Novosti

Husqvarna SM 630 i TE 630

Za petinu snažniji


Husqvarna1MIako su pod paskom BMW-a obnovili gotovo cijelu paletu svojih motocikala, najveću novost kod Husqvarne predstavlja supermoto SM 630 i njegova enduro varijanta TE 630.

Radi se o najuglađenijim modelima tog proizvođača, koji su zapravo nadogradnja dosadašnjih modela s oznakom 610. Najveća mehanička novost je korištenje snažnijeg agregata, kojem je zahvaljujući provrtu većem za 2 mm zapremina narasla sa dosadašnjih 576 na okruglih 600 ccm.

 

Osim toga, umjesto jedne u glavi su sada dvije bregaste osovine, koje su zajedno s kompletnim sustavom razvoda posuđene od natjecateljskih modela iz serije 450/510. Leptirasta tijela sustava za elektronsko ubrizgavanje goriva sada imaju promjer 45 mm, a sve to prema navodima proizvođača osigurava 20% više snage, ali i daleko bolju krivulju okretnog momenta.

 

Određene je intervencije na oba motocikla pretrpio i čelični okvir, dok je ovjes ostao jednak onom na modelima 610 i sastoji se od izokrenute Marzocchi vilice promjera 45 mm i stražnjeg Sachs monoamortizera.

 

Sukladno nepisanim zahtjevima klase kojoj pripadaju, supermoto varijanta ima slobodan hod kotača od 250 mm sprijeda i 290 mm straga, dok kod modela TE 630 - koji je zamišljen kao svakodnevno upotrebljiv, ali ipak istinski terenski motocikl - te vrijednosti iznose 300 i 320 mm.

 

I kočnice su uglavnom ostale iste, s time da kod modela SM 630 na plivajući Brembo disk promjera 320 mm od sada djeluju radijalna kočiona kliješta.

 

Gledano izvana, serija 630 izgleda kao da nema previše toga zajedničkog sa svojim prethodnicima, međutim prava je istina da su plastične oplate ostale vrlo slične, tako da dozu svježine i originalnosti uglavnom daje bitno modernije prednje svjetlo, koje se i dalje vizualno nastavlja na prednji blatobran.

 

Nažalost, sve su navedene promjene dovele i do porasta težine,  pa je tako sa deklariranih 158 kg novi SM 630 za 15,5 kg teži od dosadašnjeg modela SM 610.

 

Kad već dodirujemo supermoto segment, spomenimo i to da je dvotaktni SM 125 dobio elektronsko ubrizgavanje goriva, a ista se stvar dogodila i modelima SM 450 R i 510 R.

Više u ovoj kategoriji: « BMW G 450 X BMW »
fbmp ytmp imp