Motosport

Dakar 2019: Totalna neizvjesnost

dak19 meht stage6 55479 mch

Iza njih je 7 etapa, a prva petorica su unutar samo 10 minuta. Šaškin-Bitterman su bili treći najbrži u svojoj klasi!

Prvo ćemo pohvaliti našu posadu Šaškin-Bitterman. Oni ne samo da su još uvijek u igri s Can-Am Maverickom, nego su iz etape u etapu sve bolji. Tako su na 7. etapi ostvarili treće najbrže vrijeme u svojoj klasi UTV Open, te bili 34. najbrži u konkurenciji automobila. Time su malo poskočili i u ukupnom poretku, te su sada 7. u klasi UTV Open, odnosno 44. u generalnom poretku automobila.

Kad su motocikli u pitanju, možemo samo zaključiti da nakon 7. odvoženih etapa znamo da ništa ne znamo. Odnosno, znamo samo to da ove godine onaj tko starta prvi ima još veći hendikep nego dosad, pa će tako vozač koji pobijedi danas sigurno izgubiti dosta vremena sutra.

Recimo, Sam Sunderland (KTM) je bio najbrži na 5. etapi i onda morao krenuti kao prvi na 6. etapu. Pritom mu je dodatno odmoglo i to što je, doslovno, ostao bez stražnje kočnice, no dosta je vremena morao potrošiti na navigaciju tako da je bio tek 7. najbrži i samo je na toj etapi izgubio 21 minutu u odnosu na najbržeg Quintanillu. No, to je značilo da idućeg jutra Sunderland starta kao 7. i da može jasno vidjeti tragove šestorice ispred njega. To mu je olakšalo navigaciju i omogućilo da u punoj brzini odnese novu etapnu pobjedu. Istovremeno, sad je Quintanilla s Husqvarnom trebao krenuti kao prvi te je tijekom 7. etape on izgubio više od 20 minuta u odnosu na Sunderlanda i potonuo s prvog na peto mjesto u ukupnom poretku.

Ispada tako da je najbolje taktizirati i biti uvijek pri vrhu, ali po mogućnosti nikad među prvom trojicom. Najbolji primjer za to je Van Beveren, koji ove godine s Yamahom nijednu etapu nije završio bolje od 4. mjesta, ali je zato nakon 7. etape drugi u ukupnom poretku s nepunih 8 minuta zaostatka. Prvo mjesto drži Ricky Brabec s Hondom, koji se također pokazuje vrsnim i lukavim taktičarom, ali i to bržim što su pješčane dine zahtjevnije.

Posebne pohvale zaslužuje Toby Price, koji trpi sve već bolove u prije mjesec dana slomljenoj šaci, ali je pametnom vožnjom dogurao do toga da drži treće mjesto u ukupnom poretku. Odmah iza njega je timski kolega Sunderland, koji je nakon 7. etapa samo jednu sekundi brži od Quintanille. Pritom je ta prva petorka unutar deset minuta razmaka, što znači da je, tri etape prije kraja, pitanje pobjednika još sasvim otvoreno, a s tek nešto više od 16 minuta zaostatka su još uvijek u igri i Benavides (Honda) i prošlogodišnji pobjednik Walkner (KTM).

Ukupni poredak nakon 7. etape:

1. R. Brabec – Honda – 24h:48min.02sek
2. A. Van Beveren – Yamaha - +7.47
3. T. Price – KTM - +8.28
4. S. Sunderland – KTM - + 9.58
5. P. Quintanilla – Husqvarna +9.59
6. K. Benavides – Honda - + 16.15
7. M. Walkner – KTM - + 16.16
8. S. Svitko – KTM - +37.09
9. A. Short – Husqvarna - + 39.17
10. X. De Soultrait – Yamaha - +40.08

3nhy605mbhtdznu8ir9r

fbmp ytmp imp