Motosport

MotoGP: Lorenzo do prve pobjede s Ducatijem

JL G025741 UC66078 Mid

Dvostruka pobjeda Ducatija i Rossi na pobjedničkom podiju, a u Mugellu se svejedno zviždalo. Marquez je pao, a Rossi je sada drugi u ukupnom poretku.

Nakon brojnih kritika sa svih strana (pa tako i ove), i taman nakon što je postalo sasvim izvjesno kako neće produžiti ugovor s Ducatijem, Lorenzo je odvozio fantastičnu utrku u Mugellu. Dok su na vrelom asfaltu skoro svi imali problema s potrošnjom prednje gume i u najtvrđoj smjesi, Lorenzo je uspio sačuvati i gumu srednje tvrde smjese, iako je silovito jurio od početka do kraja.

Bila je to pobjeda u stilu njegovih najboljih dana s Yamahom, što znači da je u Mugellu preuzeo vodstvo odmah nakon starta i nakon toga vozio precizno poput robota, malo pomalo nestajuću na horizontu. Na kraju je imao 6 sekundi prednosti u odnosu na timskog kolegu Doviziosa, što znači da je bio klasa za sebe dok je hitao ka onome što će biti njegova prva pobjeda s Ducatijem, ne nužno i posljednja. A to što je pobijedio baš u Mugellu, na Ducatijevom kućnom pragu, Lorenzu predstavlja dodatno zadovoljstvo i zbog toga nije obraćao pozornost na manjak pljeska i višak zvižduka iz redova uvijek strastvenih talijanskih navijača.

Talijani Lorenzu nisu oprostili „povijest bolesti“ s Rossijem, koji je također stajao na podiju, ali na najnižoj stepenici. A da bi se popeo na nju, morao se hrvati s Iannoneom, otarasivši ga se tek u posljednjem krugu kada je Rossi umalo sustigao i drugoplasiranog Doviziosa, koji je do tog trenutka uništio i stražnju gumu.

Iannone je sa Suzukijem ciljem prošao kao četvrti, sa samo kojom stotinkom prednosti u odnosu na timskog kolegu Rinsa, dok je Crutchlow s Hondom dohvatio 6. mjesto ispred Petruccija na trećem Ducatiju. Vinales je ponovo loše krenuo u utrku i jedva preoteo osmo mjesto Bautisti, dok je poredak prve desetorice zaključio nimalo sretan Zarco.

Marc Marquez je pao u ranoj fazi utrke, nakon čega s oštećenom Hondom nije mogao dalje od 16. mjesta. To znači da je njegova prednost u ukupnom poretku smanjena na 23 boda, s time da mu sad za vrat puše Rossi.

Za razliku od MotoGP-a, pitanje pobjednika u Moto2 klasi je riješeno tek u posljednjem krugu, kada je tada vodeći Baldassarri umalo pao u 5. zavoju i pritom izgubio taman toliko na brzini da ga je Oliveira mogao proći u idućem zavoju, na putu do prve pobjede KTM-a ove sezone. Drugu utrku zaredom je kao treći ciljem prošao Mir, dok je Bagnaia na četvrtom mjestu bio unutar samo pola sekunde za pobjednikom, no svejedno se njegova prednost na vrhu poretka istopila na lako dostižnih 13 bodova u odnosu na Oliveiru.

Moto3 utrka je bila tek nešto manje kaotična nego prošle sezone, ali svejedno su prva trojica prošla ciljnom crtom u petom najmanjem razmaku u povijesti najslabije klase. Timski kolege Martin i Di Giannantonio su sa svojih Hondama bili brži od Bezzecchija na zavojitim dijelovima staze, ali ovaj je to nadoknađivao sirovom snagom KTM-a na dugačkoj ciljnoj ravnici. Tako je i na izlasku iz posljednjeg zavoja posljednjeg kruga Bezzecchi bio treći, ali je odmah potom iskoristio zavjetrinu Di Giannantonia i probio se ispred njega hvatajući zavjetrinu Martina. Na kraju je Bezzecchi bio kratak tek za dužinu prednjeg kotača, odnosno Martin je pobijedio s 19 tisućinki prednosti, dok je trećeplasirani Di Giannantonio kasnio samo 43 tisućinke. Njih trojica vode i ukupnom poretku unutar samo 8 bodova razlike, s time da je tu Bezzecchi mrvicu ispred Martina.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 6 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 95 bodova
2. V. Rossi – Yamaha - 72
3. M. Vinales – Yamaha – 67
4. A. Dovizioso – Ducati - 66
5. J. Zarco – Yamaha – 64

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 111 bodova
2. M. Oliveira – KTM – 98
3. L. Baldassarri – Kalex – 84
4. A. Marquez – Kalex – 78
5. X. Vierge – Kalex – 59

Moto3
1. M. Bezzecchi – KTM – 83 boda
2. J. Martin – Honda – 80
3. F. Di Giannantonio – Honda – 75
4. A. Canet – Honda – 61
5. A. Migno – KTM - 56

fbmp ytmp imp