Motosport

MotoGP: Pobjeda Rinsa u dvoboju s Rossijem

mgp3alex rinsr8

Nakon pada Marqueza, Rossi je bio nadomak pobjede. Ali onda ga je napao Rins sa Suzukijem.

Svemu jednom dođe kraj pa tako i nizu nepobjedivosti Marqueza u Teksasu. Nakon što je slavio u svih 6 dotad održanih utrka na stazi COTA, Marquez je i ovaj put furiozno krenuo u utrku i s relativnom lakoćom pobjegao Rossiju. Nakon 8 krugova imao je zdravih 3,7 sekundi prednosti. a onda je pao na zahtjevnom kočenju za spori zavoj broj 12.

Iz jedne neslužbene izjave, moglo bi se zaključiti da Marquez pri tom kočenju nije učinio grešku, nego da je pao zbog problema s karakterom agregata u zavojima u kojima se ubacuje u prvi stupanj prijenosa. Odnosno, čini se da je imao problem s elektronskom kontrolom kočenja motorom, a to bi onda moglo objasniti i zašto je Crutchlow pao na sličan način dok je ganjao Rossija.

U svakom slučaju, Rossi je nakon pada Marqueza preuzeo vodstvo i činilo se kako je na dobrom putu da konačno pobijedi nakon skoro dvije godine posta. No, Alex Rins je imao drugačije planove. Vozač Suzukija je prvo sustigao i promotrio Rossija, a onda ga uspješno napao četiri kruga prije kraja. Rossi mu je odmah pokušao uzvratiti, ali je pritom otišao preširoko i pritom izgubio kontakt. Iako je kasnije još jednom otišao malo preširoko, u posljednjem krugu je Rossi ponovo počeo pritiskati Rinsa, no ni u jednom trenutku nije bio dovoljno blizu da ga doista napadne.

Rins je tako, s prednošću manjom od pola sekunde, došao do svoje prve pobjede u MotoGP karijeri, a bila je to i prva pobjeda za Suzuki otkad je Vinales slavio u Silverstoneu 2017. Rossi je drugu utrku zaredom završio na drugom mjestu i tako potvrdio da je u sjajnoj formi, no treba još pričekati nadolazeću utrku u Jerezu da vidimo je li i Yamaha u boljoj formi nego u protekle dvije sezone. Naime, u posljednje vrijeme bi baš na utrci u Jerezu problemi Yamahe isplivali na površinu.

Treće mjesto je s Pramac Ducatijem osvojio Jack Miller, kojem je to prvi podij otkad je pobijedio u Assenu još tamo 2016. godine. On je dobar dio utrke bio poprilično usamljen na stazi, no u završnici ga je gotovo sustigao Dovizioso, koji je nakon loših kvalifikacija krenuo tek s 13. mjesta. Na kraju je uspio spasiti situaciju i završiti kao četvrti, daleko ispred Morbidellija s Yamahom, kojem je peto mjesto najbolji plasman MotoGP karijere. Petrucci je treći put u isto toliko utrka završio kao šesti, dok je Quartararo u svojoj tek trećoj MotoGP utrci već dogurao do 7. mjesta.

Pol Espargaro je bio 8., što je najbolji rezultat KTM-a na suhoj utrci, a Maverick Vinales je ponovo bio loš na startu. Zapravo, ovaj put mu se motocikl micao prije gašenja crvenog svjetla, te je tako kažnjen prolaskom kroz boks, a da stvar bude gora on je greškom prvo odradio „long lap“ kaznu i tako izgubio dodatne 4 sekunde. Na kraju se uspio probiti do 11. mjesta, ali s tim rezultatom već sada debelo zaostaje za vodećima u ukupnom poretku. A na vrh tog ukupnog poretka se ponovo uspeo Dovizioso, sa samo tri boda više od Rossija, a u stopu ih slijede Rins i Marquez, svi zajedno unutar samo 9 bodova razlike.

I u klasi Moto2 se situacija itekako zgusnula na vrhu poretka. Nakon dvije pobjede, Baldassarri je imao loš vikend u Teksasu, koji je postao još gori kad je pao, nakon što je udario u stražnji kraj KTM-a Jorgea Martina koji je trenutak prije toga umalo izgubio kontrolu. Nakon dosta previranja u početnim krugovima, povratnik Luthi je s Kalexom u nekom trenutku preuzeo vodstvo i više se nije osvrtao. Drugi je ciljem prošao njegov timski kolega Schrotter, dok je Navarro sa Speed Up motociklom završio kao treći, malo ispred Pasinija, koji je ove sezone ostao bez angažmana, te je u Teksasu nastupio kao zamjena za Fernandeza.

Kako smo to već navikli, utrka klase Moto3 je bila neizvjesna do samog kraja, s time da se najspretnijim pokazao Aron Canet, koji je u svojoj trećoj utrci s KTM-om momčadi Maxa Biaggija, došao do prve pobjede. Timski kolege Masia i Migno su kompletirali podij za KTM, s time da je Masia tim rezultatom zasjeo na sam vrh ukupnog poretka, s istim brojem bodova kao i Canet.

Sad slijedi nešto duža pauza sve do početka svibnja, kada počinje europski dio turneje utrkama u Jerezu. Rezultate utrka iz Teksasa pregledajte u donjoj galeriji.

 

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 3 od 19 utrka)

MotoGP
1. A. Dovizioso – Ducati – 54 boda
2. V. Rossi – Yamaha – 51
3. A. Rins – Suzuki – 49
4. M. Marquez – Honda – 45
5. D. Petrucci – Ducati – 30

Moto2
1. L. Baldassarri – Kalex – 50 bodova
2. M. Schrotter – Kalex – 47
3. T. Luthi – Kalex – 45
4. R. Gardner – Kalex – 38
5. A. Marquez – Kalex – 36

Moto3
1. J. Masia – KTM – 45 bodova
2. A. Canet – KTM - 45
3. L. Dalla Porta – Honda - 32
4. N. Antonelli – Honda – 32
5. K. Toba – Honda – 31

mgp3alex rins7

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp