Motosport

Minus Pol (Espargaro): KTM konačno odlučio

2024 GASGAS Factory Racing Tech3 announcement

Petoricu vozača s MotoGP ugovorom jednostavno ne možeš staviti na četiri motocikla, pa je kraći kraj izvukao Pol Espargaro.

Sigurno nije najpoštenije, ali možda je najlogičnije. Rješavajući problem koji su samo stvorili, s petoricom vozača na MotoGP ugovoru, a samo četiri mjesta na gridu, u KTM su sve konačno prelomili tako što su dali prednost mladosti pred iskustvom. Pa je tako kao taj „peti kotač“ ispao 32 godišnji Pol Espargaro. Puno je dao KTM-u, lomio kosti dok je razvijao RC16 i utrkivao se s tim motociklom kad još nije bio konkurentan. Ali netko je morao otići.

pol espargaro 2023 gasgas motogp japan sunday 3

Binder i Miller su u tvorničkoj momčadi KTM-a bili nedodirljivi, a Pedra Acostu, kojeg mnogi vide nasljednikom Marca Marqueza, jednostavno nisu smjeli izgubiti. On je na putu osvajanja Moto2 titule, koja bi mu bila već druga u samo tri godine u svjetskom prvenstvu, nakon što je kao „rookie“ postao Moto3 prvak.

5d458bd6 1dd5 d41f 19c4 b4e475e6692a

Dakle, lomila su se koplja između Pola Espargaroa i Augusta Fernandeza. S time da za Espargaroa nije slutilo na dobro od onog trenutka kad su u KTM-u produžili ugovor s Fernandezom, iako su znali da za sve njih neće biti mjesta u satelitskoj momčadi GasGas Tech3. Nije Espargarou pomoglo ni to što se doista teško ozlijedio već prvog dana ove sezone i tek se nedavno vratio utrkivanju. A možda mu u KTM-u ipak nisu ni sasvim oprostili što je 2021. i 2022. prešao u redove Repsol Honde, iako je mogao ostati s njima.

Espargaro braca Red Bull Ring

Ipak, činjenica je da su se u KTM-u itekako trudili smjestiti negdje svu petoricu. Željeli su čak osnovati dodatnu momčad (u kojoj bi onda bilo mjesta i za Marqueza?), ali im Dorna nije željela izaći u susret. Onda su pokušali kupiti neku od postojećih satelitskih momčadi, ali sve su za 2024. pod ugovorom s drugim proizvođačima. Konačno, željeli su promijeniti pravila, kako bi se broj „wildcardova“ povećao s 3 na 6, pa bi tako onaj vozač koji izvisi imao zagarantiran taj broj utrka (plus eventualno i pokoja zamjena, ako se neki od standardnih vozača KTM-a ili GasGasa ozlijedi), ali čini se da im ni to nije prošlo.

Pol Espargaro 2023 GASGAS MotoGP San Marino Saturday

A taj vozač „viška“ je trebao postati i test vozač KTM-a, pa se činilo utoliko logičnijim da to bude Pol Espargaro, jer ipak ima daleko više iskustva od Fernandeza, koji je ove godine MotoGP rookie. Ali u službenom priopćenju se uloga test vozača izrijekom ne spominje. Pola Espargaroa, koji je imao važeći MotoGP ugovor za 2024., spominju samo kroz općenite fraze. Tako je on „važan za kratkoročne i dugoročne MotoGP planove kompanije“ i „važan je čimbeniku u podršci talentiranih mladih sportaša“, štogod to značilo. Uglavnom, bla, bla, bla, ništa konkretno. Koju će točno sporednu ulogu Pola Espargaro imati u KTM tek trebamo doznati, ali nadamo se da uključuje i barem nešto vožnje na MotoGP motociklu.

63727 Pol Espargaro Tech3 GASGAS MotoGP Silverstone Circuit GBR 05 08 2023 61

 

 

fbmp ytmp imp