Motosport

Quartararo će izgurati Rossija iz tvorničke momčadi Yamahe!

1 Rossi

Rossi 2021. godine neće voziti za tvorničku momčad! Ali će svejedno, ako nastavi karijeru, voziti tvornički pripremljen M1.

U očito dobro koordiniranom napadu, vijesti iz Yamahe stižu rafalnom brzinom. Samo dan nakon što su objavili da su ugovor s Maverickom Vinalesom produžili do kraja 2022. godine, slijedi priopćenje da su do kraja 2022. potpisali ugovor i s Fabiom Quartararoom, koji će 2021. izgurati Rossija iz tvorničke momčadi. Ali samo četiri minute kasnije dobivamo e-mail u kojem stoji da će Rossi, ako odluči nastaviti karijeru, 2021. imati na raspolaganju i tvornički pripremljen M1 i punu stručnu pomoć. Samo neće voziti za tvorničku momčad Monster Yamaha!

Gdje je zapelo? Kao što smo već pisali u „slučaju Vinales“, Rossi bio želio odvoziti što više utrka ove sezone prije nego donese konačnu odluku hoće li i 2021., tada već u 43. godini života, nastaviti MotoGP karijeru. A momčadi Yamahi se istovremeno jako žurilo da potpiše ugovore s upola mlađim Quartararom, kao i 25-godišnjim Vinalesom, kako im kojeg od njih ne bi preoteo Ducati.

Jarvis: Rossi je brz, ali Yamaha mora misliti na budućnost

Situaciju možda najbolje opisuju dvije izjave iz službenog priopćenja. Tako Lin Jarvis, prvi čovjek Yamahine momčadi, mudro zbori: „Iako imamo potpuno povjerenje u sposobnosti i brzinu Valentina Rossija za 2020. godinu, Yamaha istovremeno mora planirati svoju budućnost. Danas je, sa 6 proizvođača u MotoGP prvenstvu, velika jagma za brzim i mladim talentima i transferi vozača počinju sve ranije.“

U Rossijevoj prigodnoj izjavi stoji: „Zbog situacije s „tržištem“ vozača, iz Yamahe su me zamolili da već na početku godine donesem odluku u svojoj budućnost. U skladu s onim što sam govorio tijekom prošle sezone, ostao sam pri tome da ne želim žuriti s donošenjem odluke i da trebam više vremena. Yamaha je nakon toga zaključila pregovore u tijeku (s Vinalesom i Quartararoom, op. a.)“

Rossi korak bliže umirovljenju?

I više je nego evidentno da su iz Yamaha vršili pritisak na Valentina Rossija, pa ga, kad to nije uspjelo, sasvim zaobišli u donošenju odluka. To je sigurno zapeklo Rossija i vjerojatno ga gurnulo još jedan veliki korak prema o umirovljenju. No, isto tako mu se otvorio dodatni vremenski prostor da u miru možda ipak odluči i drugačije.

Dakle, Quartararo još ove sezone ostaje u satelitskoj momčadi Petronas Yamaha, ali uz punu tvorničku podršku, dok će Rossi do kraja 2020. voziti za tvorničku momčad Monster Yamaha. Ako odluči nastaviti karijeru i 2021. godine, Yamaha će mu nastavljati pružati punu tvorničku podršku, samo ne u tvorničkoj momčadi.

Po logici stvari, Rossi bi te 2021. mogao nastaviti karijeru u satelitskoj momčadi Petronas Yamaha, ali to se zasad izrijekom ne spominje. Tako ostaje otvorena mogućnost, da Rossi, koji već ima Moto3 i Moto2 momčadi, osnuje i MotoGP filijalu, u kojoj bi on bio vlasnik i vozač. No, više o tome ćemo doznati u mjesecima špekulacija koji slijede.

Quartararo Rossi

fbmp ytmp imp