Motosport

MotoGP: Pedrosa raskida s Hondom

dani pedrosa italian gp race

Vijest da Pedrosa nakon 18 sezona napušta Hondu zasjenjuje špekulacija da Lorenzo dolazi na njegovo mjesto.

Neki će reći da je ova veza ionako predugo trajala, no ne može se poreći da je imala početak iz snova. Pedrosa je s Hondom ušao u svjetsko prvenstvo davne 2001. godine i zajedno su 2003. osvojili naslov u klasu 125, a onda 2004. i 2005. pokorili klasu 250. Po logici stvari je 2006. godine ušao u kraljevsku klasu i vjerojatno nitko tada nije mogao pretpostaviti da će Pedrosa i 2018. voziti Repsol Hondu. No, 2019. neće. Uzajamnim dogovorom, Honda i Pedrosa će ove jeseni prekinuti svoju tad već punoljetnu vezu.

Pedrosa iz Repsol Honde odlazi s titulom najuspješnijeg vozača koji nikad nije osvojio naslov u kraljevskoj klasi. Skupio je ukupno 31 MotoGP pobjedu, a 2008., 2009, 2011. i 2013. je bio viceprvak, ali nikad nije otišao do kraja. Za to vrijeme su za Repsol Hondu naslove osvajali Hayden i Stoner, te čak četiri puta Marquez.

Pritom treba priznati da su na putu do samog vrha Pedrosu često zaustavljale i ozljede. Njegove krhke kosti su prošarane vijcima od titana, a posljednje je zaradio nakon ovogodišnje utrke u Argentini. U Jerezu se sudario s Lorenzom i ozlijedio kuk, da bi u Mugellu pao već u prvom krugu, srušivši tako Nakagamija na još jednoj Hondi.

No, nije da je sve to nužno bilo presudno, baš kao ni činjenica da je tek 12. u ukupnom poretku. Pedrosa je ionako na izlaznim vratima otkad je krajem prošle godine uzde Repsol Honde preuzeo Alberto Puig, njegov bivši menadžer i mentor s kojim se prije koju godinu rastao u svađi.

Postoje teorije prema kojima će 33-godišnji Pedrosa nakon ovoga otići u mirovinu, no on poručuje da je bilo vrijeme za promjenu i da će svoje planove za iduću sezonu obznaniti uoči nadolazeće utrke u Barceloni. Istovremeno se prolomio i glas da bi ga u Repsol Hondi mogao naslijediti, ni manje ni više, nego Jorge Lorenzo. To zapravo i nije tako ludo kao što se čini na prvi pogled, no trenutno i nije vrijedno o tome previše špekulirati. Ionako je samo pitanje dana, ako ne i sata, kada će Honda i službeno obznaniti tko nasljeđuje Pedrosu.

fbmp ytmp imp