Motosport

MotoGP test: Spojler čak i na prednjem blatobranu!

Pedrosa shake Sep 04

Prava testiranja još nisu pravo ni počela, a već se žestoko bije boj tko će isprobati ekstremniju aerodinamiku.

Ona glavna testiranja će se održati od 6. do 8. veljače, ali na toj istoj stazi Sepang su prva tri dana veljače na rasporedu tzv. „shakedown“ testiranja, smišljena zato da bi testni vozači mogli isprobati novi materijal prije nego li motocikli dođu u ruke „pravih“ MotoGP vozača. S time da je ove godine, zbog uvođenja novih pravila s koncesijama, omogućen i nastup svim stalnim vozačima Honde i Yamahe.

 Savadori shkdwn 24

Ali ostavimo Quartararoa i Mira po strani, zasad su ta testiranja najzanimljivija zbog novih i sve ekstremnijih aero paketa, a po tom pitanju (trenutno) vodi KTM, s prvi put viđenim aero spojlerom montiranim na prednji blatobran (fotografija na vrhu). Za pretpostaviti je da se želi uhvatiti nevino čista struja zraka, kako bi se povećao „downforce“ na prednjem kraju motocikla te uz dodatno smanjenje tendencije propinjanja na stražnji kotač dobilo i bolje prianjanje prednje gume u nagibu.

a48207b7 cbd7 f5a8 a900 e57135b1030e

Možda se pokaže da stvar ne funkcionira, ali ovako na prvu se to čini dosta logičnim rješenjem, kojim se otvara potencijalno nova fronta u sve žešćem ratu s aerodinamičkim pomagalima. Inženjeri jednostavno koriste rupetinu u aero pravilima, koja propisuju određena ograničenja samo kad su u pitanju prednje i bočne oplate, dok je na svim ostalim dijelovima motocikla, kao i u ratu, sve dozvoljeno.

Bradl Honda shk mal24 

Tako već godinama gledamo spojlere s donje strane stražnje vilice, navikli smo se i na razne spojlere na repu, od „šankova“ do „stegosaur“ krilaca, a prošle sezone su Aprilia i Ducati fiksirali mala aero krilca i na prednju vilicu. I da, u tom smislu Pedrosin spojler doista jest opet nešto sasvim novo, no u posljednje vrijeme je, zapravo, fokus premješten na bočne oplate. One se oblikuju tako da se u dubokom nagibu stvaraju podtlak ispod motocikla, kako bi onda on bi „zalijepljen“ na podlogu, slično kao u Formuli 1, samo bitno složenije i s bitno manjim intenzitetom. Novu generaciju takvih bočnih oplata - s pažljivo odabranim prorezima, usisnicima i odzračnicima kako bi se dobilo točno željeno strujanje zraka - na Sepangu je već isprobao Pirro, testni vozač Ducatija (donja fotografija).

725b08ef cb4f 0bb8 7edb 7bca0a2d047b

fbmp ytmp imp