Motosport

Bastianini, a ne Martin, ide na tvornički Ducati!

 a65fe8db 3077 45ac b09e bfe4826e4bb5

Gordijski čvor je konačno presječen. Martin ostaje s Pramacom, a Bastianini ide u tvorničku momčad Ducatija, gdje ga čeka Bagnaia. Zašto im je tako dugo trebalo da donesu tu logičnu odluku?

Prošle godine su zajedno došli u redove Ducatija. Enea Bastianini kao tad aktualni Moto2 prvak, a Martin kao Moto3 prvak iz 2018. Martin je kao rookie osvojio „pole position“ već na svojoj drugoj MotoGP utrci uopće, pa se gadno ozlijedio u Portugalu i svejedno ubrzo po povratku pobijedio u Austriji, završivši sezonu kao 9. u ukupnom poretku za upravljačem Pramac Ducatija. Svakako je imao bolji materijal od Bastianina, koji je vozio Ducati tad umiruće momčadi Avintia, ali je svejedno u svojoj rookie sezoni došao do podija u obje utrke vožene na Misanu, te je završio kao 11. u ukupnom poretku.

f47edf8c 831d 4d1e a7fc 5d195deaf6a5

Uoči početka ove sezone znalo se da će jedan od njih za 2023. ući u tvorničku momčad Ducatija, kao zamjena za Jacka Millera. Vjerojatno je 24-godišnji Martin u početku imao bolje šanse, ali dok se on na prvih 7 utrka mogao pohvaliti samo jednim drugim mjestom iz Argentine, 25-godišnji Bastianini je za to vrijeme već skupio tri pobjede. Kad još tome pridodamo da Martin ima ovogodišnji Ducati, a Bastianini prošlogodišnji, te uz to vozi za momčad Gresini, koja je barem dvije stepenice niže u hijerarhiji Ducatija, odluka je trebala biti laka. Ali u Ducatiju su uspjeli zakomplicirati i dati Martinu još prilike da se dokaže. Kao, Španjolac se još treba oporaviti od ozljeda, priviknuti na novi motocikl i naći odgovarajući postav, dok je Bastianini u svoj dokazano dobar prošlogodišnji Ducati trebao samo „nadoliti gorivo“.

Bastia Ducati

Uglavnom, nemoguće se oteti dojmu da su u Ducatiju bili skloniji Martinu. Kad bi stavili njega uz Bagniau, onda bi imali Španjolca i Talijana, što je marketinški isplativiji od toga da imaju dva Talijana. Ali rezultati su i dalje govorili u korist Bastianinia, da bi onda Martin vjerojatno uprskao sve šanse na nedavno održanoj utrci u Austriji. Znajući da im je ta utrka odlučujuća, njih dvojica su se međusobno borili kao lavovi, sve dok Bastianini nije rubom naplatka zakačio pasicu, nakon čega mu je počela puštati prednja guma, pa je morao odustati. Martin je nastavio juriti te je do ulaska u zadnji krug držao četvrtu poziciju, a onda u prvom zavoju napao Millera i pao. I pritom bio opasno blizu tome da sa staze pomete i Australca, koji je još uvijek vozač tvorničke momčadi Ducatija, pa je još kasnije izjavio kako je radije pao, nego da završi kao četvrti. I tako je kazaljku vage jasno prebacio na stranu Bastianija. Bagnaiu se tu nije pitalo, on je ionako jasno izjavio kako bi najradije da u momčadi ostane Miller, koji iduće godine seli u KTM.

5a958696 1d9a 4bce a9b5 e32e1ec8946a

Odmah nakon službene objave tvorničke momčadi Ducatija da će Bastianini voziti za njih iduće dvije godine, iz Pramaca je stigla objava da njihovi tvornički vozači za 2023. ostaju Zarco i Martin. Pritom se spominje samo iduća sezona, što i nije čudo za veterana Zarcoa, ali jest pomalo čudno u slučaju Martina. S druge strane, Martin je i ranije da naslutiti da će produžiti ugovor za samo jednu godinu ako ne uđe u tvorničku momčad, pitanje je samo je li to bio njegov odabir ili je to ipak tako odlučio Ducatija. Dat će mu još jednu priliku, pa… S time da iz Borgo Panigalea uporno trube da će i Bastianini i Martin imati potpuno iste motocikle za iduću sezonu, no biti u garaži tvorničke momčadi nije samo stvar prestiža, nego to znači ima i više tehničara oko sebe. Nažalost, veći je i teret očekivanja, pitajte samo Petruccija.

Zarco i Martin za 2023

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp