Motosport

MotoGP: Vrhunska zabava u Tajlandu

gv6pwygig2izosumec9v

Marquez i Dovizioso ponovo glavni akcijski junaci, ali Vinales i Rossi su konačno bili sasvim blizu.

Taman kada su svi digli ruke od Yamahe, Vinales i Rossi su ponovo uhvatili priključak, baš kao i Zarco. Ostaje za vidjeti da li je to najava povratka u formu ili su im u ovom slučaju najviše pomogle gume. Naime, Michelin je za stazu Buriram, na kojoj se vozila prva utrka za VN Tajlanda, pripremio stražnje gume posebne konstrukcije, ali su računali da će temperature asfalta biti bitno niže. Zbog toga je, ali i zbog dugačkih ravnih dijelova staza, došlo do pregrijavanja, proklizavanja i pojačanog trošenja gume na sredini.

To je onda malo usporilo motocikle Ducatija i Honde po pitanju maksimalne brzine, ali i prisililo Doviziosa i Marqueza na dodatno taktiziranje. Istovremeno, potrošnja gume na samom rubu, što je inače problem Yamahe, u Tajlandu nije bila previše izražena, tako da su Rossi i Vinales mogli voziti agresivnije nego u posljednje vrijeme.

Rossi je na samom početku čak i preuzeo vodstvo te je na vodećoj poziciji proveo desetak krugova, da bi onda počeo imati probleme s držanjem stražnjem gume na izlasku iz zavoja broj 1. To su Dovizioso i Marquez iskoristili da se na dugačkoj ravnici probiju naprijed, nakon čega je vozač Ducatija ipak dozirao tempo u pokušaju da sačuva gume za završni obračun.

A taj je završni obračun započeo tri kruga prije kraja, kada je Marquez odlučio napasti i pobjeći. Plan mu nije u potpunosti uspio jer se Dovizioso brzo vratio naprijed. Nakon vožnje na nož i još nekoliko takvih pretjecanja, Marquez je u samu završnicu posljednjeg kruga ušao kao vodeći, ali Dovizioso se u posljednjem zavoju odlučio na agresivan napad i ponovo se vratio u vodstvo. Ipak, pritom je morao debelo prekasno kočiti tako da se na izlasku na ciljnu ravnicu Marquez ponovo provukao s unutarnje strane i došao do sedme pobjede ove sezone. Time je svoje vodstvo dodatno rastegnuo na 77 bodova, što znači da bi već na idućoj utrci u Motegiju lako mogao obraniti titulu svjetskog prvaka.

Sve u svemu, bila je to doista odlična utrka u Tajlandu, s dosta pretjecanja, a isto bi se moglo reći i za obračun u klasi Moto3. To što je ukupno vodeći Jorge Martin imao problema sa živcem u već dugo ozlijeđenoj lijevoj šaci, Bezzecchi je trebao iskoristiti da ga prestigne ili barem sustigne na vrhu poretka. I bio je na dobrom putu.

U utrci s nebrojenim izmjenama vozača u vodstvu, Bezzecchi je sredinom posljednjeg kruga predvodio kolonu, no čini se da nije najbolje izašao iz zavoja broj tri te tako nije mogao iskoristiti brzinu KTM-a na laganoj uzbrdici prema zavoju broj 4. Di Giannantonio i Dalla Porta su tu s Hondama projurili pored njega te, tim poretkom, kao prvi i drugi projurili ciljem. Bezzecchi se borio za treću poziciju kad ga je u posljednjem zavoju napao i onda obojicu srušio Bastianini. Da stvar bude gora po Bezzecchija, Martin je nakon tog kaosa ciljem prošao kao četvrti, iza Foggie, kojem je to bio prvi podij u za njega premijernoj sezoni. Uglavnom, nakon tako dramatičnog raspleta Martin ima 26 bodova više od Bezzecchija i čini se da KTM-u naslov pomalo izmiče iz ruku.

Slična je situacija i u Moto2 kategoriji. Bagnaia je s Kalexom fino kontrolirao završnicu utrke i tako došao do jubilarne 800. pobjede za talijanske vozače. Da stvar za njega bude i bolja, timski kolega Marini je u posljednjem krugu iskoristio malu grešku Oliveire, koji se mučio s kočnicama, i prošao ciljem kao drugi, sa samo desetinkom prednosti u odnosu na Portugalca s KTM-om. Binder je s drugim KTM-om prošao kao četvrti, no važnije od toga je da je Bagnaia svoju prednost u odnosu na Olivieru povećao na 28 bodova.

Rezultate svih utrka pogledajte u donjoj galeriji:

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 14 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 271 bod
2. A. Dovizioso – Ducati – 194
3. V. Rossi – Yamaha - 172
4. M. Vinales – Yamaha – 146
5. J. Lorenzo – Ducati – 130
6. C. Crutchlow – Honda – 128
7. D. Petrucci – Ducati – 126
8. J. Zarco – Yamaha – 123
9. A. Iannone – Suzuki – 113
10. A. Rins – Suzuki - 102

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 259 bodova
2. M. Oliveira – KTM – 231
3. B. Binder – KTM – 157
4. L. Baldassarri – Kalex – 132
5. A. Marquez – Kalex – 126

Moto3
1. J. Martin – Honda – 204 boda
2. M. Bezzecchi – KTM – 178
3. F. Di Giannantonio – Honda – 175
4. E. Bastianini – Honda - 133
5. A. Canet – Honda – 118

fbmp ytmp imp