Motosport

SBK: Rea nije pobijedio!

b446b157662932d87cf8856b3387555f7fc58dd43be161882c44de4e07707594 melandri round01 phillip island 01 UC64582 High

Da je pobijedio, to ne bi bila vijest. Ali Rea nije pobijedio. Melandri s Ducatim jest. Dvaput!

Dobar dio subotnje u utrke u Phillip Islandu se činilo da sve ostaje slično kao i lani, no onda su oba vozača Kawasakija upala u probleme sa stražnjom gumom. Posebno trostruki i aktualni prvak Rea, koji je u jednom trenutku umalo i ušao u boks, ali je ipak izdržao i potonuo na peto mjesto.

Njegov timski kolega Sykes je prošao nešto bolje, ali se, nakon što je vodio prvih 18 od 22 krugova, nije mogao suprotstaviti Melandriju koji je pobijedio na naizgled lelujavom, ali vrlo brzom Ducatiju, s Pirelli stražnjom gumom većeg presjeka. Osam sekundi nakon Sykesa, i skoro 5 sekundi prije Reae, treće mjesto je osvojio Davies, a četvrto Fores, obojica na Ducatiju Panigale R.

Nakon subotnjih problema s gumama, u nedjelju su svi vozači sredinom utrke morali odraditi obavezan ulazak u boks, u minimalnom trajanju od 63 sekunde i promijeniti gume. U takvom scenariju su svi mogli napadati do krajnjih granica, pa tako i Laverty s Aprilijom, koji je vodio do trećeg kruga kada je pao. Puno duže je vodio Davies, ali je i on pao s tvorničkog Ducatija, tako da se sama završnica svela na troboj Rea – Melandri - Foresom.

Nova pravila s ograničavanjem broja okretaja su najviše hendikepirala dosad dominantni Kawasaki, tako da je Rea na kraju dugačke ciljne ravnine gubio dvoboje, no u završnici utrke je stisnuo zube, još kasnije kočio i u posljednji zavoj ušao kao vodeći. Ipak, Melandri se idealno namjestio, uhvatio zavjetrinu i ponovo odnio sjajnu pobjedu, ovaj put sa samo 21 tisućinkom sekunde prednosti.

Fores je s privatnim Ducatijem zaostao samo 3 desetinke sekunde, Sykes je bio jpš sekundu sporiji, a unutar tri sekunde zaostatka za pobjednikom ciljem su redom prošli Lowes (Yamaha), Camier (Honda) i Vd Mark (Yamaha).

I Supersport utrka se trebala voziti s obaveznim ulaskom u boks, ali je ubrzo nakon starta bila prekinuta, tako da je u ponovljenom izdanju cijela stvar skraćena na samo 9 krugova, bez ulaska u boks. U toj sprint utrci se najbolje snašao aktualni prvak Mahias, da bi 1,3 sekunde iza njega ciljem prošao povratnik Krummenacher, tri desetinke ispred bivšeg Moto3 prvaka Cortesea, koji je u ovoj klasi rookie, i Caricasuloa. Sva četvorica voze Yamahu R6, dok Stapleford osvojio peto mjesto s Triumphom. Sofuoglu je imao problema s vibracijama, tako da je zvijezda Kawasakija utrku završio kao tek 13.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji, a iduće SBK okupljanje je za mjesec dana u Tajlandu.

Trenutni poredak:

SBK (nakon 2 utrke)
1. M. Melandri – Ducati – 50 bodova
2. T. Sykes – Kawasaki – 33
3. J. Rea – Kawasaki – 31
4. X. Fores – Ducati – 29
5. A. Lowes – Yamaha - 21

fbmp ytmp imp