Motosport

MotoGP: Quartararo postaje najveći Marquezov protivnik

rd13 misano marquez 2019 09933

Bila je to već treća uzastopna utrka koja se imala odlučiti u posljednjem krugu. Ovaj put ne i u posljednjem zavoju.

Po dolasku na stazu Misano, Marquez je izjavio da će mu u budućnosti najveći protivnik biti Quartararo. A onda se ta budućnost pretvorila u sadašnjost već u nedjelju.

MotoGP utrku je s prve startne pozicije, doduše, poveo Vinales s tvorničkom Yamahom, no u četvrtom krugu ga prolazi Quartararo, a ubrzo potom i Marquez. Do kraja 10. kruga Vinales je već kasnio skoro 3 sekunde za Francuzom na Petronas Yamahi, koja je na samom vrhu „kastrirana“ za 500 o/min.

Budući da Vinales nije predstavljao prijetnju, Marquez si je mogao dopustiti taktiziranje te je u nastavku utrke mirno slijedio i proučavao Quartararoa. Jasno je vidio da je Francuz brži u sektoru broj tri, pa se odlučio za uspješan napad odmah na ulasku u taj posljednji krug.

Na ulasku u zavoj broj 4 Quartararo mu uzvraća udarac i ponovo preuzima vodstvo, no Marquez je imao i rezervni plan. Iskoristio je sirovu snagu Honde na ubrzanju i stabilnost na kočenju te je nakon najduže ravnice, na otprilike polovici kruga, glatko prošao Quartararoa. Francuz je tu čak malo i izgubio kontakt, ali je zaostatak nadoknadio u strašnom zavoju Curvone, kroz kojeg je s potrošenim gumama projurio 233 km/h, što je bilo za 11 km/h brže od Marqueza.

Tu se Quartararo ponovo zalijepio za Marqueza i pripremao napad za spori desni zavoj broj 14, no Marquez je to, dakako, očekivao, te je napao taj zavoj obrambenom putanjom, s unutarnje strane, i onda još dodatno prikočio u tjemenu zavoja. Quartararo nije imao kamo, umalo se zaletio u Marqueza i morao je pustiti gas. I tu je utrka riješena. Marquez je rutinski odradio preostala dva zavoja i došao do svoje već sedme pobjede ove sezone.

Svejedno, Quartararo je potvrdio da je samo pitanje trenutka kad će odnijeti prvu pobjedu, možda već u svojoj rookie sezoni, dok je treće mjesto pripalo Vinalesu, koji se probudio u drugoj polovici utrke te je prošao ciljem s 1,6 sekunde zaostatka za Marquezom.

Rossi je treću utrku zaredom završio kao četvrti, s time da je na svojoj domaćoj stazi, pred skoro 100.000 gledatelja, bio daleko od podija. Nije da mu je bilo dosadno jer se morao boriti s Espargaroom na KTM-u, Rinsom na Suzukiju (koji je pao) i konačno Morbidellijem na Petronas Yamahi. Na kraju je zastao skoro 13 sekundi za pobjednikom i prošao ciljem malo ispred Morbidellija, dok je 6. mjesto pripalo prošlogodišnjem pobjedniku Doviziosu. Ove godine je staza u Misanu još slabije držala nego dosad i čini se da je najviše smetalo baš vozačima Ducatija, a što je u konačnici rezultiralo time da sad Marquez ima čak 93 boda više od Doviziosa.

Posebne pohvale za trud zaslužuje Pol Espargaro koji je na kvalifikacijama bio drugi najbrži, što je dosad najbolji plasman KTM-a, a onda je utrku završio kao 7.

Neki će možda reći da je Marquez malo pretjerao kad se „parkirao“ u zavoju broj 14 ispred Quartararoa, ali tu zapravo nema ništa sporno za razliku od manevra kojim se u istom zavoju pobjede domogao Fernadez u klasi Moto2. I tu je većim djelom utrke vodio rookie, odnosno Di Giannantonio na Speed Upu, da bi ga u završnici posljednjeg kruga napao Fernandez koji je prvo otišao van gabarita staze i tako prenio više brzine na putu do zavoja 14. Tu se onda doslovno progurao ispod Di Giannantonia, pri čemu je prvo došlo do kontakta, a onda je još Španjolac zablokirao Talijana na izlazu. Iako se taj njegov potez neko vrijeme analizirao, Fernandezu je ipak priznata treća pobjeda ove sezone. Alex Marquez je prošao ciljem kao treći na stazi koja mu uopće ne odgovara, što je odlika šampiona, problem za njega je samo u tome što se prednost u odnosu na sve boljeg i agresivnijeg Fernandeza istopila na 26 boda.

Utrku klase Moto3 je obilježilo obilje padova, ali i prva pobjeda u karijeri Tatsukija Suzukija, japanskog vozača momčadi Paola Simoncellija, i to baš na stazi koja nosi ime njegova sina Marca Simoncellija. Bio je to itekako emotivan trenutak, to više što je utrka bila neizvjesna do samog kraja. Suzuki je prošao ciljem samo desetinku sekunde ispred McPheea, koji je nakon prvog kruga bio tek 18. a onda odjednom zasjao u samoj završnici. Treće mjesto je, s dvije desetinke zaostatka, dograbio Arbolino, koji se tako još ozbiljnije uključio u borbu za naslov. Naime, ukupno vodeći Dalla Porta je ciljem prošao kao četvrti, ali je dobio kaznu od tri sekunde koja ga je degradirala na osmo mjesto, dok je Canet morao odustati zbog kvara na KTM-u. Tako se prednost Dalla Porte povećala na 22 boda u odnosu na Caneta, ali se istovremeno Arbolino primakao na još uvijek dostižnih 30 bodova zaostatka.

Rezultate utrka u Misanu pogledajte u donjoj galeriji, uz napomenu da su već idućeg vikenda na rasporedu nove utrke u Aragonu, s time da će MotoGP utrka biti na rasporedu u 13:00, umjesto u uobičajenih 14 sati.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 13 od 19 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 275
2. A. Dovizioso – Ducati – 182
3. D. Petrucci – Ducati – 151
4. A. Rins – Suzuki – 149
5. M. Vinales – Yamaha – 134

Moto2
1. A. Marquez – Kalex – 197
2. A. Fernandez – Kalex - 171
3. T. Luthi – Kalex – 159
4. J. Navarro – Speed Up – 155
5. B. Binder – KTM – 135

Moto3
1. L. Dalla Porta – Honda – 179
2. A. Canet – KTM – 157
3. T. Arbolino – Honda - 149
4. M. Ramirez – Honda - 123
5. N. Antonelli – Honda – 118

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp