Motosport

Bastainini VS Bagnaia: Učinio sam ga nervoznim. Drago mi je!

 Le Mans 2022 1

Između dva Talijana je zaiskrilo i prije nego je Bagnaia pao u pokušaju da zadrži „Beštiju“ u klinču.

Za početak, treba napomenuti da Bastianini, iako je iz Riminija, nikad nije bio dio Rossijeva klana, odnosno njegove VR46 Akademije. On će reći da to nikad nije ni želio biti, za razliku od Bagnaie koji je trenutno najjači Rossijev „igrač“ u MotoGP-u. I prvi vozač tvorničke momčadi Ducatija, ali trenutno ne i najbolji vozač Ducatija. To je ipak Bastianini, koji je u Le Mansu došao i do treće pobjede ove sezone, te tako i dodatno istaknuo kandidaturu da u tvorničkoj momčadi baš on naslijedi Millera, a ne Martin, kako je to bilo originalno planirano.

S time da je Bagnaia u subotu izjavio kako bi on najradije da u tvorničkoj momčadi ostane Miller, s kojim je timski kolega od 2019. (još od Pramac Ducatija), dodavši kako je ipak svjestan da je Bastianini svojim vožnjama zaslužio da dođe na mjesto Australca. Bastianini pak je odgovorio da se to Bagnaia samo boji da će izgubiti status prvog vozača ako on dođe u momčad.

Le Mans 2022 2

Nastavak je uslijedio u nedjelju. Po atipično lijepom vremenu za stazu Le Mans, i pred čak 110 tisuća i 3 gledatelja, Bagnaia je krenuo s prve startne pozicije, pa slijedio Millera, kojeg je prošao u četvrtom krugu. Bastianini je krenuo kao peti, odmah se probio na četvrto mjesto, a onda u trećem krugu preuzeo i treće mjesto, kad je Rins produžio van staze u suludo brzom prvom zavoju i onda s vanjske strane uletio u šikanu gdje je pao i prozujao kraj uha Milleru.

Bastianini je na Gresini Ducatiju dugo slijedio Australca na tvorničkom Ducatiju, pa ga prošao u 14. krugu, zalijepivši se odmah za vodećeg Bagniau. Nakon što ga je dobro proučio, krenuo je u napad na početku 21. kruga i glatko ga prošao na kočenju za nezgodnu šikanu. Međutim, Bagnaia je odmah uzvratio istom mjerom, i u zavoju broj 6. preuzeo vodstvo, da bi već u 8. zavoju, bojeći se novog napada Bastianinija, prekasno kočio i otišao široko. Bastianini je tu ponovo poveo, a Bagnaia ga je slijedio još samo do 13. zavoja, u kojem je pao. Bastianini će kasnije izjaviti da je Bagnaia pao zato jer ga je učinio nervoznim, na što je Bagnaia odgovorio „Može si on misliti što hoće“, objasnivši da nije pao zato jer je pokušao odmah uhvatiti „Beštiju“, nego zato što je u taj nesretni zavoj 13, zapravo, ušao malo presporo.

Le Mans 2022 3

Bilo kako bilo, Bastianini je s prošlogodišnjim Ducatijem u bojama satelitske momčadi Gresini došao do treće pobjede u 7 ovogodišnjih utrka i na samo 8 bodova zaostatka za ukupno vodećim Quartararoom. Istovremeno, Jorge Martin je opet pao i tako već peti puta ove sezone ostao bez bodova te sad djeluje sasvim izvjesno da je, umjesto njega, Bastianini glavni kandidat da iduće godine zamijeni Millera u tvorničkoj momčadi. Gdje će ga dočekati Bagnaia, koji je u ovom trenutku 7. u ukupnom poretku i tek 4. vozač Ducatija, jer su ispred njega i Miller i Zarco.

Le Mans 2022 4

Inače, Miller je bez većih problema zadržao drugo mjesto ispred Aleix Espargaroa koji se mučio s pregrijavanjem prednje gume, pa se vozač Aprilije u završnici utrke koncentrirao na to da iza sebe zadrži Quartararoa. Jasno, Francuz je želio pobijediti pred domaćom publikom, ali tome nije bio ni blizu i tako mu se Aleix Espargaro približio na samo 4 boda zaostatka. Utoliko više čudi što stariji brat Espargaro još nije produžio ugovor s Aprilijom, iako tvrdi da su mu financijski prohtjevi i više nego razumni. Spomenimo još samo da je bolesni Marc Marquez završio utrku kao 6. i pritom čak nazadovao s 9. na tek 10. mjesto u ukupnom poretku.

Le Mans 2022 5

TRENUTNI POREDAK
(nakon 7 utrka)
1. F. Quartararo – Yamaha – 102 bodova
2. A. Espargaro – Aprilia – 96
3. E. Bastianini – Ducati – 94
4. A. Rins – Suzuki – 69
5. J. Miller – Ducati - 62
6. J. Zarco – Ducati – 62
7. F. Bagnaia – Ducati – 56
8. B. Binder – KTM – 56
9. J. Mir – Suzuki – 56
10. M. Marquez – Honda – 54

 Le Mans 2022 6

fbmp ytmp imp