Motosport

Dakar 2020: Može li KTM konačno izgubiti?

Price 10 20

KTM je nepobjediv od pradavne 2001. godine. No, Brabec s Hondom uvjerljivo vodi dvije etape prije kraja, dok je Price s KTM-om tek četvrti, s pola sata zaostatka.

Ovogodišnji Dakar će ostati ubilježen kao prvi koji se vozio bespućima Saudijske Arabije, ali mogao bi biti i prvi u ovom tisućljeću na kojem nije pobijedio KTM. Naime, nakon što su godinama pokušavali i svaki put izgubili, prvu pobjedu im je konačno donio Fabrizio Meoni 2001. godine i odonda do danas su apsolutno svi pobjednici bili za upravljačem KTM-a. Istina, u posljednjih nekoliko godina se, čak i samo koju etapu prije kraja, znalo činiti da bi KTM mogao izgubiti, no i onda bi se u zadnji tren situacija okrenula u njihovu korist. Dakle, iskustvo nas uči da se nije pretjerano pametno kladiti protiv KTM-a, kao ni protiv dvostrukog pobjednika Pricea, koji uvijek pojuri u završnici. No ovaj put bi doista mogli ostati bez pehara.

KTM-ova druga violina Sam Sunderland je odustao već u ranoj fazi relija, nakon što je pao na brzom dijelu rute te slomio lopaticu i ozlijedio kralježnicu. To je Britancu već peto odustajanje u dosadašnjih sedam nastupa, no u međuvremenu je, 2017. godine uspio pobijediti. Austrijanac Matthias Walkner, KTM-ova treća violina i pobjednik iz 2018. godine, je dosad napravio previše malih grešaka i tako skupio više od 41 minute zaostatka. S druge strane, njihova prva violina, Australac Toby Price (gornja fotografija), pobjednik iz 2016. i 2019. godine, nas je već navikao na to da bude suzdržan do dana odmora, a nakon toga eksplodira. No, ove godine je možda bio na malo predugačkom fitilju.

Posao mu je otežalo i to što je bio prvi koji se zaustavio kraj tragično preminulog Paula Gonçalvesa. Iako je nastavio i ostvario solidan rezultat, po ulasku u kamp je bio vidljivo potresen i to je sigurno utjecalo na njegov rezultat tog dana. A onda je, sasvim očekivano, organizator odlučio otkazati iduću etapu za motoriste, što je značilo da Price ima i jednu priliku manje da reducira zaostatak za Rickyjem Brabecom na Hondi.

U devetoj etapi je uspio Brabecu otkinuti samo dvije minute, da bi u desetoj etapi nastao kaos. Prvi dio rute je bio sasvim otvoren, pa su vozači niže u poretku počeli padati pri velikoj brzini i ozljeđivati se, zbog čega su svi medicinski helikopteri bili stalno zauzeti. Kad je tome pribrojio i jačanje vjetra, organizator je morao prekinuti tu desetu etapu u trenutku kad je Brabec imao skoro dvije minute bolji prolaz od Pricea, koji tako, samo dvije etape prije kraja, zaostaje više od 28 minuta.

Ricky Brabec je dosad vozio praktično bez greške i gotovo od početka relija drži ostale na distanci. S druge strane, na reliju Dakar ništa nije gotovo dok nije gotovo, a Brabec je to već itekako osjetio na svojoj koži. Naime, Amerikanac je i prošle godine uživao u vodstvu do 56 kilometra osme etape, kad ga je izdao agregat.

No, ovaj put Brabeca još samo dvije etape dijele do kraja, a sve da i ponovo ima peh, to ne znači da bi KTM odnio jubilarnu 20. pobjedu. Naime, Toby Price je tek četvrti u ukupnom poretku. Tri minute ispred njega (ali i 25 minuta iza Brabeca) je Quintanilla na sestrinskoj Husqvarni, a pobjedom na desetoj etapi je Australca za više od minute prestigao i Joan Barreda na još jednoj Hondi.

A Yamaha? Van Beveren i De Soultrait su zbog ozljeda odustali već u prvoj polovici relija, tako da čast tog proizvođača brani Caimi, sa skoro dva sata zaostatka. Dakle, u kombinaciji za pobjedu su i Husqvarna i KTM, no čini se da je Ricky Brabec (donja fotografija) na dobro utabanom putu da postane prvi Amerikac koji će slaviti na reliju Dakar. A ujedno i prvi vozač Honde kojem je to uspjelo još tamo od 1989. godine kada je za upravljačem natjecateljske verzije Africe Twin slavio Gilles Lalay.

Poredak nakon 9 od 11 etapa:
1. R. Brabec – Honda – 34h:12min.18sek
2. P. Quintanilla – Husqvarna - + 25.44
3. J. B. Bort – Honda – + 27.09
4. T. Price – KTM – + 28.33
5. J.I. Cornejo Florimo – Honda + 41.31

Brabec 10 20

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp