Motosport

MotoGP: Još jedna pobjeda za kraj sezone

E 8270

U Maleziji mu je Vinales uzeo mjeru, ali isto nije uspjelo Quartararou u Valenciji. Marquez je ugrabio 12. pobjedu sezone.

Nije to bila MotoGP utrka za pamćenje. U svom posljednjem pokušaju da se kao rookie domogne pobjede, Quartararo je, istina, poveo, no Marquez mu je ubrzo počeo disati za vrat. S tim da ovaj put nije čekao posljednji krug, nego se probio u vodstvu već sredinom utrke i odonda držao Francuza taman na distanci. Ništa ga nije moglo zaustaviti na putu do 12. pobjede ove sezone, u kojoj je skupio još 6 drugih mjesta, a slabiji od toga bio samo u Teksasu, kad je pao i nije završio utrku.

Uglavnom, bila je to gotovo savršena sezona za Marqueza, ali za Hondu, kojoj je uz vozački i konstruktorski naslov, pobjedom u posljednjoj utrci u zadnji podario i momčadsku titulu, preotevši je u zadnji tren Ducatiju. Da stvar bude gora po Ducati, u Valenciji su od Yamahe izgubili i drugo mjesto u poretku konstruktora, zahvaljujući tome što je Quartararo završio drugi. Ipak, sve bolji Miller se potrudio da i Ducati ima svog predstavnika na pobjedničkom postolju u Valenciji, dok se Dovizioso obranio od Rinsa na Suzukiju u borbi za četvrto mjesto.

Nakon pobjede u Maleziji, bila je to ponovo blijeda utrka za šestog Vinalesa, dok se rookie Mir s drugim Suzukijem ugurao između njega i timskog kolege Rossija, koji je završio kao tek 8., s velikih 22 sekunde zaostatka. Braća Espargaro su se u međusobnoj borbi, za upravljačem Aprilije i KTM-a, pobrinuli za to da u posljednjoj utrci imamo motocikle svih 6 marki u top 10.

Jorge Lorenzo je završio kao 13. u svojoj vjerojatno posljednjoj utrci u karijeri. Naime, Lorenzo je uoči vikenda izjavio da odlazi u vozačku mirovinu, ali nije sasvim isključio mogućnost da se jednog dana ipak još vrati utrkivanja, barem kao wild card.

Na njegovo mjesto u momčad Repsol Honda, dakle uz brata Marca, dolazi Alex Marquez, koji se nije proslavio u svojoj posljednjoj Moto2 utrci. Prošao je ciljem kao zadnji, nakon što je pao, dok je na suprotnoj strani spektra bio Brad Binder, koji je pobjedom proslavio ne samo svoju posljednju Moto2 utrku, nego i posljednju Moto2 utrku za KTM, koji se povlači iz te klase. Što se sad čini pravom štetom, jer su od Austrije, kad su objavili povlačenje na kraju sezone, s Binderom nanizali 5 pobjeda u 9 utrka i na kraju došli na samo 3 boda zaostatka za novim prvakom Alexom Marquezom.

Bila je to zanimljiva utrka u kojoj se Binder, koji odlazi u tvorničku MotoGP momčad KTM-a, do zadnjeg kruga borio s Luthijem. Odmah do njih je Navarro sa Speed Up motociklom jedva izborio najnižu stepenicu pobjedničkog postolja ispred nasrtljivog Manzija, koji je osvajanjem četvrtog mjesta došao do svog najboljeg rezultata, ali i do najboljeg rezultata za MV Agustu.

U klasi Moto3 je bila i veća ludnica nego inače. Na gotovo ledenom asfaltu, start je prvo odgođen zbog ulja na stazi, a onda je već u prvim krugovima došlo do grupnog sudara i crvene zastave. Nakon kratke pauze uslijedila je sprint utrka skraćena na samo 15 krugova, u kojoj je Sergio Garcia s Hondom došao do prve pobjede u karijeri sa samo 5 tisućinki sekunde prednosti u odnosu na Andreu Mignoa na KTM-u. Ni dvije desetinke kasnije ciljem je projurio i Xavier Artigas, koji je kao wild card završio kao treći, treptaj oka ispred Salača. Nakon tri pobjede u nizu, novi svjetski prvak Dalla Porta je svoju Moto3 karijeru zaključio padom.

Spomenimo i to da je prvi prvak MotoE kupa električnih Energica motocikala postao Matteo Ferrari, koji je kroz 6 utrka skupio 11 bodova više od Bradleyja Smitha.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji, uz napomenu da su testiranja za iduću sezonu već počela, a prva utrka je na rasporedu 8. ožujka u Kataru.

 

KONAČAN POREDAK:
(nakon 19 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 420
2. A. Dovizioso – Ducati – 269
3. M. Vinales – Yamaha – 211
4. A. Rins – Suzuki – 205
5. F. Quartararo – Yamaha – 192

Moto2
1. A. Marquez – Kalex – 262
2. B. Binder –KTM – 259
3. T. Luthi – Kalex – 250
4. J. Navarro – Speed Up – 226
5. A. Fernandez – Kalex – 207

Moto3
1. L. Dalla Porta – Honda – 279
2. A. Canet – KTM – 200
3. T. Arbolino – Honda - 183
4. M. Ramirez – Honda – 175
5. J. McPhee – Honda - 156

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp