Motosport

MotoGP: Marquezova treća pobjeda u nizu

marc marquez and danilo petrucci french gp

Marquez je glatko pobijedio u utrci u Le Mansu, koju su obilježili padovi. Rossi se vratio na pobjedničko postolje.

Izuzmemo li to što je Marquez već na pola puta da obrani naslov, ova MotoGP sezona je doista prevrtljiva i prepuna turbulencija. Uzmite samo da je Vinales u Le Mansu prošao ciljem kao tek 7. i svejedno se popeo na drugu poziciju u ukupnom poretku, iako osim onog drugog mjesta u SAD-u nema nijedan plasman bolji od 5. mjesta. Ne čudi onda što Marquez ima prednost od čak 36 bodova, dok Vinalesa na drugom i Doviziosa na sad tek devetom mjestu ukupnog poretka dijeli samo 13 bodova. Ako ništa drugo, mogla bi to biti neizvjesna borba za naslov viceprvaka.

Baš kao i u Jerezu, Lorenzo se iz drugog startnog reda uspio odmah probiti u vodstvo, dok se Iannone progurao na treću poziciju, ali pao već u 6. zavoju. Koju minutu kasnije je Dovizioso uspješno napao timskog kolegu Lorenza i on preuzeo vodstvo, da bi samo nekoliko zavoja kasnije otišao mrvicu preširoko i pao. Pet minuta kasnije je na sličan način pogriješio Zarco dok je držao drugo mjesto i tako padom razočarao francusku publiku, nakon što ih je dan ranije razveselio osvajanjem prve startne pozicije.

Zahvaljujući padovima trojice vozača ispred sebe, ali i toga što je Lorenzo uništavao svoje mekane gume, Marquez se bez previše stresa našao u vodstvu. Istina, i on je u jednom trenutku umalo pao u Dunlop šikani, ali se poslužio laktom kao polugom i još jednom majstorski spasio iz nemoguće situacije. Marquez je jedini odabrao tvrdu smjesu stražnje gume i zbog toga je i u poznim krugovima uspio držati Petruccija na sigurnoj udaljenosti. Rossi je prošao ciljem kao treći, što mu je prvo postolje još od Katara, dok je Miller, s drugim Pramac Ducatijem, dogurao do četvrtog mjesta.

Dvostruko ozlijeđeni Pedrosa se postupno probio na 5. mjesto, dok je Lorenzo lagano potonuo na 6. poziciju. Već spomenuti Vinales je bio sedmi, a junak dana bio je Crutchlow, koji je na kvalifikacijama imao težak pad te je tek u nedjelju ujutro pušten iz bolnice da bi s potresom mozga i laganim unutarnjim krvarenjem dohvatio bodove za 8. mjesto. Aleix Espargaro s Aprilijom i Alex Rins sa Suzukijem zaključuju poredak prve desetorice.

Slijedi utrka u Mugellu, gdje bi Dovizioso mogao biti na štihu, no Marquez je u takvoj formi da je favorit gdjegod se pojavi. Tri pobjede u nizu su najbolja potvrda toga.

A do svoje treće pobjede ove sezone je došao i Bagnaia u klasi Moto2. Talijan je od samog početka držao utrku pod kontrolom i bio taman dovoljno brži od Alex Marqueza da ga je ovaj mogao pratiti samo pogledom. Iza Marqueza je kao treći ciljem prošao njegov timski kolega Mir, kojem je to bi prvi od vjerujemo mnoštva podija u klasi Moto2, dok je četvrto mjesto osvojio Schrotter. Njegov timski kolega Xavi Vierge je ima probleme s pumpom za gorivo prije starta, pa je umjesto sa zaslužene druge startne pozicije u utrku morao krenuti s 35. mjesta da bi u junačkom proboju dohvatio 5. mjesto. Oliveira je s KTM-om bio šesti, ali i to mu je bilo dovoljno da se popne na drugo mjesto u ukupnom poretku nakon što je Baldassarri utrku završio padom.

Utrke u klasi Moto3 su i obično rana poslastica dana, no ovaj put nije bilo samo do kraja neizvjesno, nego i u najmanju ruku spektakularno. Premotat ćemo priču odmah do posljednjeg zavoja pretposljednjeg kruga kada je u vodećoj skupini pao Bastiannini, da bi Kornfeil s KTM-om naletio na njegovu položenu Hondu i iskoristio je kao skakaonicu. Iako je letio kakvih desetak metara i pod kutom u duboki šljunak sletio na prednji kotač, Kronfeil ne samo da nije pao, nego je mirno nastavio dalje i završio kao šesti, što mu je jedan od boljih plasmana u dugačkoj karijeri.

Već bi i sve to bilo vrijedno dugog pamćenja, u pretposljednjem zavoju posljednjeg kruga je uslijedila nova drama. Di Giannantonio je tijesno preuzeo vodstvo Bezzecchiju, koji nakon toga malo previše agresivno dodaje gas i biva katapultiran visoko u zrak. U njegov KTM se zaliječe Martin s Hondom, što znači da su pala dvojica vodećih u prvenstvu. I to nije sve, jer samo nekoliko trenutaka nakon što je Di Giannantonio kao prvi prošao ciljem, direkcija utrke objavljuje (predugo čekanu) odluku da je zbog ranijeg presijecanja šikane kažnjen s 2 sekunde. To znači da je Di Giannantonio spušten na 4. poziciju, pa je tako, ni krivom ni dužnom, pobjeda dodijeljena Arenasu. Drugi je bio njegov timski kolega Mingo, a treći Ramirez.

Rezultate svih utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 5 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 95 bodova
2. M. Vinales – Yamaha – 59
3. J. Zarco – Yamaha – 58
4. V. Rossi – Yamaha - 56
5. D. Petrucci – Ducati – 54

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 98 bodova
2. M. Oliveira – KTM – 73
3. A. Marquez – Kalex – 67
4. L. Baldassarri – Kalex – 64
5. M. Pasini – Kalex – 58

Moto3
1. M. Bezzecchi – KTM – 63 boda
2. F. Di Giannantonio – Honda – 59
3. A. Canet – Honda – 56
4. J. Martin – Honda – 55
5. A. Migno – KTM - 45

fbmp ytmp imp