Motosport

MotoGP: Može li itko zaustaviti Marqueza?

rd1 brno marquez 2019 00843

U Austriji bi mu Dovizioso možda mogao staviti soli na rep, no u Češkoj je Marquez bio klasa za sebe. A i njegov brat također

Na inicijativu Valentina Rossija, start MotoGP utrke u Brnu je odgođen 40 minuta kako bi se staza stigla osušiti. Naime, dok je ostatak staze bio poprilično suh, asfalt je bio poprilično mokar na ciljnoj ravnici te prvom i posljednjem zavoju, pa bi tu na „slick“ gumama bilo opasno voziti, posebno na startu.

Kad je utrka konačno krenula staza još nije bila sasvim suha, ali Marquez je s prve starte pozicije krenuo punom parom, te za sobom povukao Doviziosa. Iako je vodio od početka do kraja, Marquez u prvoj polovici utrke nije uspio pobjeći, tako da su uz njega u istom kadru bili Dovizioso, Rins i Miller. No, sredinom utrke Marquez pojačava tempo te, bez obzira na to što je jednom trenutku umalo pao, uspijeva prelomiti utrku u svoju korist. Izražena potrošnja guma je svima osim Marqueza predstavljala problem tako da se Dovizioso vrlo brzo pomirio s osvajanjem drugog mjesta.

Nakon toga je preostalo pratiti dvoboj za treće mjesto između Rinsa na Suzukiju i Millera na Ducatiju. Australac je primijetio da Rins ima većih problema od njega sa stražnjom gumom te ga je napao na ulasku u pretposljednji krug, pri čemu se Rins jednom uspio vratiti na treće mjesto, ali drugi put nije ni pokušao, nakon što je u međuvremenu i umalo pao.

Crutchlow je prošao ciljem poprilično usamljen na petom mjestu, dok se Rossi mogao utješiti činjenicom da je osvajanjem 6. mjesta bio najbolji vozač Yamahe. Poredak prve desetorice su zaključili Quartararo, Petrucci i Vinales, koji je ponovo imao očajan start.

Jubilarnom 50. pobjedom u MotoGP kategoriji, Marquez je svoju ionako ogromnu prednost u odnosu na Doviziosa rastegnuo na 63 boda. Već idući vikend je na rasporedu utrka na austrijskom Red Bull Ringu gdje su vozači Ducatija dosad bili nepobjedivi, no Marquez je i tu posljednje dvije godine bio tvrd orah.

Obitelj Marquez jednako bezobrazno dominira u klasi Moto2. Alex Marquez je, vodeći od početka od kraja, elegantno došao do već pete pobjede u posljednjih šest utrka, a budući je Luthi pao, Španjolac sad ima 33 boda prednosti na samom vrhu poretka. Njegov ritam je prvim krugovima uspio pratiti samo rookie Di Giannantonio, koji je na toj poziciji ostao do samo kraja. I treće mjesto je osvojio novajlija, s time da se Bastianini morao probijati kroz poredak i na kraju obračunati i s Navarrom.

Da kojim slučajem postoji i treći brat Marquez, on bi valjda dominantno pobijedio u Moto3 kategoriji. Ovako je Moto3 utrka je ponovo bila neizvjesna do samog kraja, pa devetorica vozača prolaze ciljem u jednoj sekundi. Drugi puta ove sezone je najspretniji bio Aron Canet s KTM-om, dok su pobjedničko postolje popunili Dalla Porta i Arbolino na Hondama. Na ime toga je Canet ponovo preoteo vodstvo Dalla Porti, s time da je razlika između njih samo 3 boda i nakon Brna su još malo pobjegli Antonelliju, koji je startao iz boksa, a svejedno završio kao peti.

Kao što smo već spomenuli, idućeg vikenda se vozi utrka u Austriji, a rezultate iz Brna pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 10 od 19 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 210
2. A. Dovizioso – Ducati – 147
3. D. Petrucci – Ducati – 129
4. A. Rins – Suzuki – 114
5. M. Vinales – Yamaha – 91

Moto2
1. A. Marquez – Kalex – 161
2. T. Luthi – Kalex – 128
3. A. Fernandez – Kalex - 110
4. J. Navarro – Speed Up – 110
5. M. Schrotter – Kalex – 107

Moto3
1. A. Canet – KTM – 148
2. L. Dalla Porta – Honda – 145
3. N. Antonelli – Honda – 98
4. T. Arbolino – Honda - 93
5. J. Masia – KTM - 78

mgp10alex rinsr2

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp