Motosport

Vinales je produžio ugovor s Yamahom, a Rossi?

Vinales Yamaha do 2022

Španjolac je iznenadio mnoge, a posebno Ducati, produživanjem ugovora s Yamahom do kraja 2022. Što će sad Rossi i Quartararo?

Iako će nova MotoGP sezona početi tek za 5 tjedana, Vinales je već produžio vjernost s Yamahom za one iduće dvije godine, odnosno za 2021. i 2022. I nije to prvi put da Yamaha sa svojim vozačima prije početka jedne sezone potpisuje ugovore već za iduće dvije, no ovaj put je to ipak iznenađenje. I to ne samo zbog itekako (pre)ranog termina, nego i zbog toga što je Vinales uopće stavio potpis na ugovor s Yamahom, a ne s Ducatijem.

Naime, uopće nije tajna da je Ducati u svoje redove želio privući upravo Vinalesa, te su u to ime bili spremni posegnuti duboko u džep. Dobro, ne baš tako duboko kao onomad s Lorenzom, ali vjerojatno ipak dublje nego što to obično čini Yamaha. Isto tako, nećemo biti nešto posebno oštroumni ako zaključimo da bi Vinalesovom stilu vožnje više odgovarao napadački Desmosedici, nego obrambeno orijentirana Yamaha M1.

Utoliko više se postavlja pitanje zašto su se obje strane toliko žurile s potpisivanjem ugovora koji ih obvezuje i za iduće tri sezone, kad u prethodne tri sezone nisu bili ni blizu toga da osvoje naslov prvaka? Istina, imali su početka iz snova, kad je na otvaranju 2016. Vinales odnio dvije pobjede u prve dvije utrke s Yamahom, a ubrzo potom slavio i u Le Mansu. No, odonda je, a to znači u idućih pedeset utrka, Vinales slavio još samo tri puta.

U tom razdoblju je Vinales često bio razočaran s pristupom Yamahe razvoju, a vodstvo momčadi Yamahe s pristupom Vinalesa vožnji. I to s pravom, jer Yamaha je s razvojem M1 zaostala za Hondom i Ducatijem, a Vinales je previše oscilirao i u formi i u raspoloženju – od totalne depresije do neutemeljenog ushita i natrag, i to ne u jednoj sezoni, nego u jednom vikendu ili čak jednom danu.

Je su li kliknuli?

Stvari su se ipak malo promijenile prošle sezone. Prvo je Vinales dobio dozvolu da odbaci Forcadu te kao „crew chiefa“ postavi Garciu, a onda je u Assenu nanio Marquezu najteži poraz u prošloj sezoni. No, sve je kliknulo tek u završnici, kad je Vinales junački pao u borbi za pobjedu u Phillip Islandu, pa onda tjedan dana kasnije slavio u Maleziji. Pribrojite tome da nakon godina evolucije (čitaj: stagnacije) Yamaha za 2020. konačno priprema skoro pa novi M1, sa snažnijim agregatom, nekako vam ipak bude razvidnije, ako već ne i kristalno jasno, zašto su odlučili ostati zajedno sve do kraja daleke 2022.

No, kako će se to odraziti na Valentina Rossija? Zapravo, za njega se situacija unutar tvorničke momčadi Yamahe previše ne mijenja. Štoviše, sve to bi moglo ići i u njegovu korist. Naime, za pretpostaviti je da će Ducati, sad kad im se izmigoljio Vinalesa, staviti još tustiju glistu na udicu kojom hvataju Quartararoa (iako, za svaki slučaj, u istu baru pokušavaju namamiti i Millera i Rinsa). Quartararo bi uz to mogao biti i uvrijeđen jer je Yamaha prvo potpisala ugovor s Vinalesom, a ne s njim, koji je u svojoj rookie sezoni pokazao da (i godinu dana stara) Yamaha M1 i nije tako spora, kad joj se pristupa bez predrasuda i traženja alibija. To bi moglo dodatno potaknuti Francuza da ubrzo objavi kako prelazi u Ducati, čime bi se automatski smanjio pritisak na Rossija, od kojeg Yamaha traži da se što prije izjasni želi li voziti još i 2021.

Ostaju i Rossi i Quartararo?

S time da je realno moguće da Yamaha zadrži svu trojicu. Tu postoje dvije opcije. Prema prvoj bi Quartararo i Rossi zamijenili mjesta, što znači da bi Talijan završio u satelitskoj momčadi Petronas Yamaha, za što bi ga malezijski glavni sponzor te momčadi vjerojatno itekako izdašno nagradio. Bila bi to svojevrsna otpremnina za Rossija kad na kraju 2021. ode u mirovinu. Druga opcija je da Rossi produži ugovor s Monster Yamahom do kraja 2021. godine, a Quartararo do onda dobije punu tvorničku podršku (u ljudstvu i tehnici) unutar momčadi Petronas, te uz to i pisano obećanje da će 2022. zamijeniti Rossija.

Jasno, postoji i treća opcija, koja je možda i najrealnija. Prema njoj bi Rossi, koji će uskoro proslaviti svoj 41. rođendan, na kraju 2020. godine otišao u mirovinu. Sve ovisi o tome koliko će i on i Yamaha biti konkurentni na prvih pet ili šest utrka nove sezone. Ako će se ponovo boriti za peto ili šesto mjesto, Rossi bi mogao već tamo negdje oko utrke u Mugellu objaviti da mu je to posljednja sezona i tako sačuvati svoje stare kosti za sve mu omiljenije utrkivanje na četiri kotača.

12 e 9455 0.gallery

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp