Motosport

MotoGP: Hoće li Doviziosu zbog spojlera oduzeti pobjedu?

DucatiKatar19aero

Honda, Suzuki, Aprilia i KTM su uložili prigovor na spojler ispod stražnje vilice Desmosedicija GP19, a s kojim su na utrci u Kataru nastupili pobjednik Dovizioso, šestoplasirani Petrucci i nesretni Miller, koji je morao odustati nakon što mu se odlijepilo sjedalo. Njihov prigovor je odbijen, ali sad cijela priča ide na arbitražni sud MotoGP-a, što znači da ćemo morati pričekati barem koji tjedan prije nego doznamo konačnu odluku. A i to ako ne bude žalbe.

No, o čemu se uopće radi. Spomenute tvorničke momčadi smatraju da se tim spojlerom generira „downforce“, a da je takvo što zabranjeno. Iz Ducatija se brane da se ne generira „downforce“ nego da taj spojler poboljšava hlađenje stražnje gume, no ta izjava je stigla tek nakon što se Petrucci već izlanuo kako ne smije reći čemu to služi, ali da ne služi hlađenju gume.

I inače je priča o hlađenju gume na klimavim nogama, već i zbog toga što su kad se spustio mrak u Kataru svi imali problema s time što je asfalt bio previše hladan. Osim toga, ako je Petrucci - zbog toga jer je za jednog MotoGP vozača težak i na gasu i na kućnoj vagi - u prošlosti i imao problema s pregrijavanjem guma, onda osjetno lakši i nježniji Dovizioso ne bi trebao dijeliti takve brige. Posebno kad je temperatura asfalta samo 18° C.

Dakle, puno je vjerojatnije da taj spojler doista generira downforce, utoliko više što se on sastoji od tri krilca postavljena pod dosta oštrim kutom (vidi donju fotografiju). Ta priča je utoliko smislenija što ovo nije prvo rješenje s kojim je posljednjih mjeseci Ducati probao pritiskati stražnju vilicu i tako poboljšati kontakt stražnje gume s podlogom. Naime, Michelinova prednja guma je ograničenog kapaciteta po pitanju kočenja, pa se tako mora više kočiti i stražnjom gumom, što kočenjem motorom, što aktiviranjem stražnje kočnice.

 AX18599 UC71042 High

Problem je u tome što se aktiviranjem stražnje kočnice javlja sila kojom stražnja vilica ionako rasterećeni kotač dodatno gura prema gore. Prošle sezone je Doviziosu stražnji kotač često bio u zraku ili poskakivao, što znači da nije mogao pomagati pri kočenju. Ovakvim spojlerom bi se stražnji kotač mogao duže i bolje držati u kontaktu s podlogom pri kočenju, a sve to bi trebalo rezultirati i boljim držanjem gume kod otvaranja gasa. Zanimljivo je i to da je taj sporni dio uvijek bio montiran u paketu s neobičnim poklopcem montiranim s donje strane prednje vilice, a koji vjerojatno pripomaže tome da se generira što bolji protok zraka do spojlera na stražnjoj vilici.

U Ducatiju se brane da se na spojler ispod stražnje vilice ionako ne odnose ograničenja po pitanju pravila za aerodinamiku. Ona se odnose samo na prednji blatobran te prednje i bočne oplate motocikla, kao što se to jasno vidi na ovoj shemi koju smo kopirali iz MotoGP pravilnika.

aeropravila19

Isto tako, Danny Aldridge, MotoGP tehnički direktor, je u posebnom dokumentu izrijekom dozvolio korištenje baš tog dodatka. No taj su dokument dobile i druge tvorničke momčadi, a one tvrde kako tamo stoji da se taj spojler smije koristiti samo ako ne generira downforce.

I tu se onda vraćamo na priču da u Ducatiju tvrde kako spojler ne generira downforce, nego hladi stražnju gumu. Dakle, za Ducati bi nastao problem samo kad bi netko dokazao da taj dodatak generira i downforce. Istina, Aprilia je već odradila CFD analizu koja pokazuje da je tome doista tako, no je li to dovoljan (i nepristran) dokaz?

U cijeloj toj priči je dobro što se ipak čini kako tvorničke momčadi ne traže da Dovizioso zbog toga bude diskvalificiran. Prije da tim potezom žele postići zabranu korištenje tog spojlera, ali i jasnije definiranje pravila, sve to kako bi se dodatno ograničila skupocjena istraživanja u području aerodinamike. Uostalom, tako bi barem malo stali na rep Ducatiju, kojem su baš vrhunska aerodinamika, sirova snaga i maštovito interpretiranje pravila oduvijek bili forte u MotoGP-u.

fbmp ytmp imp