Motosport

Dakar 2019: Honda vodi, KTM prijeti

262339 sam.sunderland stage5 Red Bull KTM Factory Racing Dakar2019 236

Nakon polovice relija, Ricky Brabec drži minimalnu prednost s Hondom, ali KTM armada je odlično pozicionirana. Prvih sedam je unutar samo 10 minuta.

Četvrta i peta etapa su bile maratonskog tipa, što znači da na kraju četvrte etape (Arequipa – Tacna) vozači nisu mogli računati na pomoć mehaničara, nego su se mogli pouzdati samo u svoje ruke i one timskih kolega. U takvoj situaciji se obično ne isplati riskirati kakav pad i/ili kvar, no ove je godine organizator začinio stvari time što se idućeg jutra startalo u grupama od desetorice vozača. To je značilo da onaj koji pobijedi na četvrtoj etapi neće morati, kao što je to uobičajeno, ujutro krenuti prvi i gubiti vrijeme na navigaciju, dok konkurenti slijede njegove tragove u pijesku.

Ricky Brabec je u takvoj situaciji odlučio riskirati te je na četvrtom brzincu odnio etapnu pobjedu i preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. No, iako je u petak ujutro krenuo u prvoj grupi desetorice vozača, te je planirao kontrolirati situaciju, na kraju je bio tek 11. najbrži i izgubio 7 minuta u odnosu na najbržeg Sunderlanda s KTM-om. On pritom tvrdi da je i namjerno malo usporio kako bi imao što bolju startnu poziciju za 6.etape, no i to je bilo taman dovoljno brzo da njegova Honda ostane na vrhu poretka, ali sada s nepunom minutom prednosti u odnosu na Sunderlanda.

Općenito, to nije bio posebno dobar dan za Hondu. Benavides je u cilj ušao zajedno s Brabecom, dok je Goncalves, koji je prije samo mjesec dana operirao slezenu, pao i slomio ruku te je konačno morao odustati. A još su na trećoj etapi ostali bez svog prvog vozača Barrede.

S druge strane, KTM-ov moćni trojac je još uvijek na okupu. Sunderland, Price i Walkner su drugi, četvrti i sedmi u poretku, a između njih je, na trećem mjestu, Quintanilla za upravljačem (KTM-a u bojama) Husqvarne. Ako je suditi po onome što smo gledali proteklih godina, onda su to točno one pozicije s kojih vozači KTM-a počinju „mljeti“ konkurenciji čim se krene u drugu polovicu relija.

Yamaha ima Van Beverena koji je konstantno brz i drži 5. mjesto u ukupnom poretku, unutar 7 minuta za vodećim, dok je De Soultrait bio drugi najbrži na petoj etapi, ali od dana do dana previše oscilira i dosad je skupio više od 18 minuta zaostatka. U drugoj polovici relija bi problem za njih dvojicu moglo predstavljati i to što su već na trećoj etapi ostali bez svojih „vodonoša“ koji su im trebali pomagati u slučaju da upadnu u probleme. Cami je odustao zbog bolova u nozi koju je operirao prije dva mjeseca, dok je Faggoter posrnuo zbog tehničkog kvara.

Svakako treba spomenuti da je u 5. etapi odlično 4. najbrže vrijeme imao rookie Lorenzo Santolino, tvornički vozač Sherca. Prethodnog dana je bio deseti najbrži i sad već kuca na vrata prve desetorice u ukupnom poretku. Odmah do njega je Oriol Mena s Speedbrain Hero motociklom, što znači da imamo čak 6 marki motocikala unutar prvih 12.

Nakon te pete etape, od njih deset predviđenih, u subotu je na rasporedu dan odmora, a od nedjelje kreće druga polovica relija. S čak sedmoricom vozača unutar samo 9 minuta i 17 sekundi, sve je potpuno otvoreno, a veseli što u igri za pobjedu ostaju Honda, KTM, Husqvarna i Yamaha.

Naša posada je Šaškin-Bitterman je imala odlična prolazna vremena, malo izvan Top 40 u konkurenciji automobila. U trenutku kad su prošli petu kontrolnu točku, donesena je odluka da se zbog guste magle etapa prekida na trećoj kontrolnoj točki. To je očito izazvalo konfuziji, pa još nije objavljen poredak za one koji su etapu završili niže od 19 mjesta.

Ukupni poredak nakon 5. etape:

1. R. Brabec – Honda – 16h:51min.34sek
2. S. Sunderland – KTM - + 0.59
3. P. Quintanilla – Husqvarna +2.52
4. T. Price – KTM - +3.21
5. A. Van Beveren – Yamaha - +6.36
6. K. Benavides – Honda - + 9.01
7. M. Walkner – KTM - + 9.17
8. X. De Soultrait – Yamaha - +18.37
9. S. Svitko – KTM - +26.28
10. A. Short – Husqvarna - + 27.54

262320 misc stage5 Red Bull KTM Factory Racing Dakar2019 211

fbmp ytmp imp