praktično otkad je osnovao Tech 3, i da takvo što nije mogao odbiti“.

A tko mu je to ponudio? Iako nema nikakvog konkretnog uporišta za tu tezu, lako je pretpostaviti da je riječ o KTM-u. Za razliku od Suzukija ili Aprilije, koji se još uvijek nećkaju, KTM je izrazio jasnu želju da ima i kvalitetnu satelitsku momčad, a tu teško da ima puno boljih kandidata od momčadi Tech 3. Na taj način bi Tech 3 došao do tvorničkog motocikla, a KTM bi dobivao još više informacija za daljnji razvoj modela RC16.

Moglo bi se činiti da je mali problem u tome što je KTM izravno vezan uz Red Bull, no ugovor momčadi Tech 3 s Monsterom ionako istječe krajem ove sezone. Time se otvaraju i vrata mogućnosti da u momčadi Tech 3 ipak ostane Zarco, koji se i inače povezivao s prelaskom na KTM.

Iz Yamahe kurtoazno poručuju da ih žalosti takva odluka, ali i da će do kraja 2018. timu Tech 3 pružati jednaku podršku kao i dosad, a u međuvremenu će razmišljati o tome s kojom bi privatnom momčadi mogli surađivati od 2019. Sve to s poklapa s teorijom kako Yamaha ionako želi da satelitsku momčad vodi Rossi, slično kao što su to nakon završetka vozačke karijere činili Agostini, Roberts i Rainey.

Rossi je s momčadi VR46 već itekako aktivan u Moto2 i Moto3 prvenstvu te se ulazak u MotoGP čini kao logičan korak. No, po svemu sudeći, Rossi još uvijek nije spreman prekinuti vozačku karijeru, a sve da i želi osnovati MotoGP momčad, po važećim ugovorima to ne bi mogao. Umjesto toga, morao bi kupiti neku od postojećih momčadi. I jasno je da tu ima barem nekoliko kandidata za preuzimanje, ali ostavimo te špekulacije za vrijeme kad se cijela zavrzlama počne barem malo otpetljavati.

fbmp ytmp imp