Motosport

SBK: Rea sustigao Fogartyja

hi 05 Imola WorldSBK 2018 Sunday Rea DSC9037

Dvostrukim slavljem u Imoli, Rea se pobjedama izjednačio s Fogartyjem, a uskoro bi ga mogao stići i brojem titula.

Nakon utrke u Assenu objavili smo intervju u kojem je Rea izjavio kako želi sustići Fogartyja osvajanjem četvrte titule Superbike prvaka. Dvostrukim slavljem u Imoli ne da se još malo približio tom cilju, nego se izjednačio s Fogartyjem osvajanjem 59 pobjede u SBK karijeri. S time da je samo pitanje vremena kada će Rea dohvatiti i onu šezdesetu.

Rea je s lakoćom dominirao subotnjom utrkom u Imoli. Vodio je od početka do kraja te se nakon nekoliko krugova uspio odlijepiti od kolege Sykesa i pobijediti s 4 sekunde prednosti. Iza dva Kawasakija poredala su se tri Ducatija u redom u rukama Melandrija, Daviesa i Foresa.

U nedjeljnoj utrci se Rea ipak trebao nešto više pomučiti. Nakon probijanja kroz poredak, desetak krugova se intenzivno družio s Daviesom da bi ga prošao tek iz trećeg ozbiljnog pokušaja. Nakon toga je ubacio u brzinu više i ponovo glatko pobijedio. Daleko iz drugoplasiranog Daviesa ciljem je prošao Sykes, Fores je s „privatnim“ Ducatijem završio četvrti, dok je Torres prvi put ove sezone doveo MV Agustu među prvih pet.

Utrku klase Supersport 600 trebao je obilježiti oproštajni nastup Kenana Sofuoglua, peterostrukog svjetskog prvaka. Iako se u subotu kvalificirao za prvi startni red, a u nedjelju izašao na stazu, Turčin je nakon kruga za zagrijavanje jednostavno skrenuo u boks. Svjestan da nije fizički spreman, ali i da riskira pogoršanje ozlijede zdjelice, Sofuoglu nije želio voziti na razini koja bi bila ispod njegovog renomea.

Sama utrka je svejedno bila itekako zanimljiva. O neizvjesnosti najbolje svjedoči podatak da su pobjednik Cluzel (Yamaha), drugoplasirani Caricasulo (Yamaha), treći De Rosa (MV Agusta) i četvrti Cortese (Yamaha) prošli ciljem unutar jedne sekunde. Jednako je napeto i u ukupnom poretku, gdje prvih pet vozača, predvođenih Krummenacherom, dijeli samo 12 bodova.

Spomenimo i to da je u klasi SSP300, za upravljačem Kawasaki Ninje 400, slavila Ana Carasco. To je njezina druga pobjeda u toj klasi, prva ovogodišnja, s kojom je preuzela i vrh ukupnog poretka. 

TRENUTNI POREDAK:

SBK
(nakon 10 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 209 bodova
2. C. Davies – Ducati – 162
3. T. Sykes – Kawasaki – 137
4. M. Melandri – Ducati – 131
5. X. Fores – Ducati - 124

SUPERSPORT:
(nakon 5 utrka)
1. R. Krummenacher – Yamaha – 81 bod
2. L. Mahias – Yamaha – 79
3. S. Cortese – Yamaha – 77
4. J. Cluzel – Yamaha - 75
5. F. Caricasulo – Yamaha - 69

hi 05 Imola WorldSSP 2018 Saturday Sofuoglu DSC 1533

fbmp ytmp imp