Motosport

MotoGP: Rossi potpisao s Yamahom do kraja 2020.

Rossi Yamaha 2020

Rossi je uoči prve utrke produžio ugovor i ostat će s Yamahom još (barem?) 3 godine.

Kao što se i očekivalo, Valentino Rossi je taman uoči prve utrke ove sezone potpisao novi ugovor koji ga veže uz Yamahu i za 2019. i 2020. godinu. Kad završi taj ugovor, Rossi će biti već duboko u 42. godini života. Za pretpostaviti je da će tada okončati karijeru, ali nikad se ne zna. Pravila mu omogućuju da vozi do 50. godina života.

Ipak, vjerojatnije je da će 2021. ulogu vozača zamijeniti ulogom vlasnika MotoGP momčadi. Prije toga bi ionako bilo teško (odnosno skupo) uči u MotoGP prvenstvu budući da bi morao otkupiti jednu od postojećih privatnih momčadi, koje imaju važeće ugovore baš do kraja 2020. Od 2021. se nanovo dijele karte i ne treba sumnjati da će se dva mjesta osloboditi za Rossija, koji bi trebao voditi satelitsku momčad Yamahe.

Iako bi vam mogli nabrajati sve rekorde koje je postavio u svojoj karijeri, a posebno one dužinske, teško da išta može biti impresivnije od podatka da je sa 365 utrke na svojim plećima sudjelovao na više od 40% svih dosad održanih Grand Prix vikenda, od 1949. godine naovamo. Jasno, to je i rezultat toga što je od njegove premijere 1996. godine voženo otprilike dvostruko više utrka u svakoj sezoni nego što je to bio slučaj u ranoj eri GP-a, ali tih je čak 40% samo još jedan podatak koji svjedoči da je Rossi postao veći od ovog sporta.

Dorna i Yamaha sad mogu šampanjac točiti u potocima, jer znaju da će i iduće tri godine imati svoju najveću i najprofitabilniju zvijezdu. Inače, i Maverick Vinales je već ranije potpisao ugovor s Yamahom do kraja 2020. godine, a na isti rok je Marquez produžio svoju vjernost Hondi. No, to ne znači da u prijelaznom roku neće biti zanimljivo.

U Ducatiju su izjavili da bi rado potpisali ugovor s postojećim dvojcem, ali Lorenzo bi morao pristati na bitno manju plaću, tako da je tu situacija neizvjesna. Isto tako, još treba vidjeti što će biti i s Pedrosom, ali i tvorničkim momčadima Suzukija, Aprilije i KTM-a. A tek nakon toga će se početi slagati kockice u privatnim momčadima.

fbmp ytmp imp