Motosport

Dakar 2020: I tvornički vozači moraju biti mehaničari

Benavides 2

Iako imaju hrpu mehaničara, i tvornički vozači moraju ponekad uprljati ruke. Jer uvijek se može dogoditi kvar usred pustinje, a tu su i maratonske etape između kojih se mehaničari ne smiju ni približiti motociklu

Za pobjedu na reliju Dakar, moraš imati sve. Sama brzina nije dovoljna; tehnika vožnja mora ići ruku pod ruku s dobrom navigacijom i naprednim vještinama mehaničara. Ali kako popraviti komplicirano vozilo koje se sastoji od tisuća dijelova?

Vozači tvorničkih momčadi se čvrsto oslanjaju na podršku svojih ekipa, ali i dalje moraju znati osnove jer tijekom maratonskih brzinaca pomoć ekipa nije dozvoljena.

"Mala kutija za alat montirana na okvir sadrži sav potreban alat za rastavljanje motocikla," objašnjava Hide Hanawa, glavni mehaničar Monster Energy Honda momčadi. "Motocikl je sastavljen od 2.500 dijelova učvršćenih vijcima - koji broje više od polovice komponenti - tako da je većina alata tu kako bi mogli maknuti vijke i matice.

2020Dakar HRC Tools

Rezervni dijelovi i alat:

1. Kablovi za paljenje
2. Nož
3. Okasti ključ
4. Dijelovi lanca
5. Alat za skidanje lanca
6. Ručice kočnice i spojke
7. Gedora
8. Nastavci za gedoru
9. Ključevi
10. T-ručka i produžetak
11. Odvijač
12. X-ključ

 

"Otkad se Honda 2013. ponovno pridružila Dakar Rallyju s tvorničkom momčadi, CRF450 Rally se pojednostavljuje iz godine u godinu. U isto vrijeme, motocikl je pouzdaniji, tako da vozači uglavnom ne moraju intervenirati, osim ako ne nastupi neki hitan slučaj. Na kraju maratonske etape, kad je pomoć mehaničara zabranjena, vozači vjerojatno neće morati dirati alat, ali moraju zategnuti žbice na naplatcima, provijeriti ulje u motoru i stanje guma. Mogu si i podesiti ovjes, ukoliko postoji potreba za time."

Kraj današnjeg visokog stupnja razvoja elektronike, najveći je izazov dijagnoza električnih kvarova. U tome slučaju, ECU daje poseban kod kojega vozač može dojaviti momčadi. Problem ne može biti otklonjen daljinski, ali s tim kodom momčad može napraviti dijagnozu i predložiti popravak.

Budući da popravak vozila na otvorenom predstavlja specifičan izazov, Honda prije svakog relija organizira radionice na kojima vozači osvježe znanja o glavnim procedurama i postupcima popravaka, ali i o načinima za detektiranje problema.

Brabec

Među svim vozačima Honde, Ricky Brabec možda ima najsnažniju mehaničku pozadinu. Taj know-how je dio američke kulture. U SAD-u djeca često počnu voziti sa svojim roditeljima, koji onda glume i mehaničare te tako svojoj djeci prenose iskustvo i znanje. Na taj način je i Brabec započeo, a to iskustvo mu se i danas isplati.

Razmatrajući goli broj dijelova motocikla, zanimalo nas je koliko je potrebno da se cijeli motocikl rastavi? "Oko sat vremena," govori Hanawa. "Ja ga mogu rastaviti unutar 45 minuta. A za izmjenu kotača mi trebaju dvije minute!"

Situacija je bitno složenija kad su u pitanju vozila iz SSV kategorije. Tako je Can-Am iz momčadi Monster Energy opremljen s dvije kutije rezervnih dijelova i alata. Prva, koja se nalazi na bočnoj strani buggyja, je za veće intervencije. Druga, koja se nalazi ispod sjedala suvozača, sadrži alate kojima se može zamijeniti CVT remen te pneumatski pištolj za zamjenu kotača u slučaju puknuća gume, što je prilično vjerojatno na stjenovitom terenu. Izmjena gume traje 2-3 minute.

2020Dakar CanAm Tools

Uz dolje spomenute alate, na buggyju su i rezervna vilica i akumulator, kao i boca sa stlačenim zrakom za pneumatski pištolj, te rezervna guma.

1. Nastavak za (de)montažu osovine
2. Alat za izmjenu kotača
3. Ključ
4. Kliješta
5. Šipka
6.Čekić
7. Ključevi
8. Šesterokutni nastavci

"Casey Currie ima dobar osjećaj za mehaničke probleme," govori glavni mehaničar Curriea, Pedro Caixa. "Njegov suvozač, Sean Berriman, ima jako dobro znanje i vještine mehaničara. Za svaki slučaj, pripremio sam im detaljan priručnik sa slikama i uputama za izmjenu CVT remena, osovine upravljača, vilica i amortizera. Također, imaju tablicu s normalnim i alarmantnim vrijednostima temperature rashladne tekućine, remena, pritiska goriva i napona akumulatora."

 M126018

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp