Motosport

MotoGP: Marquez osvojio titulu u pobjedničkom stilu

Taj19

Ništa se nije moglo ispriječiti Marquezu da pobjedom potvrdi naslov. Čak ni Quartararo koji je uzvratio napad u posljednjem zavoju utrke.

Nakon pobjeda u Misanu i Aragonu, osvajanje novog naslova svjetskog prvaka čak četiri utrke prije kraja svelo se gotovo pa na stvar formalnosti. U Tajlandu je Marquez treba samo završiti ispred Doviziosa, ali on je učinio i više od toga. Tako je osvajanje šestog naslova MotoGP prvaka, osme titule ukupno, uveličao devetom pobjedom ove sezone. A ona je i utoliko slađa što je izvojevana nakon poprilično problematičnog vikenda.

Naime, Marquez je na prvom treningu u petak brutalno pao i pritom natukao donji dio leđa i kuk. A pao je i subotu na kvalifikacijama, ali pritom mu je samo povrijeđen ponos u smislu da nije uspio osvojiti pole-position nego je to zadovoljstvo pripalo Quartararou s Petronas Yamahom.

A Francuz je bio itekako brz i u nedjelju. Quartararo je vodio praktično cijelu utrku, odnosno sve do posljednjeg kruga, kad je Marquez iskoristio superiornu snagu Honde na kilometar dugačkoj ravnici. No, baš kao i u Misanu tri tjedna ranije, Quartararo se nije namjeravao predati, nego je igrao na sve ili ništa i napao Marqueza u oštrom posljednjem zavoju. Iako je pritom na trenutak i preuzeo vodstvo, otišao je preduboko na kočenju, tako da se na izlasku iza zavoja Marquez ponovo provukao u vodstvo, nakon čega je slavlje moglo početi. Sa svojih samo 26 godina i 231 dan, Marquez je postao najmlađi osvajač 6 naslova u kraljevskoj klasi, i 8 naslova ukupno, preuzevši taj rekord od Giacoma Agostinija i Mikea Hailwooda.

Kao i prošle godine, treće mjesto u Tajlandu je izborio Vinales, koji je i ovaj put bio relativno blizu, na samo 1,3 sekunde zaostatka za pobjednikom. No ponovo je izgubio previše vremena u ranoj fazi utrci, s punim spremnikom goriva, da bi u posljednjim krugovima bio brži od vodećeg dvojca, ali ne u tolikoj mjeri da bi ih sasvim sustigao.

Daleko, daleko iza njega, četvrto mjesto je osvojio Dovizoso na Ducatiju, koji se jedva obranio od Rinsa na Suzukiju. Šestje ciljem prošao Morbidelli s Petronas Yamahom, sedmi je bio Mir s drugim Suzukijem, dok je Rossi ponovo uništio stražnju gumu nakon samo nekoliko krugova te je završio tek osmi.

Zato je njegov polubrat Luca Marini (intervju s njim i s Rossijem možete pročitati u aktualnom broju Moto Pulsa) dominirao u klasi Moto2 i s Kalexom momčadi VR46 došao do druge pobjede u karijeri. Drugo i treće mjesto je pripalo vozačima KTM-a, s tim da je u napetom završnom obračunu u posljednjem zavoju Lecuona atraktivno proklizio i umalo pao, što je Bradu Binderu otvorilo put do drugog mjesta. Na kraju je Lecuonu umalo prestigao i Fernandez, dok je odmah do njih kao peti ciljem prošao Alex Marquez. On je time učinio još jedan mali iskorak prema osvajanju naslova, jer mu je Fernandez otkinuo samo 2 boda i sada je na okruglih 40 bodova zaostatka, dok je dosad drugoplasirani Navarro završio kao tek 17.

I Dalla Porta je učinio korak prema osvajanju naslova, u čemu je uvelike pomogao Darryn Binder, koji je pri nesmotrenom kočenju srušio Caneta, a u istom incidentu su pali i McPhee i Suzuki. Dotad je Canet s KTM-om kaskao samo 2 boda za Dalla Portom na Hondi, kojem se pružila prilika da svoju prednost rastegne i na 27 bodova. Što bi i učinio da utrku sezone nije odvozio Arenas, koji je u samo završnici napao Dalla Portu i tako odnio treću pobjedu u karijeri. Dalla Porta je završio drugi, što znači da sad ima 22 boda više od Caneta, što je zdrava prednost, no s obzirom na kaos koji vlada u najslabijoj klasi, vozač KTM-a bi to još lako mogao i nadoknaditi. Kao treći je ciljem prošao Lopez, kojem je to prvi podij u karijeri, dok su poredak prve petorice zaključili Ramirez i Foggia, pri čemu su sva petorica prošla ciljem unutar samo dvije trećine sekunde.

Iduće okupljanje je u Japanu, na stazi Motegi, od 18. do 20. listopada, a rezultate utrka u Tajlandu pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 15 od 19 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 325
2. A. Dovizioso – Ducati – 215
3. A. Rins – Suzuki – 167
4. M. Vinales – Yamaha – 163
5. D. Petrucci – Ducati – 163

Moto2
1. A. Marquez – Kalex – 224
2. A. Fernandez – Kalex - 184
3. B. Binder –KTM – 180
4. T. Luthi – Kalex – 178
5. J. Navarro – Speed Up – 175

Moto3
1. L. Dalla Porta – Honda – 204
2. A. Canet – KTM – 182
3. T. Arbolino – Honda - 161
4. M. Ramirez – Honda – 136
5. J. McPhee – Honda - 126

Motorcycle rental:
rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp