Motosport

Pedrosa postaje KTM-ov test vozač

Pit Beirer Dani Pedrosa 2018

Trostruki svjetski prvak na kraju ove sezone prekida karijeru, ali to ne znači da možda neće odvoziti još koju utrku.

Otprilike otkad je objavljeno da na njegovo mjesto u Repsol Hondi dolazi Jorge Lorenzo, valja se priča o tome kako će Dani Pedrosa, koji je odlučio prekinuti vozačku karijeru, od iduće sezone biti testni vozač KTM-a. Sad je i službeno potvrđeno kako će to doista i biti u iduće dvije godine.

Dakle, nakon što odradi tri preostale utrke ove sezone, te bude primljen u galeriju slavnih MotoGP Legends, Pedrosa će okrenuti novi list. Za KTM je on zanimljiv ne samo jer MotoGP iskustvo stječe od 2006. godine, već i zato što u dušu poznaje Hondu RC213V, čiji su agregat pomalo kopirali kod razvoja vlastitog V4 stroja.

Ipak, tu se postavlja pitanje u kolikoj će im mjeri Pedrosa doista moći pomoći. Naime, zbog svojih jedva pedesetak kilograma, Španjolac ima velikih problema sa zagrijavanjem aktualnih Michelin guma, te mora voziti na poprilično ekstremnim postavkama motocikla, koje vrlo vjerojatno ne bi odgovarale nijednom drugom MotoGP vozaču, osim možda Bautisti. Osim toga, Pedrosa ima i dosta specifičan način vožnje, s iznimno brzim podizanjem motocikla kod dodavanja gasa, tak da i u tom dijelu možda neće moći osjetiti motocikl na isti način kao i sami vozači KTM-a.

Iako su iz KTM-a već ranije objavili da njihovi test vozači vrlo vjerojatno iduće sezone neće u statusu „wildcarda“ voziti MotoGP utrke, jer će moći skupiti dovoljno informacija od četvorice vozača iz tvorničke momčadi Red Bull (Zarco i P. Espargaro) i Tech 3 KTM-a (Oliveira i Syahrin), ipak postoji neka mogućnost da Pedrosa u Valenciji neće odvoziti svoju posljednju utrku. Doduše, ako se otvori prilika za nastup, bilo kao „wildcard“ ili kao zamjena, nju će sasvim sigurno poželjeti zgrabiti i Mika Kallio, koji će i iduće sezone biti testni vozač KTM-a, rame uz rame s Pedrosom.

fbmp ytmp imp