Motosport

MotoGP: Bez obračuna u Teksasu

marc marquez austin race

Marquez očekivano pobijedio, Vinales i Iannone projurili, a Dovizioso predvodi pet vozača unutar osam bodova.

Iako je zbog sitnog incidenta na kvalifikacijama bio pomaknut s prve na četvrtu poziciju, Marquez je već do polovice uvodnog kruga preuzeo vodstvo. Nešto kasnije se Iannone uspio ponovo pogurnuti naprijed, no Marquez mu je uzvratio u roku od nekoliko sekundi, nakon čega ga više nitko nije vodio. Na dugačkoj i izuzetno grbavoj stazi Circuit of The Americas, na kojoj je oduvijek klasa za sebe, Marquez je držao nevjerojatan tempo te je glatko došao do svoje šeste MotoGP pobjede u Teksasu, a desete uzastopne na teritoriju SAD-a. Ako računamo i Moto2 utrke, Marquez na američkom teritoriju nije pobijeđen još od 2011., odnosno punih 12 utrka.

Vinales nije ni izbliza mogao ugroziti Marqueza, ali je nakon dugačke rezultatske krize bio zadovoljan drugim mjestom, a konačno i svojom Yamahom M1. Ugodno je iznenadio Iannone, koji je bio brz čitavog vikenda, a onda i utrci, te je osvajanjem trećeg mjesta došao do svojeg prvog podija sa Suzukijem. Rossi mu je jedno vrijeme prijetio, ali je do kraja ostao na četvrtom mjestu, dok je Dovizioso u završnici utrke preoteo peto mjesto Zarcou.

Svakako treba spomenuti Pedrosu koji je s nedavno slomljenom i operiranom šakom završio kao sedmi, daleko ispred sve boljega Rabata i Millera, obojica na prošlogodišnjim Ducati motociklima, dok je Aleix Espargaro s Aprilijom zatvorio poredak prve desetorice. Lorenzo je ponovo bio neprimjetan i završio kao tek 11.

U svemu tome svakako veseli što se nakon Teksasa dodatno zakomplicirala situacija na vrhu. Dosad vodeći Crutchlow je pao, pa se na čelo kolone probio Dovizioso, koji ima samo bod prednosti u odnosu na Marqueza. Vinales ima 5 bodova manje od Doviziosa, dok su Crutchlow i Zarco uoči europskog dijela sezone u minusu od samo 8 bodova.

I u Moto2 utrci je dugo vodio Marquez, no Alex, za razliku od svog brata, nije uspio sasvim pobjeći, tako da ga je šest krugova prije kraja napao Bagnaia. Nakon što su u uzbudljivom izravnom dvoboju nekoliko puta razmijenili vodeću poziciju, Bagnaia se ipak uspio izdvojiti, dok je Marquez u posljednjem krugu morao pojačati tempo kako ga ne bi sustigao nadolazeći Oliveira na KTM-u.

Nevjerojatnu utrku je odvozio Marquezov timski kolega Joan Mir, koji je nakon incidenta u prvom zavoju prvog kruga potonuo na 24. mjesto, da bi se aktualni Moto3 prvak, u svojoj tek trećoj Moto2 utrci, probio do 4. mjesta. Malo iza njega je ciljem prošao i perspektivni Lecuona, samo stotinku brži od Bindera na drugom KTM-u. Veteran Pasini je bio „kočničar“ u ranoj fazi utrke i na kraju je završio kao sedmi, pa je tako vodstvo u ukupnom poretku preuzeo ove godine već dvostruki pobjednik Bagnaia.

Moto3 utrka je bila tradicionalno zanimljiva i tek su samoj završnici Martin uspio malo odvojiti od Bastianinia te doći do druge pobjede ove sezone, s kojom je preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku. Činilo se da će vozači Honde u potpunosti okupirati podij kad se u posljednjem zavoju posljednjeg kruga Di Giannanotonio ubacio s unutarnje strane, no pritom je otišao široko tako da su ga do startne crte prestigli Bezzecchi i Migno, obojica na KTM motociklima.
Iduća utrka se vozi u Jerezu, prvog vikenda u svibnju, a rezultate iz Teksasa pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK
(nakon 3 utrke)

MotoGP
1. A. Dovizioso – Ducati – 46 bodova
2. M. Marquez – Honda – 45
3. M. Vinales – Yamaha – 41
4. C. Crutchlow – Honda – 38
5. J. Zarco – Yamaha – 38

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 57 bodova
2. M. Pasini – Kalex – 47
3. A. Marquez – Kalex – 47
4. M. Oliveira – KTM – 43
5. L. Baldassarri – Kalex – 39

Moto3
1. J. Martin – Honda – 55 bodova
2. A. Canet – Honda – 48
3. M. Bezzecchi – KTM – 43
4. F. Di Giannantonio – Honda – 37
5. E. Bastianini – Honda - 33

fbmp ytmp imp